Szymku, nie wiem jakie masz problemy z pisaniem smsów na WP8. Mam kontakty z kilkoma numerami, podczas wpisywania nazwy kontaktu w polu "DO" wyswietlaja mi się dwa dostępne dla kontaktu numery, pisze i wysylam.
Lista kontaktów to też banalna sprawa. Klikam w link "SMS+rozmowa", pojawia się okienko konwersacji. Stąd moge wysłać do kontaktu sms na numer 1, numer 2, lub na facebooka. Wystarczy nacisnąć przycisk "przełącz" i wybieram sobie swobodnie gdzie chcę pisać.
System jest na prawdę super, integracja z facebookiem i innymi kontami jak Skype czy Twitter. Wszystko jest w jednym miejscu, nie potrzeba dziesiątek aplikacji, żeby to wszystko ogarnąć.
Jeszcze jedną przewagą WP8 nad Androidem jest wsparcie MS. System się rozwija, jest aktualizowany, mam gwarancję, że do startu nowego systemu zawsze będę mieć najnowsze ficzery. Później może będzie możliwość upgrade'u do nowszej wersji systemu.
Kupując Xperię z Androidem, dostałem tel z starym 2.3, później po dosyć długim okresie oczekiwania dostałem upgrade do zbugowanego, zmulonego 4.0. Na tym wsparcie producenta się skończyło, a ja zostałem na lodzie ze zbugowaną, zamuloną wersją systemu.
MIUI i inne pierdoły to też nie argument za Androidem. Takie bajery nie są w pełni funkcjonalne i zawsze coś nie będzie działać jak należy z różnych przyczyn technicznych.
WP8 się rozwija i na pewno zobaczy wiele ciekawych zmian, mam nadzieję, że również takich, które pozwolą na szersze wykorzystanie karty pamięci.
Co do HTC ONE, to strasznie podoba mi się design tego telefonu <3