Miałem w planach kupić nvidia TITAN do zastosowań profesjonalnych czyli renderowania obrazków z blenderze. Czekałem na benchmarki które rozp**rdolą mi mózg o ścianę i przekonają żebym wydał te 4 klocki na sprzęt. W końcu zaoszczędzone godziny renderu to nie tylko wygoda ale też kasa. Premiera się odbyła, klauzula na upublicznianie testów wygasłą i wreszcie pojawił się test realnej mocy TITANa.
Ociekające zajebistością 2688 rdzeni titana daje wydajność o całą 1/3 większą niż 480 wolniejszych rdzeni trzyletniego gtx480... Niecałe 4 tysiące zeta różnicy za 30% więcej mocy...
Padłem kurwa. Nie spodziewałem się że te testy aż tak mi rozp**rdolą banie... PC MASTER RACE.
Blender nei uzywa DP? Od tego sa karty Quatro, ktore boostniete w zakresie podwojnej precyzji.
Poczytalem troche i na cos takiego natrafilem
We mentioned in our preview article that the GeForce GTX Titan includes a full 64 Double Precision CUDA Cores per SMX versus 192 Single Precision CUDA Cores. But, by default, the GeForce GTX Titan runs its DP cores at 1/8th their full clock speed, since they generally don't benefit gamers Since each SMX has one third the number of DP cores vs. SP cores, double precision operations run at 1/24 the SP rate, which is similar to GeForce GTX 680.
http://hothardware.com/Reviews/GeForce-GTX-Titan-Performance-Yes-It-CAN-Play-Crysis-3/?page=15Teraz pytanie czy w tamtym tescie to wlaczyli lol
Chyba, ze te Titan (DP) to okresla, w takim razie te wyniki nie maja sensu o_0
---
Cos takiego znalazlem o Blenderze i to w sumie moze byc prawda, bo pamietam, ze kiedys ludzie uzywali shackowanych driverow quatro do boostu autocad'a
"Even though architectually GeForce and Quadro are similar, drivers for the GeForce cards prohibit GPU compute for rendering tasks."
---
To jakiś paskudny dowcip chyba :O karta za cztery kafle i tylko taki przeskok? A miała być TAKA rewolucja :O no i kolejny dowód na to, dlaczego granie na PC mija sie z celem.
LOL, to nie ma nic wspolnego z grami.