Wątek ten założyłem by porozmawiać o tym, co się dzieje z naszym językiem w internecie i nie tylko.
Przy okazji może jakiś mały FAQ na wstępie dać, który byłby aktualizowany na bieżąco o nowe kwiatki i odpowiednie ich sprostowanie, jak np.
tudzież =/= lubtudzież - <<spójnik łączący współrzędne części zdania i zdania współrzędne; a także, i, oraz»
Zaproszono ją tudzież jej przyjaciół.Ja sam popełniam błędy w pisaniu i gdzieś w mojej głowie są skryte złe nawyki.
To co czytamy na forach, to jedna sprawa, ale to co czasami widuje w artykułach i newsach, zakrawa o jakąś wrodzoną językową ignorancję.
Chciałbym tu widzieć wytknięte innym błędy, wyłapane tutaj lub z dowolnego innego źródła, z odpowiednio dołączonym wyjaśnieniem/sprostowaniem. Równie chętnie chciałbym tutaj zobaczyć dyskusje na temat poprawności tych czy owych słów/fraz. Może się bowiem okazać, że różnie postrzegamy poprawność językową i tam gdzie jedni widzą karygodne zaniedbanie, drudzy będą mieli zestaw argumentów na obronę tak i nie inaczej użytej formy.
Błąd, który mnie skłonił do założenia tego wątku to następujące zdanie jednego z redaktorów starcraft2.net.pl:
Da się tak zagrać terranem? Da się, chociaż ma on optymalniejszą strategię (dodać tam ravena i parę vikingów zamiast kilku maruderów).O ile wiem, i o ile się nie mylę, w pierwszej kolejności "optymalny" jest przymiotnikiem niestopniowalnym. Po drugie: jeżeli coś jest optymalne, a inne rozwiązanie okazuje się być lepsze, to wówczas właśnie ono staje się optymalne. Tym samym coś nie może być "bardziej" lub "mniej" optymalne.
Jeżeli wątek się przyjmie, to dawajcie propozycje co umieszczać w FAQ na początku.
Może chociaż trochę dzięki temu wpłyniemy na lepszą polszczyznę