Genialna gra, ND to mistrzowie w łączeniu gatunków gier i filmów w spójną całość. Mieliśmy Jak1 który proćz platformera w 3d dodał lekką otwartość świata, Jaka2 gdzie pokuszono się o zrobienie sandboxa i dodano miasto z patrolami policji rodem z gta, jak3 to jeszcze podkręcił i wpleciono w niego wyścigi. Unchartedy to znowu zmyślne połączenie gyrosów z tomb raiderem i filmowym Indiana Jones. Całość okraszona wymyślnymi skryptami, które szczególnie w drugiej części podobnie jak w CoD4 zredefiniowaly gatunek epickich gier i zapoczątkowały erę napakowanych skryptami produkcji. Ich najnowsze dzieło to kolejne połączenie - manhunt, mgs, szczypta uncharted, re4, polane sosem książek/filmów Jestem Legendą i Droga...
Nigdy ich gry nie były naj naj w mechanice bo przecież ani z Unchartedów najlepsza gra z system osłon ani z tLoU najlepsza skradanka, na nowo nie definiują też koła, ale ten mix o którym napisałem wyżej i szczypta geniuszu sprawia, że po prostu wchłaniam jak gąbka ich pomysły przelane na płyty.
I choć jeszcze dość sporo przygody w tLoU przede mną to jestem niezmiernie szczęśliwy, że ND pokazuje też, że dalej potrafi robić gry z świetnym gameplayem, bo tego akurat tutaj jest pod dostatkiem, nikt grze nie zarzuci, że to festiwal qte, filmików i skryptów przerywany 3 minutowymi wymianami ognia.