NBA2K14
Grafika: 8+ (Wygląda niemal identycznie co poprzedniczka czyli jak na kosza tej generacji bardzo dobrze)
Dźwięk: 9- (Fenomenalny komentarz plus bardzo dobry soundtrack. GTA 5 miało 5 lat żeby wrzucić fajną muzykę i im się to nie udało
. Tutaj natomiast co roku utwory są z najwyższej półki)
Grywalność: 8+ (Poziom najwyższy z możliwych jak na kosza. Od NBA2K11 seria trzyma taką samą ocenę za fan z wirtualnego basketu)
Wady:
- menu
Ocena: 9=
PES 14
Grafika: 8 (Nowy engine daje rady, ale jak na dłoni widać, że twórcy robili grę w pośpiechu bo tylko około 5% zawodników wygląda tak jak w realu natomiast reszta to zwykłe modele z edytorki, brakuje także śniegu i deszczu. Tytuł wygląda lepiej niż poprzednie edycje szczególnie oświetlenie daje rade i trawa z bliska, ale jak dla mnie zwolennika ostrego obrazu to tytuł wydaje mi się odrobinę przejskrawiony nawet jak dla mnie. Co do animacji zawodników to mamy mistrzostwo świata fifa przy tym mimo, że też daje rade wygląda jak mecz 22 dwóch zawodników footbolu amerykańskiego na stole bilardowym. To co zrobiło Konami jest nie do opisania, teraz sie nawet nie dziwie że z wieloma rzeczami nie zdążyli. Zobaczyć jak poruszają się piłkarze w tej grze np. Ronaldinio, Robben, Messi, C.Ronaldo, Iniesta czy Pirlo jest bezcenne)
Dźwięk: 7+ (Poprawieni kibice, słaby komentarz i muzyka w menu średnio pasująca do gry piłkarskiej, reszta bez zmian)
Grywalność: 9- (Trzyma poziom 12 i 13, ale gra się całkiem inaczej. Na początku miałem problem z ogarnięciem gry bo ktoś z firmy włączył wszystkie wspomagacze ułatwiające grę po co ten zabieg to nie mam pojęcie. Po przestawieniu wszystkiego z auto feint na czele i przyśpieszenia gry o jeden pasek gra się kapitalnie. Nie powiem że lepiej, ale na podobnym poziomie co w 12 czy 13. O skuteczności dalekich podaniach górą na dobieg radze zapomnieć, chociaż im więcej się gra to wychodzi to lepiej to jednak poprzedniczki w tym elemencie nie przeskoczy. Na minus jak dla mnie to bramkarze którzy bronią strzały za 16ki jakby byli cyborgami, tak wiec o bramki z dalszej odległości może być ciężko, drugi to zbyt wolny czas reakcji zawodników. Co do fauli to sędzie w tej grze jest wyrozumiały i gwiżdże przewinienia tylko w ostateczności, dzięki temu akcje nie są przerywane po byle przewinieniu i rozgrywka nie zwalnia ani na moment. Ułatwiono także strzały z wolnego z całkiem nowym systemem, ale przy tak małej ilości fauli to nie mam nic przeciwko)
Wady:
- skuteczność bramkarzy przy strzałach za 16 metrów
- menu
- muzyka w menu
- czas reakcji zawodników
- braki licencyjne
- tylko 5% zrobionych twarzy
- komentarz
- zwolnienia animacji na powtórkach
- kamera podczas rzutów karnych tragedia
Ocena: 8-
Podsumowanie ocen serii.