Dla mnie brak jakiegokolwiek przycisku fizycznego to wielki minus. Nie można wszystkiego opierać na ekranie dotykowym.
Anyway, mam dosyć androida powoli. O ile xperia to fajny telefon, to system mnie codziennie morduje. Nie wiem czy nie przesiąść sie na lumie 800. Szkoda że Sony nie planuje nic na wp8
Właśnie że można i wychodzi to lepiej i bardziej intuicyjnie niż podczas przycisków fizycznych, poza tym nie musisz się martiwć, bo na 90% wyjdą dwie nowe wersje następcy N9 z fizyczną klawiaturą querty i bez.
Co do WP8 czy WP7.5. Na Twoim miejscu wpierw sprawdził bym ten system gdzieś na wystawie, bo możesz być poirytowany ograniczeniami jakie ma. Dziwne to bo WP6.5 był tu bardziej rozbudowany i nie miał tych wkurzających wad jakie mają jego następcy.
...
Fanboizm w czystej postaci. Ci najlepsi pracownicy Nokii, mając za sobą firmę wartą dziesiątki miliardów i najwyższą pozycję na rynku, nie przetrwali konkurencji Apple i Google, nie potrafili przekonać branży do całkiem udanego Symbiana i spadli prawie na samo dno. Głupotą jest wierzyć, że teraz, zaczynając od zera, zwojują cokolwiek. Z gówna bata nie ukręcisz i tyle, a ja się nie mam zamiaru w kolejny martwy system ładować.
Ps. Nie rozumiesz co znaczy rewolucja z Swipe UI jaka była w Meego w 2011 roku. Jeśli przyrównujesz to do Belle, czy Androida.
Może po prostu nie była to żadna rewolucja...
Widzę że nie rozumiesz historii firmy Nokia. Ci pracownicy tworzyli tylko na systemie Meego(nie mieli nic wspólnego z Symbianem). Pod koniec żywota w firmie Nokia stworzyli jeden z najpiękniejszych smartphone'ów jaki powstał, do tego oparty na genialnym interfejsie. Rewolucja była, tylko że M$ i Elop tak się jej bał że zabił ją w zarodku(miały powstać 3 smartphone'y na bazie Meego w 2011 roku, a ukazał się tylko jeden, do tego zablokowali promocje, oraz wprowadzili go na tylko określone rynki zamiast na globalny market), co i tak pozwoliło sprzedać się N9 więcej niż wszystkie Lumie z WP na pokładzie.
Jeśli myślisz że inwestorzy wykładają 200 milionów Euro, dostają wsparcie największej sieci w Azji(która przebija to co jest w Europie) , tylko po to by projekt upadł i nie pokazał nic innowacyjnego to rzeczywiście nie masz wyobraźni.
@ sOOs
Nie ma jeszcze określonych cen, pierwsza światowa konferencja 21 listopada. Co do nowego Nexusa, owszem fajny sprzęt, ale nie jarał bym się tak tym hardware'm, wyścig zbrojeń i nic więcej. Dla mnie smartphone który kosztuje powyżej 1000zł musi odpowiednio grać, mieć dobry ekran(czyli taki który swoje właściwości zachowuje także na świeżym powietrzu, oraz pewną innowacyjność jak np. nowy ekran Lumii 920), robić dobre zdjęcia i filmy(jakość dźwięku), mieć dobrą baterie, zachowaną dobrą jakość rozmów i przyjemną klawiaturę, NFC oraz płatności my wallet, wykonanie(a kysz z tanim plastikiem), oraz odpowiednie podzespoły(ale bez przesady nie daje się wkręcić w bebechy mocniejsze niż w niejednym notebooku, bo to jest zbędne), oraz oczywiście ekran nie więszy niż 4 cale(przymykam oko na 4,3 cala), bo potem to nieporęczna cegła a nie smartphone który ma być poręczny tak by móc go obsługiwać jedną ręką. Pokazowe telefony dla Januszy mnie nie jarają. I jeszcze odnośnie Nexusa, czyli znów możemy zapomnieć o tej cenie, chyba że się coś zmieni, bo przez sklep PLAY go w Polsce nie kupimy:
http://www.gsmmaniak.pl/160603/google-nexus-4-mialo-tanio-wyjdzie/