Sony zbroi Vitę technologicznie, aby współpraca z ps4 była jak najpłynniejsza. Jednak kilka uwag:
stream
Kto normalny wybierze granie nawet na 6.3" w grę, którą będzie mógł obok odpalić na >46" i kinie domowym? W przypadku gier prostych, o czytelnej grafie i niedużej ilości detali - jak najbardziej. FPP, TPP zawsze lepiej się sprawdzą na stacjonarnej konsoli. Mam też nadzieję, że wraz z rozmiarem nie straci ergonomia, bo to było jedną z przyczyn klęski wielu przenośnych konsol (żeby wymienić Lynxa dla przykładu).
Cross-Buy
Fajna rzecz, nie ukrywam. Kupno dwóch tych samych gier za jedną cenę i większa mobilność, ale - patrz wyżej.
aplikacje z gier dedykowane mobilnym sprzętom
Jak to ma działać? Na styl tableto-pada z Wii U? Oby nie skończyło się na tym, że w większości gier będziemy przeglądać i modyfikować inwentarz oraz patrzeć na mapę. W takim przypadku nie opłaci się jej nawet odpalać, a nie podejrzewam, żeby Sony zrobiło z posiadania Vity obligatoryjny wymóg do swoich gier.
imo to jest przyszłość tej konsoli. Wielkich ekskluzywnych gier się już raczej nie doczekamy.
Imo to przedłużanie agonii.
Nowa Vita będzie uzupełnieniem PS4.
Jak na razie nie widzę za szczególnie przyszłości dla Vity opartej na tej strategii. Widać Sony pokłada w nim spore nadzieje, skoro w oddali majaczy bundle ps4 + Vita (choć to na razie plotki, prawda?).
Generalnie sam nie mam pomysłu, jak Sony mogłoby się jeszcze bardziej postarać - mają najbardziej zaawansowanego technicznie handhelda na rynku, sporo tytułów cross-gen, emu gierek z poprzednich stacjonarek. Przecież brak nowych exów nie może być aż takim problemem. Nintendo też pod tym względem nie szokuje zawartością, ale oni srają kasą z GameBoy'ów i DS'a, więc pewnie się nie przejmą, jak kolejna konsola zejdzie im poniżej 100 mln sztuk
I tak najbardziej jarającą mnie możliwością będzie apka do sterowania PSStore z poziomu smartfona.