Autor Wątek: uszkodzony laptop - gniazdo zasilania  (Przeczytany 6136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Palpantine

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 11
uszkodzony laptop - gniazdo zasilania
« dnia: Grudnia 10, 2010, 21:52:19 pm »
Hejka Panowie.
Mam pytanie do osób ogarniętych w temacie sprzętu komputerowego. Z mojej winy doszło do uszkodzenia laptopa - padło mi gniazdo zasilania. Skontaktowałem się z MSI, powiedziałem co i jak (przyznałem się, że z mojej winy) i odniosłem lapka na serwis gwarancyjny. Okazuje się, że owi serwisanci uznali, że skoro jest mechanicznie uszkodzone gniazdo zasilania, to muszą wymienić całą płytę główną.
Ok, z mojej winy, muszę zapłacić, ale no litości! Całą płytę główną? Płyta nie jest uszkodzona, tylko jedno cholerne złącze! Przecież na baterii laptop się uruchamia, wszystko cacy chodzi  :(
Czy mogę się nie zgodzić na wymianę całej płyty? Tak żeby wymienili tylko to złącze? Zależy mi na serwisie u nich, żęby zachować gwarancję.
Atari created it, Nintendo pioneerd it, Sony popularized it, Microsoft bought it...

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
Odp: uszkodzony laptop - gniazdo zasilania
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 10, 2010, 22:02:42 pm »
sposób 1
poproś o oficjalną ekspertyzę serwisu, nich ci dadzą na piśmie co konkretnie jest popsute. jeżeli napiszą, że gniazdo zasilania to będziesz miał podstawę do wymiany tylko tego elementu. w każdym razie przygotuj się na ewentualność pisania "yntelygentnych" pism i długą wymianę korespondencji z serwisem (tzw. odbijanie piłeczki).

sposób 2
przelicz sobie ile zapłacisz za ten serwis u nich, ile u jakiegoś zwykłego kolesia co naprawia rtv i zobacz czy kalkuluje ci się tracić gwarancję.

Palpantine

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 10, 2010, 22:09:24 pm »
sposób 1
Właśnie gromadzę materiały do zabawy w ping-ponga. Jedna wada tego, że to może długo trwać, a mi jednak zależy na szybkim załatwieniu tego - laptop to dla mnie narzędzie pracy i nauki :/
sposób 2
Tu też zacząłem działać, bo jak już poznałem oficjalną cenę za naprawę, to jeśli nie spuszczą z ceny - naprawiam gdzie indziej.

Jest realna szansa, że przestaną lecieć w chu** i przyznają rację, że nie trzeba całej płyty wymienić?
Atari created it, Nintendo pioneerd it, Sony popularized it, Microsoft bought it...

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 10, 2010, 22:22:47 pm »
poproś o ekspertyzę, tam muszą się ustosunkować do tego co jest popsute. to może być jedyna podstawa do dochodzenia swoich racji.  

edit: za taki papierek serwis sobie może zażyczyć jakieś sianko, pewnie nawet większe niż naprawa popsutego elementu ;)

Palpantine

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 10, 2010, 23:49:34 pm »
Ok, popytałem się też na forach komputerowych, parę osób mi odpowiedziało, że to normalna praktyka w serwisie gwarancyjnym. Nie wysyłają pojedyńczych elementów do wymiany, tylko całę komponenty. Że mogę się nie zgadzać i pluć, ale jeśli nie wymienię u nich całej płyty - z naprawy (w takim kur** razie wymiany) nici. Brawo MSI, muszę się gwarancji pozbyć :/

svonston

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 11, 2010, 12:10:38 pm »
Jest realna szansa, że przestaną lecieć w chu** i przyznają rację, że nie trzeba całej płyty wymienić?
Nie.
To dziecinne, ale mogłeś się nie przyznawać. Kuzyn, który uszkodził w ten sposób gniazdo od zasilania, zgłosił się do serwisu Samsunga i na gwarancji została wymieniona cała płyta główna.

poproś o ekspertyzę
za taki papierek serwis sobie może zażyczyć jakieś sianko, pewnie nawet większe niż naprawa popsutego elementu ;)
Prawda. Sony za "ekspertyzę" (popsute gniazdo zasilania w kamerze) wzięło 100 zł. Po tym, jak zgłosiłem się do wymiany gniazda w zasilania, zostałem poinformowany, że najpierw serwis musi się dowiedzieć, co jest zepsute, a to kosztuje, a potem, jak się zgodzę, zostanie to coś wymienione. Zapłaciłem 240 zł za element + 100 zł za "ekspertyzę".

Pożegnaj się z gwarancją i napraw u pana Romana za rogiem. Tyle.

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 22, 2010, 17:40:42 pm »
kur**, przed chwilą zjebałem sobie ładowarkę do laptopa. tak niefortunnie zahaczyłem o kabel, że cały komp spadł na ziemię. już myślałem, że po nim, ale okazało się, że tylko końcówka do ładowania od ładowarki się ułamała. co z samym gniazdem to nie wiem.
mniejsza z tym.
chodzi o to, że kupując laptopa wykupiłem też dodatkowe ubezpieczenie. orientuje się ktoś czy z takim ubezpieczeniem mogę startować do sklepu po nową ładowarkę za freee?

Wuher

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 22, 2010, 18:00:34 pm »
kur**, przed chwilą zjebałem sobie ładowarkę do laptopa. tak niefortunnie zahaczyłem o kabel, że cały komp spadł na ziemię. już myślałem, że po nim, ale okazało się, że tylko końcówka do ładowania od ładowarki się ułamała. co z samym gniazdem to nie wiem.
mniejsza z tym.
chodzi o to, że kupując laptopa wykupiłem też dodatkowe ubezpieczenie. orientuje się ktoś czy z takim ubezpieczeniem mogę startować do sklepu po nową ładowarkę za freee?

Myślę, że jak przeczytasz co w tym ubezpieczeniu jest napisane, to istnieje spora szansa na to, że się dowiesz.

Chociaż z zasilaczami jest generalnie ten sam problem co ze słuchawkami, jeśli kiedyś jakieś próbowałeś oddać na gwarancję to wiesz o co chodzi.

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 22, 2010, 18:16:51 pm »
nie mam właśnie tego ubezpieczenia pod ręką. a słuchawek nie oddawałem, także nie wiem o co chodzi. że niby problemy???