No rozumiem. Wszystko zależy od osoby najwyraźniej. Ja zawsze wolałem gry na konsole stacjonarne, niż na handheldy. Na DS'ie grałem sporo na różnego rodzaju wyjazdach, ale nigdy mnie gry na tę konsolkę szczególnie nie interesowały. 3DS za to miał okropny start, ale w zeszłym roku wyszło już kilka naprawdę dobrych tytułów, a 2013 zapowiada się naprawdę znakomicie. Shin Megami Tensei IV, Professor Layton vs Phoenix Wright, Fire Emblem, Monster Hunter 4, Phoenix Wright 5, Castlevania, Luigi's Mansion, zapewne nowa Zelda i jeszcze sporo gier niezapowiedzianych. Efekt 3D też mnie ani trochę nie jara, ale naprawdę wszystko wskazuje na to, że 3DS się w końcu rozkręcił i będzie miał bardzo bogatą bibliotekę gier. W dodatku gry na obecną generację handheldów dużo bardziej przypominają "pełnoprawne" gry stacjonarne, co dla mnie jest ogromnym plusem. Choćby Resident Evil: Revelations, który równie dobrze mógłby wyjść na PS3 i Xbox'a 360. Zgadzam się, że 3DS miał bardzo słaby start (zresztą DS na początku też nie powalał z tego co pamiętam), ale teraz prawdopodobnie będzie tylko lepiej. Może się jeszcze do niego przekonasz.
Jeśli chodzi o konsole stacjonarne od Big N, to dla mnie Wii było właśnie małą wpadką, a początki życia WiiU zapowiadają powrót na prawidłową drogę, przyjazną graczom core'owym. Sterowanie na ruch czasem się nieźle sprawdzało, ale jednak dużo bardziej odpowiada mi tradycyjne sterowanie. Ciekawy bajer, jednak sprawił, że dostaliśmy zbyt dużo popierdółek, a za mało porządnych gier.
Za to Gamepad na WiiU nie narzuca developerom rezygnowania z tradycyjnego sterowania, a za to je wzbogaca o nowe możliwości. Przy ZombiU czy New Super Mario Bros. U widać, że Gamepad może mieć naprawdę ciekawe zastosowanie, które absolutnie nie uprzykrzają graczom życia, a dodają ciekawe opcje, pozytywnie wpływające na gameplay. W dodatku polityka Nintendo naprawdę się zmieniła, co chwile widzimy jakieś ukłony w stosunku do graczy - wydanie ulepszonej wersji Ninja Gaiden 3, pomaganie platinumgames w stworzeniu Bayonetty 2, dbanie o rozgłos 3rd party titles (ZombiU), wydanie najbardziej wymagającego Maria 2D w historii.
Co do braku dobrych tytułów - ja dalej obstaję przy stanowisku, że jak na początek życia konsoli jest naprawdę dobrze. Możliwe, że za jakiś czas też znajdziesz jakieś tytuły dla siebie, poczekajmy na E3. Ja w każdym razie optymistycznie patrzę w przyszłość i mam nadzieję, że się nie zawiodę