Cytat: Szymku w Dzisiaj o 10:47:37
Opowieści o rzekomo złej wydajności też są poważnie przesadzone. Ja mam ZTE GrandX in za 700 zł z jednordzeniowym Intel Atom i wydajnością w internecie bije 90% smartfonów z WP.
Pierdu, pierdu. Benchmarki sobie, a użytkowanie sobie. Dopiero niedawno widziałem Androida, który właściwie nie przycinał - HTC One. Wcześniej wszystko co miałem w łapach włącznie z One X i SGS3 potrafiło przymulić, co na żadnych Windows Phone czy iOS się nie zdarzało.
Cytat: svonston w Dzisiaj o 10:50:28
I dlatego wolę kupić coś z andkiem
I dlatego powinieneś andka unikać
- Twierdzenie, że na WP jest wszystko czego potrzebujesz jest niecona wyrost - sklep na WP jest mocno ograniczony, poza tym Android ma gigantyczną przewagę w ilości darmowych aplikacji. Dodatkowo aplikacje tematyczne do ulubionych stron, możliwość sterowania urządzeniami RTV (smart TV), bezproblemowe przenoszenie danych. Szukasz czytnika e-booków - masz kilkanaście bardzo dopracowanych aplikacji o zróżnicowanych UI, otwierających wszystkie formaty - wybierasz tę, która ci pasuje a nie tę którą musisz. To samo z czytnikami komiksów, odtwarzacze FLAC, video, przeglądarki, klienty pocztowe, SWYPE, budziki, Dropbox, Chrome - cokolwiek przyjdzie ci do głowy, masz w nadmiarze i z reguły za darmo
- WP - brak kontroli nad ilością przesyłanych danych komórkowych(Data Sense nie dziala na wszytskich aparatach),
- WP - jak zwykle system od MS jest mądrzejszy od użytkownika - wyłączasz przesył danych, ale system i tak pobiera sobie w tle np. powiadomienia o e-mailach
- kafle - dla mnie ten interfejs jest ograniczony i przy dużej ilości aplikacji się nie sprawdza, do tego ograniczona możliwość personalizacji, gdzie na androidzie możesz zrobić z telefonem wszystko - od zmiany motywów po wgranie Miui, WaikiUi czy CyanoGena
- problem z importem kontaktów z Google'a. - Nigga please - MS powinien być świadomy, że android i gmail to wiodące usługi w swoich kategoriach i trzeba się do nich dostosować A jednak - do telefonu nie trafią numery kontaktów, które opatrzone są przymiotnikiem "główny". Komórki i domowe - spływają jak należy, natomiast jeśli mieliśmy w Androidzie ustawiony w kontakcie "telefon główny" - przejdzie tylko sama nazwa kontaktu. .
- wysyłanie SMS-ów do osób, które posiadają więcej niż jeden numer na liście kontaktów. W Androidzie po wejściu w kontakt wyświetlają się numery kontaktu i można kliknąć na numer, aby zadzwonić lub obok dymek, żeby napisać na konkretny numer. W Windows Phone 8 istnieje tylko jeden link do wysyłania wiadomości. Aby jednorazowo wysłać wiadomość pod inny numer niż pierwsza z listy "komórka" trzeba się naklikać.
- niby jest obsługa kart pamięci, ale co z tego, skoro nie można na niej instalować żadnych aplikacji? Mogę sobie zatem włożyć kartę "zylion" gigabajtów, ale wylądują na niej tylko zdjęcia, ewentualnie filmy, być może muzyka. Aplikacje natomiast są ograniczone do pojemności urządzenia - przy małych apkach nie ma to znaczenia, ale jakbym zechciał wgrać mapy jakieś i nawigację?
- wszystko otwiera się dłużej niż a Androidzie, aplikacje po prostu się ładują - może dlatego są małe wymagania co do pamięci
Ogólnie WP ma funkcjonalność jak android 1.6