Z lepszą optymalizacją mówisz? Ostatnio właśnie nie widać tej wyższości optymalizacji konsolowej, gry multiplatformowe są również bardzo dobrze na PC zoptymalizowane, dzięki czemu nawet na słabszych, starszych sprzętach możesz pograć w niektóre nowsze tytuły na mieszanych ustawieniach. Takie uroki całej tej multipaltformowości.
Większość gier na PS4 chodzi w 1080p i niektóre wyjątki w 900p. Wszystko chodzi w bardzo stabilnych prędkościach 30-60 FPS zależnie od gry.
Na moim o wiele mocniejszym od PS4 laptopie. Żeby osiągnąć pełną płynność w grze (zależnie od tytułu 30FPS-60FPS) muszę zejść do rozdziałki 720p (dobrze, że taki ekran mam natywny, bo byłoby ch**owo). Próbowałem odpalać w 1080p na telewizorze, ale utrzymuje poniżej 30 FPS. Mówię to zarówno o nowych grach jak i starszych. Jeżeli chce pograć komfortowo w 1080p to muszę ustawiać detale minimum, o wiele poniżej poziomu grafiki PS4.
Pomijam gówna typu, wypierdalanie na pulpit w premierowej gierce bo jakaś farsa ze sterownikami jest, czy coś. Czyli sytuacje, które nie mają miejsca na konsolach.
Żeby nie być gołosłownym specyfikacja mojego laptopa:
Procesor Intel Core i7-3630QM (4 rdzenie, od 2.40 GHz do 3.40 GHz, 6 MB cache)
Pamięć RAM 16 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
Nominalna rozdzielczość 1366 x 768 (HD)
Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 660M
+ Intel HD Graphics 4000
2048 MB GDDR5 (pamięć własna)
http://www.x-kom.pl/p/117794-notebook-laptop-15-6-lenovo-y580-i7-3630qm-16gb-1000-dvd-rw-7hp64x.htmlTak więc, benchmarki i teściki na stronkach dla blacharni mówią jedno, a praktyka wyraźnie pokazuje, że takie osiągi można sobie między bajki włożyć. Optymalizacja na PC to totalna ruletka, naprawdę sporo kiedyś siedziałem w PCtach i kiedyś to był mój jedyny sprzęt do grania.
W swoim czasie miałem nawet premierowo GeForce'a 8800GTX kupionego pod Crysisa. (coś jakbym teraz Tytana kupił) i teraz wyobraźcie sobie moje zdziwienie i wkurwienie, jak zobaczyłem, że Crysis na Full Detalach nie trzymał płynności 30 FPS
Parę miesięcy później kompa oddałem jako stacja graficzna do firmy, a kupiłem sobie PlayStation 3
Moja przesiadka na konsole więc nie wynika z braku doświadczenia z PC'tami tylko ze zwyczajnego przyznania racji. Na konsolach gra się po prostu lepiej. PeCet dalej się przydaje w grach, ale często wybieram wersję konsolową jako tą lepiej zoptymalizowaną.