Autor Wątek: [archiwum] Playstation 3 - Temat główny  (Przeczytany 1074628 razy)

s00s

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 155
Odp: [archiwum] Playstation 3 - Temat główny
« Odpowiedź #20480 dnia: Stycznia 13, 2011, 12:40:42 pm »
śmieszni jesteście, winicie hakerów za robotę cheaterów.

Zjebom, co odpierdalają manianę na serwerach, jeden turbozjeb otworzył furtkę.

jeszcze powiedz mi, że kazał im przez nią przełazić.

Jak małpa kogoś dźgnie nożem to winny jest ten kto jej dal nóż, a nie małpa.

analogia raczej nie trafiona, zwierzęta nie grają na konsolach. wiem, że iloraz inteligencji niektórych osobników na to wskazuje, ale wierz mi, to są ludzie.

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #20481 dnia: Stycznia 13, 2011, 12:45:14 pm »

Nie, ale doskonale wiedział do czego posłuży jego odkrycie w 99,9% przypadków.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #20482 dnia: Stycznia 13, 2011, 12:54:42 pm »

A nie uważasz, że broniąc szkodników, sam się nieco ośmieszasz?

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
  • Reputacja: -9967
« Odpowiedź #20483 dnia: Stycznia 13, 2011, 13:58:59 pm »

Widać sam lubi przyboostować sobie nieco zerga w gwiezdnym rzemiośle.

MGS

• Tajny współpracownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #20484 dnia: Stycznia 13, 2011, 14:35:49 pm »

Nie, ale doskonale wiedział do czego posłuży jego odkrycie w 99,9% przypadków.

A gdzie podziala sie jeszcze jedna 9  :lol:

Pozwole sobie zacytowac jedna z wazniejszych osob polskiej sceny, Beriona, ktory skometowal jakis czas temu nagonke na scene:

gnoje bogatych rodziców, które nigdy nie tylko nie zetknęły się z czymś takim jak scena ale nie miały nigdy okazji, kto wie może nawet nigdy nie słyszały, że służy to nie tylko piractwu. Powtarzają te same slogany, którymi karmią ich wielkie koncerny. Bo po co pomyśleć, po co się samemu zastanowić - w tumie myśleć nie trzeba. ;]
Xbox  One + PS4 = two reasons to buy a PC

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #20485 dnia: Stycznia 13, 2011, 14:44:32 pm »
gnoje bogatych rodziców, które nigdy nie tylko nie zetknęły się z czymś takim jak scena ale nie miały nigdy okazji, kto wie może nawet nigdy nie słyszały, że służy to nie tylko piractwu. Powtarzają te same slogany, którymi karmią ich wielkie koncerny. Bo po co pomyśleć, po co się samemu zastanowić - w tumie myśleć nie trzeba. ;]
Wow, nic tylko kleknac i bic poklony przez slowami mistrza.

Prawda jest taka, ze hakerzy z failoverflow i Geohot zachowali sie jak totalne dzieciaki, i pewnie poniosa za to konsekwencje [oby].

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20486 dnia: Stycznia 13, 2011, 14:46:29 pm »

ale o jakich szkodnikach mowa??
ja nie bronię cheaterów. wkurwiają mnie tak samo jak wszystkich innych.
z tego co mi wiadomo hakerzy nie łamali konsoli po to, żeby ustawiać respawny w modern warfare i dlatego nie powinni być za to osądzani.
w tym momencie dotykamy trochę kwestii światopoglądowych i ciężko będzie tutaj dyskutować.

Widać sam lubi przyboostować sobie nieco zerga w gwiezdnym rzemiośle.

nom, jeszcze kilka takich podjazdów i może w końcu ci wyjdzie.

w multi nigdy nie cheatowałem, ale faktem jest, że jakbym miał kupić cały soft co, swego czasu, miałem na kompie to bym się nie wypłacił.

btw. domyślam się, że osoby które tutaj narzekają na hakerów nigdy nie ściągnęły żadnej mp3 z sieci. filmy to tylko w kinie, na dvd albo blu-ray, płytki tylko z hologramem. półki też wam się pewnie uginają od tych pudełek po gierekach na nesa, snesa, amigę, dreamcasta, peceta, psx czy, u niektórych, ps2 czy xboxa pierwszego i drugiego. o sofcie microsoftu, adobe, trzydemaksach czy podobnych nawet nie wspominam.  
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 15:33:23 pm wysłana przez s00s »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #20487 dnia: Stycznia 13, 2011, 14:57:30 pm »
ale o jakich szkodnikach mowa??

Każdy, kto łamie jakiekolwiek zabezpieczenia i puszcza to świat, jest szkodnikiem. Uważałem cię za rozsądnego gościa i nie sądziłem, że za nic masz sobie prawo, software'owe licencje czy świadome działanie jakiegoś smarkacza na szkodę milionów osób.

Co to za ch** złamany, który obraża innych za nagonkę na przestępców? Można mu gdzieś oficjalnie naubliżać?

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20488 dnia: Stycznia 13, 2011, 15:05:10 pm »
Każdy, kto łamie jakiekolwiek zabezpieczenia i puszcza to świat, jest szkodnikiem. Uważałem cię za rozsądnego gościa i nie sądziłem, że za nic masz sobie prawo, software'owe licencje czy świadome działanie jakiegoś smarkacza na szkodę milionów osób.

powtórzę się:

domyślam się, że osoby które tutaj narzekają na hakerów nigdy nie ściągnęły żadnej mp3 z sieci. filmy to tylko w kinie, na dvd albo blu-ray, płytki tylko z hologramem. półki też wam się pewnie uginają od tych pudełek po gierekach na nesa, snesa, amigę, dreamcasta, peceta, psx czy, u niektórych, ps2 czy xboxa pierwszego i drugiego. o sofcie microsoftu, adobe, trzydemaksach czy podobnych nawet nie wspominam.

jeżeli tak właśnie robisz i robiłeś od zawsze to przepraszam, nie jesteś jednym z tych co "...za nic mają sobie prawo, software'owe licencje...", zwracam honor i masz mój szacunek do końca moich dni.
dla całej reszty: nie pamięta wół jak cielęciem był. w wielu przypadkach (mp3 czy filmy) dalej takimi cielakami jesteście, a tu wielkie halo o beloved ps3.

ja swoje za uszami mam i się przyznaję. teraz czasy mi się zmieniły i na konsolach nie piracę, ale magii arcade na drimie doświadczyłem tylko dzięki hakerom. podobnie z filmami, softem i mp3.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 15:31:35 pm wysłana przez s00s »

Krzysiu

• MIR
  • Reputacja: 174
  • Stać! Policja!
« Odpowiedź #20489 dnia: Stycznia 13, 2011, 15:24:56 pm »
A gdzie podziala sie jeszcze jedna 9  :lol:

No to sobie za rok porównamy ilość programów homebrew do ilości spiraconych gier i spieprzonego online. :)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #20490 dnia: Stycznia 13, 2011, 15:42:46 pm »
s00s, nie zauważyłeś przypadkiem, że efekty złamania zabezpieczeń PS3 już w tym momencie są znacznie gorsze i dotykają szerokiego grona osób, które piractwem i "sceną" w ogóle nie są zainteresowane? Poza tym swój stosunek do piractwa opisywałem wielokrotnie. Wisi mi co ma na kompie dwunastoletni Jasiu. Jeśli zdecyduje się grać na piratach, nie mam zamiaru go umoralniać czy nasyłać na niego policji, bo nie on jest problemem. Problemem są przestępcy, którzy zajmują się łamaniem zabezpieczeń, puszczaniem gier do sieci czy handlem "kopiami". Nie zrównujmy, proszę, ćpuna z dilerem.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20491 dnia: Stycznia 13, 2011, 15:54:44 pm »
jeżeli tak właśnie robisz i robiłeś od zawsze to przepraszam, nie jesteś jednym z tych co "...za nic mają sobie prawo, software'owe licencje...", zwracam honor i masz mój szacunek do końca moich dni.
dla całej reszty: nie pamięta wół jak cielęciem był. w wielu przypadkach (mp3 czy filmy) dalej takimi cielakami jesteście, a tu wielkie halo o beloved ps3.

ja swoje za uszami mam i się przyznaję. teraz czasy mi się zmieniły i na konsolach nie piracę, ale magii arcade na drimie doświadczyłem tylko dzięki hakerom. podobnie z filmami, softem i mp3.

Czyli nie ma roznicy miedzy hackerem, crackerem, modderem, cheaterem i osoba, ktora rippuje np plyty? Ok :)

Ja naprawde nie mam nic do hakerow, niech robia sobie co chca ze sprzetem czy oprogramowaniem, to ich hobby, ale failoverflow i geohot posuneli sie dalej. Jakby zrobili po prostu firmware z obsluga linuxa to naprawde nikt by ich sie nie czepial, pewnie nawet Sony, ale nie. Oni musieli przedstawic caly hack, wrzucic wszystkie narzedzia i udostepnic wewnetrzne key'e Sony, przy okazji flame'ujac Sony na lewo i prawo m.i. mowiac 'Juz niedlugo sprzedacie ostatnia kopie software'u legalnie' ...

Zamiast zrobic zabezpieczona aplikacje do obslugi linuxa i wrzucic ja do netu, a nastepnie skontaktowac sie z Sony pokazujac im jakie maja luki, to totalnie otwarcie mimo, ze dobrze wiedzieli jak to sie skonczy. Mam nadzieje, ze Sony mocno im da popalic, bo sobie na to zasluzyli.

Ps. Jeszcze jedno, na konsolach nie ma zadnego zabezpieczenia przed cheaterstwem, nie trzeba miec nawet oryginalnej kopii, a co dopiero narzedzia anty-cheaterskie, custom serwery, admini na serwach itd.

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20492 dnia: Stycznia 13, 2011, 16:02:30 pm »
Iras proszę cię. jeszcze przed tą całą nagonką, o ile się nie mylę, używałeś cheata z gt5 (backup sejwa, oddanie samochodu komuś, restore). wtedy kolo co to wymyślił był pewnie ok, zajebisty, bo w "majestacie prawa". tak naprawdę to był taki sam exploit jak ten od z grupy fail0verflow, tyle że duuuuużo mniej skomplikowany. teraz cheaterzy cię wkurwiają a hakerów to byś najchętniej za jaja powiesił.
jasne, że skala problemu jest inna, znacznie większa, ale zasada działania taka sama. dlatego właśnie pisałem o światopoglądzie. dla mnie hakerzy są okej, popieram ich działania, bo często z nich korzystałem.

zresztą, koleś który pokaże w internecie sposób na odpalenie bwm bez kluczyków nie może być obwiniany za kradzież wszystkich beemek na świecie.

btw. niedługo pewnie sony weźmie się do roboty (no chyba, że rzeczywiście tak spierdolili zabezpieczenia, że nie ma już powrotu) i pobanuje wszystkich nielegalnych. temat ucichnie, a wam kamień z serca spadnie. rozumiem, że puki co musicie sobie pokrzyczeć, ale pamiętajcie co hakerom zawdzięczacie i nie porównujcie ich roboty to cheaterów.

Wiadomość scalona: Stycznia 13, 2011, 16:04:33 pm
Czyli nie ma roznicy miedzy hackerem, crackerem, modderem, cheaterem i osoba, ktora rippuje np plyty? Ok :)

przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, może zrozumiesz.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 16:04:33 pm wysłana przez s00s »

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20493 dnia: Stycznia 13, 2011, 16:15:26 pm »
Kiedy ludzie sie naucza, ze uzywanie w analogiach dobr materialnych nijak sie ma do software'u?

Ja nie musze czytac co napisales [ponownie]. Nikt nie ma prawa ich bronic, sami na siebie to sprowadzili, mogli to inaczej rozegrac. Sony bylo bardzo poblazliwe do tej pory - nikt uzywajacy jailbreaka nie dostal bana, nikt, bo Sony wiedzialo, ze ostatecznie moze zablokowac wiekszosc userow PSN'em, wiec sie nie czepiali.

Poza tym, czy sie nie myle, ale czy przypadkiem Jailbreak nie umozliwial odpalenia linuxa? Jesli tak, to niby dlaczego hackowali dalej system? Ich cel byl osiagniety.
Widac duma im nie pozwolila...

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #20494 dnia: Stycznia 13, 2011, 16:31:29 pm »
Widocznie tak się wściekli o to, że hack PS3 zajął im 4 lata od premiery konsoli, iż teraz chcą doszczętnie zniszczyć ten sprzęt. Sony powinno im się dobrać do dupy i skończyć tą szopkę raz na zawsze.

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #20495 dnia: Stycznia 13, 2011, 16:33:30 pm »
Pozwolę sobie na chwilę przerwać dyskusję o zhakowaniu PS3.

Square Enix registers "Final Fantasy 13 2" Domain Name:
http://www.uffsite.net/news/464/square-enix-registers-final-fantasy-13-2-domain-name.html

Domain name and copyright registry-spotting genius superannuation has spotted an interesting new domain name registration by the guys at Square Enix - finalfantasy13-2game.com.

The domain name Whois information can be viewed through this link, and shows that the domain registration was filed on Monday 11th January 2011. It's due to expire on the same day in 2013.

Tweeting, superannuation noted that the domain had been registered by "Corporation Service Company" - the same company that has registered domains for other Square Enix titles, including the official website for upcoming third person shooter MindJack, MindJackGame.com.

We've done a little extra investigation on top, and the same company has recently been used to register domains for Front Mission Evolved, Nier and Gun Loco, all major recent or upcoming Square Enix releases.

This makes it pretty damn likely that the registration is indeed from Square Enix - the question now is if the registration is just Square Enix merely domain-name squatting or if they're up to something more interesting - like putting out a full-blown sequel to Final Fantasy XIII. It's worth noting much of the FF13 team came straight off the back of working on Final Fantasy X-2, the first FF main series sequel.

If that's the case, it's likely that this newly registered domain is an indication that we can expect announcements of new Final Fantasy XIII-related games at the Square Enix First Production Department Premiere, which is due to take place next week.

As always, it's worth remembering that this isn't concrete proof that Square Enix registered the domain, and it could all be a fan or something - but given the evidence above, we'd say that it's likely that it is from Square Enix. The question is why. We've pinged Square Enix for comment.

Możecie dalej kontynuować. ;)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #20496 dnia: Stycznia 13, 2011, 16:35:11 pm »
Iras proszę cię. jeszcze przed tą całą nagonką, o ile się nie mylę, używałeś cheata z gt5 (backup sejwa, oddanie samochodu komuś, restore). wtedy kolo co to wymyślił był pewnie ok, zajebisty, bo w "majestacie prawa". tak naprawdę to był taki sam exploit jak ten od z grupy fail0verflow, tyle że duuuuużo mniej skomplikowany. teraz cheaterzy cię wkurwiają a hakerów to byś najchętniej za jaja powiesił.

O nie misiaczku! Backup starego zapisu gry to nie exploit. Nie wiem nic o żadnym "kolu, co to wymyślił", bo z niczyjej wiedzy nie korzystałem - zdaję sobie sprawę, na co pozwalają udostępnione przez Sony narzędzia i pozwoliłem sobie z nich skorzystać. Poza tym ja nie rozjebałem serwerów, nie skasowałem innym statystyk, nikomu nie spierdoliłem zabawy (prawda pawel_k?) i nie naraziłem na straty finansowe, więc obok przestępców proszę mnie nie stawiać.

Analogia do kradzieży BMW jest o tyle nietrafiona, że w przypadku PS3 każdy jeden pirat i cheater skorzysta z dokonań GeoHota i Fail0verflow.

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #20497 dnia: Stycznia 13, 2011, 16:45:27 pm »
Sony can completely disable your PS3:
http://www.vgarabia.com/2011/01/12/sony-can-completely-disable-your-ps3/

But if you think that Sony can’t ban you if you play pirated games over PSN, think again. The amount of access Sony has to your machine is greater than you probably imagine. According to a Neogaf user , When you turn on your system, the console communicates with a set of Sony servers, and a log of applications run on the system is almost certainly transmitted. Which means, Sony can know what is running on your system. Also, Sony has the ability to completely disable your console if they wanted to do so, which means it will remain non-functional whether you’re online or offline.

So if Sony can’t fix the security issues by releasing patches, expect to see the ban hammer sooner than later.

Surprising absolutely noone it looks like Sony are detecting homebrew applications meaning that everyone who went on PSN with a jailbroken console can expect to be banned eventually. This is definitely not the only way that Sony can detect jailbroken systems so we'll never truly ever know if it's going to be safe to go online. That ban may come tommorow or it may come in 6 months time but it will almost certainly eventually come.

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20498 dnia: Stycznia 13, 2011, 17:18:05 pm »
Ja nie musze czytac co napisales [ponownie].

skoro zarzucasz mi wrzucanie do jednego worka hackerów, modderów i cheaterów to widocznie musisz.

Widocznie tak się wściekli o to, że hack PS3 zajął im 4 lata od premiery konsoli, iż teraz chcą doszczętnie zniszczyć ten sprzęt. Sony powinno im się dobrać do dupy i skończyć tą szopkę raz na zawsze.

proponuję zobaczyć konferencję fail0verflow. jest tam "wzmianka" o tych 4 latach.

O nie misiaczku! Backup starego zapisu gry to nie exploit. Nie wiem nic o żadnym "kolu, co to wymyślił", bo z niczyjej wiedzy nie korzystałem - zdaję sobie sprawę, na co pozwalają udostępnione przez Sony narzędzia i pozwoliłem sobie z nich skorzystać. Poza tym ja nie rozjebałem serwerów, nie skasowałem innym statystyk, nikomu nie spierdoliłem zabawy (prawda pawel_k?) i nie naraziłem na straty finansowe, więc obok przestępców proszę mnie nie stawiać.

Analogia do kradzieży BMW jest o tyle nietrafiona, że w przypadku PS3 każdy jeden pirat i cheater skorzysta z dokonań GeoHota i Fail0verflow.

no to jeszcze lepiej, wymyśliłeś sposób (ok. exploit to złe słowo) aby mieć wszystkie fury w garażu w kilka dni. wystarczy, że grupa użytkowników się zgada, każdy kupi/wygra inne auto, "powymieniają się", tak przez kilka dni i gotowe. tysiąc furek w garażu, a mi "cała frajda przeszła, bo muszę na to harować jak dziki wół" (wiem, że nie twoje słowa, ale takie stwierdzenia też padały).

btw. fail0verflow rozj**ało serwery, zepsuło komuś zabawę?? pierwsze słyszę.
tym tokiem rozumowania, to podziękuj sony za ich "m=random".

Wiadomość scalona: Stycznia 13, 2011, 17:22:27 pm
Spoiler (kliknij, by wyświetlić/ukryć)

na tym newsie powinna się ta dyskusja zakończyć. już nie musicie płakać. teraz tylko brać się do roboty i pisać petycje do sony aby jak najszybciej skorzystała ze swoich "opcji".
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 17:22:27 pm wysłana przez s00s »

andryush

• Major Hermaszewski
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #20499 dnia: Stycznia 13, 2011, 17:28:00 pm »
Ja troche sprostuje swoja poprzednia wypowiedź.

Hackerom "dziekuję" za rozdanie kluczy bandzie bezmyślnych dzieciaków, już zdążyli zrobić z tego "pożytek".
Nie ma co, taki -wielki- hack i jak wspaniale go wykorzystuja - hello world, piractwo i czity.

Natomiast cheater'om Sony powinno spalić konsole, psują zabawę porządnym graczom. Banhammer powinien ruszyć jak najszybciej.

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20500 dnia: Stycznia 13, 2011, 17:32:23 pm »
nikt nie mówi, że hakerzy to świętoszki. oni to prawie zawsze działają z nastawieniem "wszystko dla wszystkich" + "musimy się pochwalić swoją zajebistą wiedzą". chodzi tylko, że skakanie im po głowach, w sytuacji gdy tak wiele im wszyscy zawdzięczamy, jest nie na miejscu.

co do cheaterów to zgadzam się w zupełności.

MGS

• Tajny współpracownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #20501 dnia: Stycznia 13, 2011, 18:42:57 pm »

Co to za ch** złamany, który obraża innych za nagonkę na przestępców? Można mu gdzieś oficjalnie naubliżać?

Mozesz przedstawic mu swoje argumenty :)
http://www.konsola.pl/forum/index.php?showtopic=16600&view=findpost&p=272740
Xbox  One + PS4 = two reasons to buy a PC

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20502 dnia: Stycznia 13, 2011, 22:15:08 pm »
nikt nie mówi, że hakerzy to świętoszki. oni to prawie zawsze działają z nastawieniem "wszystko dla wszystkich" + "musimy się pochwalić swoją zajebistą wiedzą". chodzi tylko, że skakanie im po głowach, w sytuacji gdy tak wiele im wszyscy zawdzięczamy, jest nie na miejscu.

co do cheaterów to zgadzam się w zupełności.

No właśnie chodzi o to że jak narazie nie zbyt wiele pożytku wyszło z ich działalności. Mogli ten hack trzymać w swoich kręgach, kręgach "scenowych", gdzie grupa programistów zrobiła by pożytek z możliwości praktycznie niczym nieograniczonego tworzenia softu na konsolę Sony.
Ale nie- furtka została otworzona dla wszystkich, komu trzeba i komu nie trzeba - "keys open doors". Jak narazie otworzono nie te drzwi i Hotz dobrze wiedział co robi publikując klucz.
Ekipa failoverflow początkowo postępowała godnie scenowych hackerów, nawet chcieli wypuścić narzędzia nieumożliwiające piractwa na PS3. Później Geo pokrzyżował im plany.

Kopersztyk

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 39
  • Why so serious?
« Odpowiedź #20503 dnia: Stycznia 13, 2011, 23:52:41 pm »
Ja wyrobiłem sobie takie zdanie - piractwo jest dla dzieciaków, które chcą zagrać w najnowszą grę jaka by ona nie była, byle najnowsza. Sam nie mam na dość tyle czasu aby grać w to co bym chciał, więc kupuję tytuły, które wiem że ukończę nie raz, a i na to mi nie zawsze starcza czasu. Gdybym jeszcze mógł grać na piratach to już calkiem zesrałbym się nad tym wszystkim. Nie ogarnąłbym tematu. Wolę więc przysiedzieć przy jednej grze, niż mieć 20 na raz i nie skończyć żadnej. Chociaż nie mam samych platyn i calaków w moim dorobku i tak wolę cieszyć się z nowej oryginalnej gry niż z pirata, którego mógłbym mieć za darmo.

andryush

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20504 dnia: Stycznia 14, 2011, 00:31:47 am »
Kiedyś sam lubiłem w podobny sposób zaopatrzać się w nowości.
Ale to faktycznie nie ma sensu. Za dużo chłamu. Dobrych gier nie jest wiele, ot w sam raz zeby raz na jakis czas wydać na nie pieniadze.

prart

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 95
  • PSN ID: prarts
« Odpowiedź #20505 dnia: Stycznia 14, 2011, 07:59:46 am »
Zjebom, co odpierdalają manianę na serwerach, jeden turbozjeb otworzył furtkę. Trudno wieszać psy na dziesiątkach bezimiennych złamasów, kiedy główni sprawcy zamieszania są wymienieni z nazwiska.

http://www.gtplanet.net/gran-turismo-5-hacking-begins-via-ps3-exploit/

...
O tym właśnie pisałem w krótkiej dyskusji z Moniem (przedwczoraj chyba) - linków nie podaję, ale poszli w edytowaniu GT5 dalej niż autor artykułu napisał. Co prawda nie w kierunku hybryd ale modyfikowania chyba wszystkich parametrów zawartych sejwach, a teraz idą ostro z plikami zrzucanymi na dysk konsoli. Rzucili się na GT5 bo gra trudna, wymagająca i długa a platyna poza zasięgiem dla większości trophy whores. Przechujowo.
A to pewnie dopiero początek.

Wiadomość scalona: Stycznia 14, 2011, 09:07:00 am
Co do banhamerra, to cytowane wpisy piszą o rzeczach wiadomych od dłuzszego czasu - o tym, że na starcie konsola komunikuje się z serwerami Sony, nawet jeśli nie logujemy się do PSN (wystarczy samo połączenie z netem) jest od dawna znane. Podobnie jak adresy tych serwerów. Można je poblokować na routerze i tyle.
Co do zapisywania gdzieś w konsoli historii odpalanego soft to znane dwa takie pliki, gdzie konsola przechowuje log tego, co było na niej włączane (z jednego z nich korzysta ten ekran powitalny wyświetlający ostatnio odpalane gry, co nowego i in.). Można je recznie czyścić, konsola startuje bez problemu, ale nie wiadomo, czy jeszcze gdzieś tam nie siedzi inny log z którego Sony może odczytać "activity" naszej konsoli. W przygotowaniu jest programik czyszczący to automatycznie.
Więc ten banhammer to nie taka prosta i oczywista sprawa, jak się wydaje autorom cytowanych artukułów.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2011, 09:07:00 am wysłana przez prart »

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #20506 dnia: Stycznia 14, 2011, 14:52:02 pm »
According to a post at NeoGaf, hackers have developed a homebrew app for the console known as “Trophy unlocker” which allows you to get 100% completion in any game, i.e platinum it and sync the date to Sony’s servers (after the removal of CFW), getting you all the trophies without needing the slightest amount of effort from your end.

http://www.gamersmint.com/ps3-trophy-unlocker-brings-the-death-of-trophies

Z pozdrowieniami dla fanów "sceny" i "homebrew"  :whistle:

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20507 dnia: Stycznia 14, 2011, 14:58:00 pm »
According to a post at NeoGaf, hackers have developed a homebrew app for the console known as “Trophy unlocker” which allows you to get 100% completion in any game, i.e platinum it and sync the date to Sony’s servers (after the removal of CFW), getting you all the trophies without needing the slightest amount of effort from your end.

http://www.gamersmint.com/ps3-trophy-unlocker-brings-the-death-of-trophies

Z pozdrowieniami dla fanów "sceny" i "homebrew"  :whistle:
Póki co mamy trzy zajebiste homebrew (do MW2, GT5, Trofeów) i ani jednego gówna typu odtwarzanie matroski czy też emulator kalkulatora. Jest zajebiście i jest tak jak miało być, więc nie wiem skąd te uszczypliwości. Pomyśl jak zajebiście dzięki temu będzie wyglądał Killzone na PS4.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #20508 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:00:38 pm »
Czemu takich rzeczy nie ma na złamanym dawno temu ixie?

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20509 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:11:58 pm »
http://www.onlinecenter.pl/4493/Aktualnosci/Zerowanie-Gamerscore-za-Gears-of-War-2.html

Larry "Major Nelson" Hryb napisał na swoim blogu, że w ramach regularnego pilnowania porządku na Xbox Live wyzerowano Gamerscore osobom, które w nieuczciwy sposób odblokowały niektóre Osiągnięcia w Gears of War 2. Odbyło się to zgodnie z ujawnionymi ponad rok temu zasadami karania. Jeśli ktoś jednak interesuje się tym tematem, to dobrze wie, że to tylko wierzchołek góry lodowej. Ostatnio na naszym forum pojawił się świetny przykład bezczynności MS - ludzie z maksymalną liczbą punktów w Hasbro Family Game Night w sytuacji, gdy nie ma jeszcze na Xbox Live Arcade wszystkich pozycji z tej serii. Miejmy nadzieję, że kiedyś Microsoft będzie w stanie całkowicie wyeliminować oszustów.

el becetol

• Gość
« Odpowiedź #20510 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:26:36 pm »
Z tym ze wydaje się że to margines, a u na polu PS3 od razu katastrofa, wrzask że serwery zajebane cziterami, trofea umierają, przyjemności z grania już nie będzie <echu echu>. Jakoś grając na iksie nie spotkałem się nigdy z cziterami. Więc albo na ps3 problem jest rzeczywiście dużo większy, albo ktoś tu przesadnie histeryzuje.  

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20511 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:30:10 pm »

bo ms ma narzędzie do wykrywania spiraconych wersji iksa. to, że korzysta z niego raz na rok to osobna sprawa. ważne, że bat jest.

jak jest u sony? nie wiadomo. jedni mówią, że mogą banować, inni że nie.
jak się okaże, że dali tak dupy z zabezpieczeniami, jak było to przedstawione na konferencji fail0verflow, to ciekawej przyszłości im nie wróżę. cheaterzy zaleją wszystkie serwery i całe granie online przeniesie się na iksa.  

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20512 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:37:52 pm »
Jakoś grając na iksie nie spotkałem się nigdy z cziterami.  
Skąd ta pewność? Oni nie noszą czerwonej czapeczki z napisem OSZUST.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20513 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:42:09 pm »
to ciekawej przyszłości im nie wróżę. cheaterzy zaleją wszystkie serwery i całe granie online przeniesie się na iksa.
No :) zwlaszcza w GT 5, Killzone czy Uncharted przeniosa sie na x'a ;p Poza tym akurat Sony moze bronic sie na PSN i w nowych grach, to nie jest tak, ze nawet jak masz calkowicie shackowany system to jestes bezbronny, bo mozesz zawsze dodac nowe zabezpieczenia czy systemy weryfikacji.

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20514 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:43:35 pm »
ja tam nie wiem, ale jakby ktoś mi zostawił w menusach rankingowych napis:

YOU GOT FU*KING OWNED

to czerwona czapeczka nie byłaby mi potrzebna.

Wiadomość scalona: Stycznia 14, 2011, 15:46:22 pm
to ciekawej przyszłości im nie wróżę. cheaterzy zaleją wszystkie serwery i całe granie online przeniesie się na iksa.
No :) zwlaszcza w GT 5, Killzone czy Uncharted przeniosa sie na x'a ;p Poza tym akurat Sony moze bronic sie na PSN i w nowych grach, to nie jest tak, ze nawet jak masz calkowicie shackowany system to jestes bezbronny, bo mozesz zawsze dodac nowe zabezpieczenia czy systemy weryfikacji.

no i elegancko. niech wypuszczają apdejty, pacze i co nie tylko. bany też mile widziane.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2011, 15:46:22 pm wysłana przez s00s »

pokrytyśniegiem

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #20515 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:47:34 pm »
cheaterzy zaleją wszystkie serwery i całe granie online przeniesie się na iksa.  
a serwery dedykowane? na nich też jest możliwość oszukiwania? Bo z tego co wiem, to np. MW2 śmiga na p2p

s00s

• Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20516 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:54:44 pm »
nie wiem. oby nie.

Juras

• Sonoklap
  • Major Hermaszewski
« Odpowiedź #20517 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:55:00 pm »
ja tam nie wiem, ale jakby ktoś mi zostawił w menusach rankingowych napis:

YOU GOT FU*KING OWNED

to czerwona czapeczka nie byłaby mi potrzebna.

No jasne, skoro koleś to na pokaz robił.
Nieśmiertelności, włażenie za ścianę i temu podobne ciulstwa łatwo zauważyć. A teraz dajmy, że gościu ma 10% więcej hp, większy magazynek, szybsze przeładowywanie.(strzalanki) Zauważysz to ?
To, że ktoś czegoś nie widzi/ nie zauważa, nie oznacza, że tego niema.

Wiadomość scalona: Stycznia 14, 2011, 15:56:09 pm
Z tym ze wydaje się że to margines, a u na polu PS3 od razu katastrofa, wrzask że serwery zajebane cziterami, trofea umierają, przyjemności z grania już nie będzie <echu echu>. Jakoś grając na iksie nie spotkałem się nigdy z cziterami. Więc albo na ps3 problem jest rzeczywiście dużo większy, albo ktoś tu przesadnie histeryzuje.  
Juvego nie znasz?
:

pokrytyśniegiem

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #20518 dnia: Stycznia 14, 2011, 15:58:16 pm »
nie wiem. oby nie.
Wczoraj czytałem, że na dedykowanych właśnie nie ma takiej możliwości. Ja jestem tylko ciekaw, czemu Sony nie zaczyna banować, może nie mają takiej możliwości, co się wydaje bardzo mało prawdopodobne.

KKRT

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20519 dnia: Stycznia 14, 2011, 16:07:05 pm »
a serwery dedykowane? na nich też jest możliwość oszukiwania? Bo z tego co wiem, to np. MW2 śmiga na p2p
Na PC jest, wiec i na PS3 bedzie, chociaz jest to troche trudniejsze i ma sie mniejsza kontrole - nie mozna np przejac serwera i zmienic grawitacji czy zaczac teleportowac innych [w wiekszosci przypadkow, chyba ze developer ostro zlamii].