Ja dodam tylko od siebie tyle, że jak zapytasz się twórców, niezależnie jakich czy to gier, filmów, czy muzyki to ZAWSZE odpowiedzą że chcą dojść do jak najszerszego grona odbiorców. Myślisz że dlaczego płyty CD upadają(jako nośnik muzyki), czy tylko i wyłącznie z tego że jest to nośnik ograniczony technicznie, czy też jest drugi powód, zbyt wysoka cena większości płyt z muzyką, a cena jest zawyżona ponieważ chciwy dystrybutorzy, importerzy czy kolosy fonograficzne chcą jak najwięcej nachapać do własnej kieszeni. Ba, coraz więcej sklepów robi to jeszcze niezgodnie z przepisami prawa bo paragonu do do płyty w wielu przypadkach nie otrzymasz. Czyli co legal ale nielegal.
Poza tym nie widzę w tym nic złego, jeśli developerzy chcą byśmy teraz płacili za coś co kiedyś było bezpłatne(czyli granie online), jeśli kupujemy grę na rynku używanym, to dlaczego także gracze, nie mogą sobie od czasu do czasu(pomijam te persony które czerpią na tym korzyść majątkową) umilić i ułatwić drogi w jaki chcą czerpać przyjemność z swojego hobby.
Nie lubię też zaburzania strefy przedmiotów używanych, to bardzo ważna strefa rynku, jeśli ktoś chcę ją wyeliminować, ten jest totalnym głupkiem.
Odnośnie cyfrowej dystrybucji, skoro SONY i inne wielkie korporacje jak np. EA nie zrobiły embarga na blokowanie takiego kupowania gier, to znaczy że im się to opłaca(co nie jest dziwne jeśli gry tam kosztują więcej niż ich pudełkowej wersje). Przecież gdyby się im to nie opłacało, to już dawno by coś z tym zrobili, przecież pracują tam wybitni specjaliści, którzy nie takie rzeczy zabezpieczali, w imię walki z piractwem.
A pro po piractwa:
"Według art. 278 § 2 polskiego Kodeksu karnego uzyskanie programu komputerowego bez zgody osoby uprawnionej, w celu uzyskania korzyści majątkowej, jest przestępstwem. Nie ma przy tym jasności, czy korzystanie z uzyskanego w ten sposób programu w celach osobistych jest równoznaczne z uzyskaniem korzyści majątkowej poprzez nie poniesienie opłaty licencyjnej, czy - jak twierdzą inni - nie można utożsamiać braku wydatku z korzyścią majątkową."
@ IRAS
Następnym razem to personalne wyzwiska będą inaczej komentowane z mojej strony wobec ciebie. Od tego masz PW. Jeśli nie dociera to widocznie nie jesteś tak bardzo dorosły, jak za jakiego się masz.