Wypuszczają konsolę za $599 = dramat bo za drogo. Wypuszczają konsolę za $399 = dramat bo gówno xd
Nigdy wszystkim nie dogodzisz
.
Ja zawsze byłem zwolennikiem droższej konsoli. Konsole to sprzęt, który cechuje się długą żywotnością, więc raz na kilka lat wydać więcej kasy to nic strasznego.
Widzisz, mi też nie przeszkadza zapłacić za konsolę nawet tyle co za PS3. Jestem o tym przekonany, że jest grupa graczy, która tez myśli podobnie. Ale jest też bardzo duża grupa ludzi, dla której jest to kwota za duża. A jeśli konkurencja wydaje konsolę tańszą, to tym bardziej nie spojrzą nawet na sprzęt lepszy. Wielu graczy ma gdzieś różnice graficzne między poszczególnymi platformami. Dla nich te 100-200$ nie ma sensu, bo oni tej różnicy nawet nie widzą.
Poza tym jeśli idzie o cenę konsoli to PS3 było konsolą znacznie droższą, bo o ile dobrze pamiętam to Sony dokładało do każdej sztuki ok 200$. Do PS4 chyba nie dokładają nic lub była to kwota kilkunastu dolarów (nie pamiętam już dokładnie). Sony fizycznie nie mogło sobie na to pozwolić. Kropka.
o może Ty masz jakieś inne informacje, ale to co dociera do nas z branży to są tylko i wyłącznie plotki
Moje info nie mówi za wiele. Raczej tyle, że taka wersja jest faktem. I pomijając już to co ja wiem - chyba dwa serwisy potwierdziły to poprzez kilka niezależnych źródeł, więc info jest jak najbardziej prawdziwe. Plotki dotyczą raczej dokładnego zastosowania (dziś znów słyszałem, że w zasadzie to zmian nie będzie, tylko 4k dla filmów i powiązane z tym wsparcie dla TV z HDR), tu nie ma pewności.