Rockstar na pewno wyda coś w 2012. Pytanie tylko czy będzie to sandbox, do czego powoli nas przyzwyczajają, czy może
Max Payne 3. Osobiście uważam, że premiera
GTAV w 2012 roku byłaby bardzo przeze mnie wyczekiwana. Jeśli prognozy odnośnie nextgenów się potwierdzą to w 2013 być może zobaczymy już nowego Xboksa czy PS4, a wtedy chyba wszyscy chcieliby takiego kolosa jak
GTAV na start na nowych platformach. Na pewno taka produkcja sprzedałaby niejedną konsolę.
Co do samej gry to dalej liczę na to, że R* trochę nas zaskoczy rozgrywką w nowej odsłonie gry. W
RDR mieliśmy system moralny, w
L.A. Noire graliśmy policjantem. Liczę na to, że
GTAV nie wrzuci nas ponownie w ramiona jakieś drobnego krętacza, który będzie się piął po drabinie gangsterskich/mafijnych stanowisk. Jak już kiedyś wspomniałem byłoby świetnie gdyby oddano nam w ręce dwóch bohaterów - policjanta i gangstera i na przemian prowadzenie rozgrywki nimi, aż do momentu ich nieuniknionej konfrontacji, kiedy to gra podejmuje decyzje, czy staje po stronie prawa czy zbrodni i potem już kontynuuje grę jako bohater wybrany wcześniej. Na pewno to by prowadziło wiele świeżości do tytułu.
Odnosząc się natomiast do wyeliminowania błędów poprzedniczki to przede wszystkim liczę na wprowadzenie checkpointów, bo te w
GTAIV były żenujące albo nie było ich wcale. Nie wyobrażam sobie tyrać 20 minut na miejsce akcji, zginąć i potem zaczynać od nowa.
Zastanawia mnie również wielkość lokalizacji. Czy Rockstar stworzy miasto tak wielkie, że aby dostać się z jednego krańca na drugi trzeba będzie wynająć samolot odrzutowy, czy może zmniejszą mapkę kosztem odwzorowania i wprowadzenia jak największej ilości detali. Zapewne gra się ukarze na minimum 2 DVD w wersji na Xboksa, dlatego poważnie rozważam kupno gierki na PS3. Wydaje się również, że pewnie gierka wyciśnie ostatnie soki z obecnych konsol. Wiadomo to GTA, więc gra się pewnie sprzeda, ale R* zapewne zainwestował w nowinki techniczne itp., aby stworzyć jeszcze lepszą grę pod każdym względem.
No i na koniec 4 lata od ostatniej odsłony to wystarczająco długi czas.