Autor Wątek: Giery których magii nie czujecie  (Przeczytany 89749 razy)

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
Odp: Giery których magii nie czujecie
« Odpowiedź #280 dnia: Maja 23, 2012, 13:41:07 pm »
Nie no - ja jestem z Becetem. HL bardzo dobry tytuł ale kasku nie zrywa.
Za to marketing wzorowy.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: Maja 23, 2012, 13:53:36 pm »
powyższe o hl uznaję za rasowy trolling i nie że się dopierdalam (także becet nie panikuj mi tu znowu), po prostu głośno wyrażam sprzeciw nazywaniu hl "milionowym fpp, głupawą strzelanką".

W przypadku Half-Life... Becet ma połowiczną rację, gdyż dwójka niczym wybitnym się nie wyróżniła (po za byciem pierwszym FPP z sensowną fizyką)

Nie mniej, Half-Life 1 to gra która powinna być wzorem dla dzisiejszych FPS'ów, może i mechanika i wiele rzeczy w niej jest już archaiczne, ale gra jak na swoje czasy była naprawdę genialna, z niesamowitym klimatem i wymagająca od gracza myślenia, a nie tylko parcia do przodu jak w nowych FPP.

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
« Odpowiedź #282 dnia: Maja 23, 2012, 13:56:11 pm »
dwójka była mega spoko, miała fajny świat, dobrą fabułę (rzecz do teraz niespotykana), wspomnianą fizykę, uber grafę, do tego "miodny" i zróżnicowany gameplay. niespecjalne, na tle reszty, to były epizody.

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #283 dnia: Maja 23, 2012, 14:05:48 pm »
Ja równiez uważam, ze HL to mimo wszystko wyróżniający sie fpp. Pierwsza część była jak na swe czasy bardzo udaną grą. HL2 równiez jest świetny i nie jest to typowa strzelanka.

Kert

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 255
« Odpowiedź #284 dnia: Maja 23, 2012, 14:09:17 pm »
Za to marketing wzorowy.
Weź się zdecyduj, czy przybijasz piątkę z Becetem w tej kwestii, bo "bardzo dobry tytuł", to nie synonim "przereklamowanego średniaka, milionowego FPP, niczym się nie wyróżniającej głupawej strzelanki".

Spidey^

• Gość
« Odpowiedź #285 dnia: Maja 23, 2012, 14:26:15 pm »
Jak to sie  to skończyło?

http://zagraceni.pl/mass-effect-3-to-zakonczenie-jest-wspaniale

I zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Niezależnie jednak od podjętych wyborów załącza się niemal taki sam filmik, nie ma wielkiej bitwy, zwycięstwa i powiewającej amerykańskiej flagi w związku z czym tak wielu ludzi ma z tym problem. Zakończenie jest metaforyczne, podjęta przez nas decyzja będzie miała skutek długofalowy - jak będzie wyglądała galaktyka za 100 czy 1000 lat, trzeba jednak ruszyć wyobraźnią żeby to dostrzec. Sam motyw z tym holograficznym Bogiem i kwestie które wypowiada dają rozkminę na poziomie Ghost in the Shell czy Matrixa a jak czytam na niektórych forach teksty, że zakończenie było słabe bo niezrozumiałe i kim był ten "dzieciak" to zastanawiam się jakim trzeba być lemingiem żeby tego nie pojąć. I don't want to live on this planet anymore. Seriously.
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2012, 19:46:39 pm wysłana przez amsterdream »

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Maja 23, 2012, 14:34:48 pm »
Jak to sie  to skończyło?

http://zagraceni.pl/mass-effect-3-to-zakonczenie-jest-wspaniale

I zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Niezależnie jednak od podjętych wyborów załącza się niemal taki sam filmik, nie ma wielkiej bitwy, zwycięstwa i powiewającej amerykańskiej flagi w związku z czym tak wielu ludzi ma z tym problem. Zakończenie jest metaforyczne, podjęta przez nas decyzja będzie miała skutek długofalowy - jak będzie wyglądała galaktyka za 100 czy 1000 lat, trzeba jednak ruszyć wyobraźnią żeby to dostrzec. Sam motyw z tym holograficznym Bogiem i kwestie które wypowiada dają rozminę na poziomie Ghost in the Shell czy Matrixa a jak czytam na niektórych forach teksty, że zakończenie było słabe bo niezrozumiałe i kim był ten "dzieciak" to zastanawiam się jakim trzeba być lemingiem żeby tego nie pojąć. I don't want to live on this planet anymore. Seriously.

A ja i tak uważam, że jest to wstęp do DLC "Epiloge" albo prawdziwe zakończenie dostaniemy w tym darmowym Extended Cut:

A tu dlaczego (MEGA TURBO SPOILER)
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #287 dnia: Maja 23, 2012, 17:35:37 pm »
Za to marketing wzorowy.
Weź się zdecyduj, czy przybijasz piątkę z Becetem w tej kwestii, bo "bardzo dobry tytuł", to nie synonim "przereklamowanego średniaka, milionowego FPP, niczym się nie wyróżniającej głupawej strzelanki".
Powiem tak:
średniak - niet
bardzo dobry tytuł - owszem
wyróżniający się - niet
przereklamowany - owszem
milionowy FPP - owszem
głupawy- owszem, ale to przypadłość wszystkich gier

Jak widać w większości punktów zgadzam się z Becetem

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #288 dnia: Maja 23, 2012, 22:07:27 pm »
I tak się nie dogadamy, bo skoro Half Life 2 jest niewyróżniający się, przereklamowany i głupawy, to nie chce mi się przekomarzać przez kilka kolejnych postów. Dyplomatycznie podsumuję: rzecz gustu i osobistych preferencji.

piter86

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #289 dnia: Maja 23, 2012, 22:31:11 pm »
Aż mnie w sercu zakuło jak przeczytałem kilka postów na temat HL2 :(

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: Maja 23, 2012, 22:36:46 pm »
Z Half Life'm jest jak z MGSem - to słonie na których opiera się świat gier i nie można o nich źle mówić, bo to nie ma sensu i wszystko się wali.

Lem++

• Global Moderator
  • Major Hermaszewski
  • Reputacja: 209
  • 07.11.2008 - 16.08.2010 †
« Odpowiedź #291 dnia: Maja 23, 2012, 22:40:06 pm »
Jak ktos zle mowi o HLu to automatycznie prosi sie o minusa...

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: Maja 23, 2012, 22:46:29 pm »
Dyplomatycznie podsumuję: rzecz gustu i osobistych preferencji.

No o przedstawianie ich chodzi w tym temacie.

Co do HL to mój poprzedni post był na wyrost co podkreślała odpowiednia ikonka, o jakości się nie wypowiadam rzetelnie, bo HL2 nie przeszedłem - wynudził mnie łażeniem po kanałach i strzelaniem do robaczków zerżniętych z obcego albo po sterylnych lokacjach i strzelaniem do ludzi, o chujowym jeżdzeniu skuterkiem nie wspominając. Może faktycznie potem zaczynała się jakaś fantastyczna fabuła z niesamowicie głębokimi dialogami ale odłożyłem strzalanke na półkę - po prostu gra, ktorej magii nie poczułem. HL 1 miałem, ale nawet nie pamiętam czy ukończyłem - takie wrażenie na mnie zrobiła ;) Pamiętam tylko że na PSone wyszedł wtedy MGS, więc przepraszam że mając je obie akurat nie zwróciłem uwagi na to że HL miał jakąś fabułę - przy MGSie po prostu nie było jej widać - co zresztą było znakomitym przykładem różnicy między grami konsolowymi i pecetowymi.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: Maja 23, 2012, 22:51:26 pm »
niespecjalne, na tle reszty, to były epizody.
Chyba grałeś z wyłączonym telewizorem.

Na Xboksie.

Bez prądu.

Z Half Life'm jest jak z MGSem - to słonie na których opiera się świat gier i nie można o nich źle mówić, bo to nie ma sensu i wszystko się wali.
Propsy za aluzje.

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #294 dnia: Maja 23, 2012, 23:15:07 pm »
Mnie Epizod 1 troszkę wkurwił (szczególnie tym masowym strzelaniem w podziemiach metra). Z drugim było już lepiej, jednak po takim zawieszeniu akcji i zwodzeniu graczy w kwestii kontynuacji, niech się turlają.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #295 dnia: Maja 23, 2012, 23:24:27 pm »
No pewnie się boją, że im wyjdzie zakończenie serii jak Mass Effect... albo Lost ... albo Matrix itd. itd. Naprawdę nie jest trudno zawiązać fajną fabułę, a jeśli ktoś jeszcze potrafi budować klimat to już pełne spełnienie. Tylko potem zawsze jest problem jak to kur** z sensem skończyć.
Dlatego może lepiej zostawić HL bez zakończenia, a Valve niech tłucze Portale - magię tej serii rozumiem w 100%

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: Maja 23, 2012, 23:29:57 pm »
No pewnie się boją, że im wyjdzie zakończenie serii jak Mass Effect...

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #297 dnia: Maja 24, 2012, 07:01:54 am »
Nie sądzę, żeby Valve spartoliło zakończenie. Wiadomo, każdy ma pewne wyobrażenia, poza tym sami na siebie bata kręcą, bo gdyby się tyle nie cackali, gorączka oczekiwania na tytuł "wybitny" nie byłaby tak duża.

Mrocz

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: Maja 24, 2012, 09:26:36 am »
Nie sądzę, żeby Valve spartoliło zakończenie. Wiadomo, każdy ma pewne wyobrażenia, poza tym sami na siebie bata kręcą, bo gdyby się tyle nie cackali, gorączka oczekiwania na tytuł "wybitny" nie byłaby tak duża.

A ja myślę, że są wstanie...

Fabuła w Half-Life jest o tyle specyficzna, że większość powiązań została dopowiedziana przez fanów. Sama gra nie kieruje nas za rączkę cutscenkami itp. Powiązania między Half-Life 1 i Half-Life 2 występują praktycznie tylko jako jakieś ścinki gazet przybite do tablicy czy zdjęcia. Kiedyś się sporo udzielałem na forum Half-Life'a i sam widziałem, ile ludzie sobie teorii wymyślili. Sprawa zakończenia jest więc skrajnie trudniejsza od takiego Mass Effect czy Halo, czy jakiegokolwiek innego FPS'a.

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #299 dnia: Maja 24, 2012, 09:54:10 am »

A ja myślę, że są wstanie...

Fabuła w Half-Life jest o tyle specyficzna, że większość powiązań została dopowiedziana przez fanów. Sama gra nie kieruje nas za rączkę cutscenkami itp. Powiązania między Half-Life 1 i Half-Life 2 występują praktycznie tylko jako jakieś ścinki gazet przybite do tablicy czy zdjęcia. Kiedyś się sporo udzielałem na forum Half-Life'a i sam widziałem, ile ludzie sobie teorii wymyślili. Sprawa zakończenia jest więc skrajnie trudniejsza od takiego Mass Effect czy Halo, czy jakiegokolwiek innego FPS'a.
Insynuujesz, że będzie podobna sytuacja, jak w przypadku flimowego cyklu Alien? Po drugiej części i wydłużającym się czasie oczekiwania (6 lat) zrobiła się mocna otoczka, domysły fabularne, komiksy, opowieści, nowele i bum! Fincher już w prologu pozbawił widzów większości bohaterów epilogu Aliens :lol:, a późniejsza fabuła mało współgrała i wytrzymywała napór wyobrażeń fanów serii.

Tylko, że ja nie mam takich wielkich oczekiwań dotyczących fabuły, po prostu ufam Valve, że tego nie spaprają (obawiam się jedynie, żeby się nie pogubili), niech tylko zachowają znak rozpoznawczy serii, czyli brak typowych przerywników, nie odwalają maniany i jakoś pójdzie. I tak pewnie nie przebiją mindfucka, jaki zapodał G-man w HL2, którego za pierwszym przejściem gry nie zauważyłem ani razu.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #300 dnia: Maja 24, 2012, 10:03:37 am »
I tak pewnie nie przebiją mindfucka, jaki zapodał G-man w HL2, którego za pierwszym przejściem gry nie zauważyłem ani razu.
Rozwiń, bo jakoś nie kojarzę o co chodzi ;p

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #301 dnia: Maja 24, 2012, 10:08:10 am »
I tak pewnie nie przebiją mindfucka, jaki zapodał G-man w HL2, którego za pierwszym przejściem gry nie zauważyłem ani razu.
Rozwiń, bo jakoś nie kojarzę o co chodzi ;p

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #302 dnia: Maja 24, 2012, 10:32:07 am »
A to wiele z tego widzialem za pierwszym przejściem. Az mam smaka żeby sobie wszystkie hl powtórzyć.

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #303 dnia: Maja 24, 2012, 11:12:18 am »
Ja nadal czekam na moda Black Mesa do HL1 (o którym słyszałem już w 2008r.), zapowiada się soczyście:

Przyznam, że pierwszy HL odpycha mnie grafiką i ciężko do niego wrócić. 3D strasznie się starzeje :(
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2012, 11:15:03 am wysłana przez Kert »

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
  • PSN id: purePwnerer
« Odpowiedź #304 dnia: Maja 24, 2012, 11:42:12 am »
Nawet jeśli HL3 wyjdzie, to Valve nie będzie w stanie spierdolić całej historii i pozostawi otwarte zakończenie. Tak najrozsądniej.

Spidey^

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Maja 24, 2012, 12:15:44 pm »
No pewnie się boją, że im wyjdzie zakończenie serii jak Mass Effect
a ty znowu te swoje brednie... :roll:

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #306 dnia: Maja 24, 2012, 13:25:03 pm »
Dyplomatycznie podsumuję: rzecz gustu i osobistych preferencji.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: Maja 24, 2012, 16:55:42 pm »
Ładnie Kert ch**owo grasz w gierki jak go nie widziałeś ani razu. :mad:

Ogur

• Gość
« Odpowiedź #308 dnia: Maja 24, 2012, 17:11:11 pm »
Ładnie Kert ch**owo grasz w gierki jak go nie widziałeś ani razu. :mad:

Trudno się nie zgodzić. :(

Kert

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #309 dnia: Maja 24, 2012, 18:36:51 pm »
Przyznaję, pierwszy raz "przebiegłem" przez HL2, bo mi strasznie ciął i cieszyłem się, jak gra nie złapała zadyszki na wysłużonym pc :(

Holden

• Towarzysz
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #310 dnia: Sierpnia 12, 2012, 17:23:21 pm »
mass effect, mnie w ogole nie wciagnal, pod zadnym wzgledem, gameplay mi sie taki troche sztywniacki wydawal, aczkolwiek moze to dlatego ze przeszedlem pare pierwszych planet, kilka bonusowych (w ch** nudne) i oddalem koledze. Kiedys sobie sprawie moze znow, i i zrobie 2 podejscie

Kyokushinman

• Gagarin
  • Reputacja: 171
  • KRYTYK GROWY
« Odpowiedź #311 dnia: Grudnia 21, 2012, 09:04:08 am »
Splinter cell double agent na X360 ta gra to jedna wielka porażka. Po bardzo dobrych trzech częściach na pierwszego Xa dostałem nudy, monotonie i grę bez wyrazu. Mam nadzieje że wersja na X1, która sie różni podobno w 85% jest lepsza, ale jeszcze tego nie sprawdzałem i nawet nie mam ochoty po tej wersji, która nawet nie licząc rozdzielczości jest graficznie gorsza od starych części.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #312 dnia: Grudnia 21, 2012, 13:40:14 pm »
Mass Effect

No to ziomek straciłeś najlepszą serię na tej generacji.

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #313 dnia: Grudnia 21, 2012, 13:44:32 pm »
Mass Effect

ME - jedno z największych gówien jakie grałem na konsole. (w sumie to dużo takich gier było :( ). Też nie rozumiem fenomenu tej nudnej jak flaki z olejem serii z durnym mechanizmem rozgrywki  i durnymi postaciami.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #314 dnia: Grudnia 21, 2012, 13:47:16 pm »
KONIEC ŚWIATA!

Spidey^

• Gość
« Odpowiedź #315 dnia: Grudnia 21, 2012, 14:19:19 pm »
Nie pierdolcie, trylogia Mass Effect to najlepsze gry tej generacji.

Patosław

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 147
  • Demons Souls <3
« Odpowiedź #316 dnia: Grudnia 21, 2012, 14:22:44 pm »
Mass Effect

ME - jedno z największych gówien jakie grałem na konsole. (w sumie to dużo takich gier było :( ). Też nie rozumiem fenomenu tej nudnej jak flaki z olejem serii z durnym mechanizmem rozgrywki  i durnymi postaciami.

Pod ścianę i na grochu klęczeć!!! Już kur** bo się tam przejade do Ciebie  :evil:

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #317 dnia: Grudnia 21, 2012, 14:27:34 pm »
Już kur** bo się tam przejade do Ciebie 

No dajesz, tylko spróbuj! Mnie uczył walki Maximus II Wspaniały.

Nie pierdolcie, trylogia Mass Effect to najlepsze gry tej generacji.

:lol:

Ja na prawdę nie wiem, w czym leży fenomen tego nudnego, jak flaki z olejem RPGa (o ile to RPG, bo w sumie takie niewiadomo co)

Holden

• Towarzysz
« Odpowiedź #318 dnia: Grudnia 30, 2012, 16:39:25 pm »
gry bioware to nie są takie "typowo pecetowe gry", jak już to są bardzo dobrze przystosowane na konsole, typowo pecetowy to byl morrowind. A postacie wymachują rękami w miejscu owszem, a gracz spędza troche czasu na loadingach w windzie wpatrując sie w drzwi, ale mimo to me (1 chociaż) to bardzo dobra historia osadzona w najwspanialszym uniwersum w grach

Holden

• Towarzysz
« Odpowiedź #319 dnia: Grudnia 30, 2012, 21:43:33 pm »
Problem w tym, że nie czuję tego universum. A podchodziłem do serii nie raz. Nie mój typ, kompletnie.

w porządku ale docenić trzeba. Tyle ras, nazwy planet, tyle wątków wymyślonych na potrzeby trylogii, a początkowo jednej gry