Grałem w demo (Gamespot rozdawał wczoraj kody pozwalające na wcześniejszy dostęp do dema na PSN oraz Steam i się załapałem
) i gra jest naprawdę świetna; arcade w czystej postaci, 100% funu, 0% frustracji. Gra jest cholernie szybka, zadania ("zagadki") na kolejnych planszach są w miarę wymagające, ale jednocześnie nie zajmujące (tzn. szybkie rozejrzenie się po najbliższym otoczeniu i wiesz dokładnie, co masz zrobić), sterowanie przyjemne, graficzka ładna (gra śmiga na silniku Underworld).
Prócz normalnego przechodzenia etapów (etap z dema przeszedłem w jakieś 35 minut + kilka restartów po śmierci
), każdy etap wypełniony jest różnego rodzaju znajdźkami (czasami trzeba zboczyć z kursu, by do nich dojść) oraz wyzwaniami. Wśród znajdziek są kryształy, za które dostaje się punkty, upgrady broni oraz zdrowia, relikty oraz artefakty (modyfikujące właściwości broni) itp. Z wyzwań, w demie, były np. zdobycie kolejno 100 000pkt, 130 000pkt oraz 150 000pkt (punkty zdobywa się za zbieranie kryształów oraz zabijanie przeciwników, traci za śmierć), znalezienie na planszy 10 czerwonych czaszek, przejście etapu w ~6 minut (za pierwszym razem przejście go zajęło mi 35 minut), wskoczenie na 7 kolejnych "słupków" bez dotykania ziemi itp. Za wypełnienie wyzwań dostaje się różne bonusy (np. za zdobycie 150 000 pkt dostaje się magnum).
Grać można w co-op lub w single player. W tym drugim przypadku Lara dostaje w swoje łapska włócznie (które może wbijać w ściany i po nich skakać), zaś niektóre zagadki zmieniają się tak, by dopasować się do pojedynczego gracza.
Ogólnie gra to czysty fun, fun i jeszcze raz fun. Kto chociaż nie wypróbuje dema, ten trąba i nie wie, co traci
.