bardzo przypomina FC tylko z lepszą grafika.
przecież ta gra to jest FC! byli tak bezczelni że nawet nie zmienili menusów i ogólnie wyglądu, wszystko wygląda i działa tak samo jak stare FC. Może grafa jedynie mniej skacze i lekko jest delikatniejsza (albo to kwestia tego że w FC grałem jeszcze na starym LCD więc nowa plazma trochę lepiej radzi sobie z tym obrazem). Zmian jest tak mało że nie powinni tego nazywać nową grą! Nie napracowali się nad nią, co prawda liczyłem że nie zepsują tego co było dobre i poskładają z tego co mieli nową grę, ale takiego pójścia na łatwiznę jeszcze nie widziałem...
Zmiany jaki wyłapałem po pół godziny grania:
- mamy parę nowych samochodów (super wykonane 458, California),
- doszły trasy które były w DLC (Rivera i Hokenheim), ale nie wiem czy nie zabrali krótszych wersji torów (np. Short Mugello), były ona na 100% w SC ale nie mogę sobie przypomnieć czy też były już w FC (a nawet jak nie były w FC to nieporozumieniem jest ich brak w tej grze)
- niektóre znane każdemu tory nie wiadomo czemu mają pozmieniane nazwy - np, Monza jest teraz Autodromo Italy, Vallelunga zmieniła się na Autodromo Roma itp.
- w opcjach ustawiania wspomagaczy (assists) doszła opcja IBS, ale za cholerę nie wiem co znaczy bo się jeszcze z nią nie spotkałem,
- główny tryb kariery wygląda inaczej, ale czy poza ekranem startowym coś się zmieniło to okaże się potem.
Ogólnie moim zdaniem ta gra to lekceważenie graczy. Wrzucili niewielkim nakładem pracy do PSN pudełkową wersję gry sprzed prawie 3 lat, nie starając się jakoś urozmaicić rozgrywki czy chociaż wprowadzić parę rzeczy które poprawili w SC. Bezczelność i tyle. Nawet trofea są identyczne jak w FC!
Na razie pogram w nią trochę bo nie mam nic lepszego, ale nie wiem czy mam ochotę wracać do tego samego po jakiś 50h spędzonych z FC i 30h z SC. Jedyne co mnie może zachęcić to kolejny raz zaliczenie trofeów, ale czy będę miał aż tyle czasu żeby zdobyć platynę przed GT5 (szacuję że teraz platyna strzeli w max. 20h) to nie wiem...
btw. najważniejsze rzecz - na kierownicy nie działają mi przyciski! na początku myślałem że twórcy uparli się żeby zmusić gracza do jazdy z kamery ze środka, ale odłączyłem kierownicę i na padzie zmiana widoku działa. Na kierze nie można rozglądać się na boki, patrzeć wstecz, nie działa ręczny. Działa tylko przycisk start i psn, no i można oczywiście zmieniać biegu łopatkami. W menusach wszystko działa, ale podczas jazdy przyciski deaktywują się. Wszystko mógłym wybaczyć ale nie brak zmiany widoku i patrzenia się do tyłu, jeszcze jakbym mógł widok zmieniać padem leżącym obok to był odżałował, ale przy aktywnej kierownicy pad nie działa! Też to macie czy tylko u mnie ten błąd występuje? (kierownica DFGT)