@ Tomasz
Tomasz czytałem(dawno temu), tylko że PR1.3 pozbywa się wszystkich wad N9(w recenzji bez przycisków był PR1.2). Nie mówię już o społecznościowych paczkach jak mega pack.
Poza tym, ja nie muszę czytać, miałem oba smartphone'y, Lumia 800 nie ma nic wspólnego z dawną Nokią seria E i N(tej jakości oczekiwałem i się przeliczyłem). Co gorsza ekran w Lumii 800 złapał rysy po tygodniu użytkowania(a często są przypadki że pęka szybka bez żadnej ingerencji), w N9 nic takiego nie ma miejsca. Głośnik w Lumii 800 brzmi beznadzieje(zatkaj go palcem i nic nie usłyszysz, w N9 nic takiego nie ma miejsca, bo tam cała obudowa służy jako głośnik), podłączenie słuchawek też nic nie daje(bo dźwięk ciągle jest płaski, co nie dziwi bo Lumia 800 nie ma nawet Dolby Headphone).
Zune doprowadza do szału, bo co byś nie chciał wrzucić na smartphone to musi przejść przez Zune, bo może smartphone nie odczytać(wiem są tricki ale nie zawsze działają). Gdyby nie Nokia i jej łatanie WP7.5(
to było by kiepsko. Lumia 800 chce tylko wyglądać i być jak N9, ale nią po prostu nie jest, i nigdy nie będzie. Jeśli mam punktować oba smartphone'y to tak:
Dźwięk N9 > Lumia 800 N9 brzmi znacznie lepiej, zarówno bez słuchawek jak i z nimi.
Obraz N9 = Lumia 800 Ten sam ekran, ta sama technologia, plus dla N9 taki że ma większy ekran i proporcje 16/9.
Interfejs N9 > Lumia 800 Meego to najlepszy interface/system jaki miałem, gdyby tylko market był lepszy.
Wykonanie i wytrzymałość N9 > Lumia 800 N9 jest lepiej wykonana, poliwęglan także się różni w dotyku, tylna metalowa ramka lepiej wykonana w N9, ma także lepszy grawer w N9. N9 jest bardziej wytrzymała.
Transmisja danych N9 > Lumia 800 Podobnie w obu przypadkach tyle że w N9 mam dostęp do transferu danych i jego blokad, obsługuje także NFC, w tym nowe urządzenia które wypuszcza Nokia w oparciu o NFC.
Zintegrowanie z portalami społecznościowymi N9 = Lumia 800 Daje remis bo N9 daje więcej kont do personalizacji, a Lumia 800 ma lepiej wszystko połączone z systemem.
Kamera i Aparat N9 > Lumia 800 N9 robi jaśniejsze, lepsze zdjęcia, nagrywa filmiki także jaśniejsze, no i z porządnym dźwiękiem(użytkownicy N8 wiedzą o czym mówie), dźwięk w Lumii800 to jakbym cofnął się do Androida 2.1
Bateria N9 > Lumia 800 Bateria w N9 przy średnim użytkowaniu spokojnie wystarcza na 2 dni. Lumia 800 to dzień maksymalnie.
To tak na szybko pisany post. Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to dam znać.
@ Iras
Kupie do 300zł, każdy z tych telefonów co dałem.