Zapowiedź po świętach faktycznie nie byłaby taka głupia. Z drugiej strony chyba lepszym terminem są prestiżowe E3. Gdyby jednak zakładać, że na E3 pokażą gry, a w styczniu tylko zapowiedzą sprzęt i ewentualnie zademonstrują obudowę, pada, oraz kilka szczegółów, to jeszcze miałoby to sens. W takim wypadku premiera musiałaby nastąpić najpóźniej na początku grudnia 2012. To wciąż jednak tylko plotki i nowej konsoli możemy nie ujrzeć nawet na E3 (choć bardziej prawdopodobne, że jednak ją tam zobaczymy - coś za dużo ostatnio się dzieje w temacie).
Kilka razy już pisałem, że niedługo po premierze X360, Microsoft ogłosił, że jego następca pojawi się za 6-7 lat (jak pamiętamy, pierwszy X "żył" tylko 4 lata). Dlatego od początku już przewidywałem, że premiera następcy Xa nastąpi pod koniec 2012 roku. Zabawne gdyby to się sprawdziło. Z drugiej strony nie jest to wcale aż tak prawdopodobne i plotki mogą okazać się tylko plotkami.
Co do specyfikacji, to 2GB byłoby zdecydowanie zbyt małą ilością pamięci. Możliwe jednak, że starają się ciąć cenę, by stała się bardziej konkurencyjna. Ale pierwszy X0 też miał mieć początkowo tylko 256MB, a skończyło się na 512. Nie wiadomo jeszcze ile pamięci będzie mieć karta graficzna. 4GB byłoby jednak ilością w sam raz i mam nadzieję, że właśnie tyle będą miały przyszłe konsole. No ale zobaczymy. Pozostaje czekać do stycznia. Jeśli w styczniu nie zapowiedzą konsoli, to i domniemaną specyfikację można wyrzucić do kosza.