+ łatwy i szybki kontakt z ludzmi oddalonymi o setki kilometrów(mocno naciągana zaleta w dobie takich dobrodziejstw jak Skype czy najzwyklejsze poczty elektroniczne)
Nie zgodzę się, że jest to naciągana zaleta. Facebook świetnie służy jako baza danych znajomych. Aby porozmawiać z kimś przez Skype, GG czy przesłać maila, trzeba wcześniej wziąć numer/adres od danej osoby, podczas gdy wchodząc na Facebooka możesz wyszukać interesującą Cię osobę w wyszukiwarce i napisać do niej szybko wiadomość, jeśli nie udało Ci się zdobyć jej innych danych. Wszystkich masz w jednym miejscu, a w dobie upraszczania wszystkiego jest to dobre rozwiązanie.
- niebezpieczeństwo zrzucania na bok relacji z ludzmi z najbliższego otoczenia
Dosyć naciągana wada. Jeśli tylko posiadasz dobrych znajomych, to nie zamienisz propozycji wyjścia na piwo na sesję z Facebookiem.
- dekoncentracja zważywszy, że to taka częsta stronka przy innych
Chodzi Ci o to, że odciąga uwagę kiedy siedzi się na komputerze? Cóż, wszystko może stać się uzależnieniem. Sam jak głupi wchodzę często na forum, żeby zobaczyć czy ktoś posta nie wrzucił w interesującym mnie temacie.
- ryzyko tracenia czasu na sprawdzaniu zbytecznych spraw
Oj tak.
- wykorzystanie naszych danych bez naszej wiedzy
Gdzie i kiedy wykorzystał Twoje dane z Facebooka? Nigdy nie rozumiałem podobnych głosów.
- utrudnione wypisanie się z tegoż serwisu
Chodzi Ci o kasację konta? Jak to jest utrudnione?
- w niektórych krajach pojawia się wręcz OBOWIĄZEK(!!!) posiadania na FB konta
WTF? Których?
- spłycanie relacji międzyludzkich do klikania w klawiaturkę
Nie ma co rozpaczać nad tą kwestią. Zmiana czasów powoduje zmianę urządzeń do komunikacji. Kiedyś pisano listy i przykładano do ich stylu wielką uwagę, gdyż częstotliwość wymiany wiadomości była niewielka. W dobie komunikacji telefonicznej, internetowej, smsowej nastąpiło umniejszenie formy względem treści. Najważniejsze dziś to przekazać informację, niekoniecznie w piękny stylistycznie sposób (co czasem boli, ale gdy trzeba coś wiedzieć na już, to obojętna mi jest forma).
- lansowanie się przed innymi
Jeśli ktoś lubi, to jego sprawa. Przynajmniej można wyrobić sobie własne zdanie o takiej osobie, poznać ją z innej strony.
- wątpliwa rola serwisu w naszym życiu
Dostrzegam dwie najważniejsze role: komunikacyjną i promocyjną (na zasadzie, ktoś wrzucił linka i mnie się to może spodobać).
Jak to z takimi rzeczami bywa, człowiek inteligentny będzie z tego fajnie korzystał i da mu to wiele korzyści przy znikomych minusach a banda debili wsiąknie w to i tylko na tym straci.
Sedno sprawy. Wszystko jest dla ludzi.