_Music - mialem ten sam problem, bo w chwili obecnej przebywam w Rzeszowie, a zameldowany jestem w Gliwicach. Musisz przejsc sie do urzedu miasta i zapytac o formularz odnosnie pelnomocnictwa na glosowanie (czy jakos tak - w kazdym badz razie ktos musi byc twoim pelnomocnikiem, ze bedziesz glosowal gdzie indziej i ten ktos na to zezwala - w moim wypadku byl to moj ojciec).
Ontopic:
Widzieliscie nowy spot wyborczy PO? Ten z podanymi liczbami, ze na przyklad 2mln Polakow wyjechalo za granice, na naszych drogach w przeciagu 2ch lat zginelo ponad 11 tys. ludzi? Tekst na koncu 'skoro udalo sie to w Irlandii, to czemu mialoby sie nie udac w Polsce? W koncu Polska to narod madrych ludzi' (or sth) mnie wytarmosil po podlodze
Jeszcze nie wiem na kogo zaglosuje, wiem, ze na osoby zaglosuje na Krystyne jakas-tam z Rzeszowa, ktora ponoc bardzo duzo kasy z Unii wynegocjowala na rozwoj podkarpacia i sciany wschodniej - zmiany widac, ale nadal jest co robic, wiec nie mam wyboru
PS. Dostalem przed chwila cos takiego na maila:
---Wyjaśniam dlaczego WARTO zagłosować na PiS ---
Jeszcze nigdy (a głosowałem już kilka razy) nie byłem tak przekonany kogo wybrać. Poprzednio głosowałem na PO ale to PiS okazał się partią która konsekwentnie realizuje bardzo dobry program.
Poniżej uzasadnienie. Zachęcam niezdecydowanych do przeczytania.
PiS dostaje mój głos za:
1. zmiany w PRAWIE
- otwarcie aplikacji adwokackich, które już się dokonuję i poprawi dostęp do usług prawniczych w niedługiej perspektywie
- wprowadzenie sądów 24h które pozwalają szybko skazywać za powszechne przestępstwa (pijani kierowcy, rozboje)
- ukrócenie wpływów kartelu notariuszy poprzez zmniejszenie haraczy jakie pobierają od obywateli
- szybkie stworzenie przepisów niezbędnych do organizacji EURO2012
2. zmiany w GOSPODARCE / FINANSACH
- obniżenie obciążeń ZUS rentowej ,jedno już za nami drugie od stycznia 2008. Na marginesie to jeden z najgłośniejszych (i słusznych) postulatów "liberałów"
do tej pory. Szkoda tylko że jakoś nikt wcześniej go nie wprowadził.
- obniżenie podatków (zwolnienie z podatku darowizn w rodzinie, odmrożenie progów PIT, obniżenie akcyzy na kosmetyki, dwie stawki 18% i 32% od 2009 r.)
- bardo istotne zwiększenie wykorzystania środków unijnych na inwestycje. Kto nie wierzy niech ruszy w Polskę, na większości tras głównych roboty drogowe.
- dbałość o dyscyplinę budżetową a więc pięniądze publiczne (pada kolejny mit, że jest rzekome rozdawnictwo rządu). Kolejny rok zamkniemy dużo niższym
deficytem niż zaplanowano!
3. zmiany w BUDOWNICTWIE
- wprowadzenie korzystnego zmniejszania VAT z 22% do 7% przy korzystaniu z usług budowlanych "z montażem" co bardzo skutecznie i sprytnie ogranicza szarą
strefę przy jednoczesnej korzyści finansowej dla konsumentów
- uproszeczenie prawa budowlanego i wprowadzenie przepisów wymuszających tworzenie planów zagospodarowania w miastach
4. zmiany w POLITYCE ZAGRANICZNEJ / ENERGETYCZNEJ
- umocnienie pozycji Polski w UE na kolejne 10 lat przez utrzymanie systemu głosowania korzystnego dla nas
- polityka energetyczna zmierzająca do uniezależnienia nas od Rosji (projekt energetyczny z państwami bałtyckimi, projekt ropociągu z kierunku Azerbejdżan,
budowa gazoportu)
5. walkę z KORUPCJĄ
- powołanie CBA, co stworzyło realne zagrożenie dla łapówkarzy
- odważne działanie wobec skorumpowanych niezależnie od barw politycznych, czy pozycji społecznej
- konsekwentne aresztowania skorumpowanych działaczy PZPN odpowiadających za psucie polskiej piłki i atmosfery wokół sportu
6. zmiany w OCHRONIE ZDROWIA
- ukrócenie wyprowadzania pieniędzy z NFZ poprzez obowiązkowe wpisywanie PESELu na receptach
- projekt wprowadzenia elektronicznych kart pacjenta od stycznia
--------------------------------------------- --------------------------------------------- ---
To tylko niektóre z argumentów, jest ich jeszcze wiele. Realne zmiany, nie zapowiedzi i obiecanki. Kto się interesuje polityką bardziej niż powierzchownie z
pewnością to wie. Mając wątpliwości zastanówcie się czego oczekujecie od partii która ma dostać Wasz głos:
- niższych podatków ?
- budowania silnej pozycji kraju ?
- bezpieczeństwa ?
- ...?
... i która partia to gwarantuje swoją dotychczasowa postawą. Nie ulegajcie hasełkom przefarbowanych "obrońców demokracji", którzy nie dość że kłamią to nie
umieją się godnie zachować reprezentując Polskę.
PiS jest skuteczne, wiarygodne i widać że wie czego chce. Wierzę, że wygrają najbliższe wybory, czego sobie i Wam życzę.
~dragon
Co o tym sadzicie?