Autor Wątek: [archiwum] Co Was wkurza?  (Przeczytany 793625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inż. Oscyp

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 63
Odp: [archiwum] Co Was wkurza?
« Odpowiedź #12720 dnia: Września 01, 2010, 18:53:25 pm »
ubuntu ostatnio chciałem sprawdzić i niestety, ale ma (miało) jakąś lipę ze współpracą z kartami nvidia, a ja lubie zainstalowac system i mieć wyje**ne więc po 10 minutach poszukiwań go olałem. Windows 7 jest tak prosty w obsłudze, że nie widzę sensu bawienia się w dystrybucje linuxa i angażowanie w dedykowane każdej z nich osobne forumy.
SW-5606-3156-4802

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12721 dnia: Września 01, 2010, 18:54:01 pm »
Postawienie funkcjonalnego Ubuntu z obsługą wszystkiego łącznie z podpisanymi sterami do karty graficznej (nvidia), trwa łącznie z instalacją jakieś 30 minut. I to w dodatku dla kogoś kto w ogóle nie kuma komputerów.

inż. Oscyp

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12722 dnia: Września 01, 2010, 18:55:46 pm »
Ja tam w miare kumam i niestety u mnie to tak nie zadziałało więc nie pierd**. Postawienie Win7 trwa 30 minut ze wszystkim i potrafią to robic nie tylko ludzie nie kumający komputerów ale i ameby.
SW-5606-3156-4802

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #12723 dnia: Września 01, 2010, 18:58:47 pm »
Ja tam w miare kumam i niestety u mnie to tak nie zadziałało więc nie pierd**. Postawienie Win7 trwa 30 minut ze wszystkim i potrafią to robic nie tylko ludzie nie kumający komputerów ale i ameby.
|Wielki wpis. Jak czas temu jakiś próbowałem ów system (ubuntu) postawić, to po instalacji na ekranie widziałem ledwie 1/4 pulpitu i zanim udało mi się na ślepo to zmienić, to minęło pół godziny <ok>

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #12724 dnia: Września 01, 2010, 18:59:54 pm »
A nie czasem instalowałeś jakąś nową wersje która swego czasu miałą w ch** błędów?

Wuher

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #12725 dnia: Września 01, 2010, 19:02:11 pm »
ubuntu ostatnio chciałem sprawdzić i niestety, ale ma (miało) jakąś lipę ze współpracą z kartami nvidia, a ja lubie zainstalowac system i mieć wyje**ne więc po 10 minutach poszukiwań go olałem. Windows 7 jest tak prosty w obsłudze, że nie widzę sensu bawienia się w dystrybucje linuxa i angażowanie w dedykowane każdej z nich osobne forumy.

eee.. a po instalacji nie wyświetlił Ci komunikatu czy chcesz zainstalować sterowniki do karty od producenta?

Poza tym co by nie powiedzieć o ubuntu, jakbym miał tłumaczyć jakiemuś komputerowemu neandertalczykowi przez telefon jak zainstalować powiedzmy program do poczty to tak:

windows - otwórz przeglądarkę, wejdź na google, wpisz w google thunderbird, znajdź stronę, pobierz, znajdź plik, kliknij dwa razy, potem cała instalacja a to i tak przy założeniu, że ktoś wie jak się połączyć z internetem i co to jest przeglądarka.

ubuntu - kliknij w ikonę systemową, włącz ubuntu software center, wpisz thunderbird, naciśnij zainstaluj, wpisz hasło do systemu.  done.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12726 dnia: Września 01, 2010, 19:04:26 pm »
Ja tam w miare kumam i niestety u mnie to tak nie zadziałało więc nie pierd
Najwyraźniej nie kumasz. Przykro mi. Nawet na amebe się nie kwalifikujesz.

Desser

• Pawka Morozow
  • Reputacja: 1
  • Demons don't wear white
« Odpowiedź #12727 dnia: Września 01, 2010, 19:20:24 pm »
Ja od dobrych kilku lat używam wyłącznie iTunes - łatwa obsługa (jak się do niej przyzwycza człowiek) i przede wszystkim łączność z iPodem, którego posiadam, dzięki czemu muszę mieć iTunes :lol:

Wkurza mnie, że niebawem będę musiał się pakować, a nie znoszę tego robić, wrrr.

inż. Oscyp

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12728 dnia: Września 01, 2010, 20:01:55 pm »
Ja tam w miare kumam i niestety u mnie to tak nie zadziałało więc nie pierd
Najwyraźniej nie kumasz. Przykro mi. Nawet na amebe się nie kwalifikujesz.

Nie ma powodu do żadnych przykrości. To, że system, którego używasz nie jest tak wyjebisty jak go przedstawiasz to żadna tragedia.
SW-5606-3156-4802

Kert

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 255
« Odpowiedź #12729 dnia: Września 01, 2010, 20:03:17 pm »
Widzę chłopy, że nikt z was nie używa jetAudio, jak dla mnie najlepsza alternatywa dla tych najbardziej popularnych odtwarzaczy (ale porównania do foobara nie mam, więc nie wbijajcie zębów). Mam go już kawał czasu i nie zamierzam zmieniać. Mnóstwo funkcji dodatkowych (dość przydatnych), z których jednak wykorzystuję głównie konwersję i prostą edycję plików muzycznych. Niezłe pre-definiowane ustawienia eq, efekty bbe, przyjazne okno playlisty, działa szybko i sprawnie. Najbardziej jednak zajebistą sprawą jest to, że całe centrum dowodzenia to pasek zaraz nad tym systemowym, co bardzo ułatwia mi sprawę w codziennym użytkowaniu, tak samo jak wysuwana z prawego boku ekranu playlista. Mi to wystarcza, poza tym przyzwyczaiłem się i jak zdarzy mi się odpalić WMP to skacze mi ciśnienie.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12730 dnia: Września 01, 2010, 21:02:59 pm »
Nie ma powodu do żadnych przykrości. To, że system, którego używasz nie jest tak wyjebisty jak go przedstawiasz to żadna tragedia.
Nie używam Ubuntu.

http://imagebin.ca/view/2Ejylst.html

w zupełności wystarcza. Z dużych odtwarzaczy to nie powstało nic lepszego niż Amarok + jego forki więc nie ma o czym mówić na dobrą sprawę z tymi windowsowymi rozwiązaniami, bo każde i tak jest ciulate.
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2010, 21:22:29 pm wysłana przez 1man1jar »

Wuher

• Sekretarz wojewódzki
« Odpowiedź #12731 dnia: Września 01, 2010, 21:50:34 pm »
Tej ipodziarze, nowe iTunesy wyszły dzisiaj.

And guess what?

MAJĄ SOCIAL NETWORK, bo Steve stwierdził, że tym razem wykończy last.fm. Ale był tak sprytny, że nawet tego nie powiedział:

Ping is the big new thing in iTunes 10, though. Ping is, as Apple CEO Steve Jobs described it, "like Facebook and Twitter meet iTunes."

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
  • Press a button and something awesome happens...
« Odpowiedź #12732 dnia: Września 01, 2010, 21:54:59 pm »
Ściągnąłem tego całego foobara i wychrzaniłem w pireneje po 5 minutach. Szit jakich mało, nie polecam  :mad:
Poszukaj na necie skórek, plug-in'ów, a zmienisz zdanie. Domyślna skórka jest prosta i mało atrakcyjna, ale funkcjonalna. Poświęcając jednak chwilę w google i w opcjach programu, można zmienić tam prawie wszystko.
Always code as if the person who will maintain your code
is a maniac serial killer that knows where you live.

Shaman

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #12733 dnia: Września 01, 2010, 21:59:59 pm »
Ja używam AIMPa na Windowsie (tam właściwie świetna, inspirowana WMP biblioteka służy za odtwarzacz), a Amaroka na linuksie.
I chociaż mogę zainstalować foobara i poświęcić czas na konfigurację to i tak mi się zwyczajne nie chce.

Desser

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #12734 dnia: Września 01, 2010, 22:30:54 pm »
Jako iTuniarz powiem tyle, że od jakiegoś roku nie update'uję swojego iTunes, bo źle potem funkcjonuje z moim kontem na last.fm (klienta tego programu też trzeba update'ować i w ogóle dużo z tym głupiej, niepotrzebnej roboty). Póki mi odtwarza muzykę w takim stopniu jak teraz, mi to wystarcza :D

_Music

• Łajka
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #12735 dnia: Września 01, 2010, 22:36:48 pm »
Customizacja foobara zajmowała mi po instalacji zawsze jakieś 15 minut, nie wiem co tam niby było zjebanego, może problem leży raczej po Twojej stronie.foobar jest szybki, jest lekki, daje błyskawiczny i prosty dostęp nawet do kurewsko wielkich bibliotek (co jest dla mnie najważniejszym ficzurem jeśli chodzi o odtwarzacz), ma zajebiste kolejkowanie (co jest drugim najważniejszym ficzurem jeśli chodzi o odtwarzacz), w ch** możliwości dopasowania interfejsu do własnych potrzeb (chyba, że ktoś nie potrafi jak Music, albo potrzebuje żeby jego odtwarzacz miał skórkę z gowa czy ch** wie czego), miał obsługę globalnych skrótów jak nikomu się to jeszcze nie śniło (i skróty da się ustawić praktycznie do wszystkiego), banalnie prosty dostęp do edycji tagów (a ja nie trawie jak mam burdel w tagach), narzędzia do konwersji i pewnie w ch** innych rzeczy, o których ja nie mam pojęcia.

Foobara używałem w sumie chyba pół roku, wywaliłem gdy po raz kolejny szwankował technicznie (nie pamiętam już co). Bawienie się tymi oknami, skinami i miliardem pluginów po raz kolejny nie uśmiechało mi się. Aimp2 jest nie dośc że funkcjonalny jak potrzebuję, można grupowac jak się chce, to natychmiastowy do użycia tuż po instalacji.

cappo

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12736 dnia: Września 01, 2010, 22:44:50 pm »
Customizacja foobara zajmowała mi po instalacji zawsze jakieś 15 minut, nie wiem co tam niby było zjebanego, może problem leży raczej po Twojej stronie.foobar jest szybki, jest lekki, daje błyskawiczny i prosty dostęp nawet do kurewsko wielkich bibliotek (co jest dla mnie najważniejszym ficzurem jeśli chodzi o odtwarzacz), ma zajebiste kolejkowanie (co jest drugim najważniejszym ficzurem jeśli chodzi o odtwarzacz), w ch** możliwości dopasowania interfejsu do własnych potrzeb (chyba, że ktoś nie potrafi jak Music, albo potrzebuje żeby jego odtwarzacz miał skórkę z gowa czy ch** wie czego), miał obsługę globalnych skrótów jak nikomu się to jeszcze nie śniło (i skróty da się ustawić praktycznie do wszystkiego), banalnie prosty dostęp do edycji tagów (a ja nie trawie jak mam burdel w tagach), narzędzia do konwersji i pewnie w ch** innych rzeczy, o których ja nie mam pojęcia.

Foobara używałem w sumie chyba pół roku, wywaliłem gdy po raz kolejny szwankował technicznie (nie pamiętam już co). Bawienie się tymi oknami, skinami i miliardem pluginów po raz kolejny nie uśmiechało mi się. Aimp2 jest nie dośc że funkcjonalny jak potrzebuję, można grupowac jak się chce, to natychmiastowy do użycia tuż po instalacji.

Dokładnie! Po co tracić 15 minut życia na konfigurację foobara, kiedy można zainstalować na szybkości AIMPa i mieć wszystko gotowe?

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12737 dnia: Września 01, 2010, 22:46:08 pm »
Czym jest 15 przy ilości czasu jaką marnujesz na udawaniu kumatego? :(

A i tak prawda jest taka, że marnujecie godziny na ciągłych reinstalkach windowsa jak bluescreeny wyskoczą.

Z ekspertyzą _Musica też bym się nie wychylał bo u niego lepiej chodzą Windowsy bez pakietów językowych.
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2010, 22:50:39 pm wysłana przez 1man1jar »

cappo

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12738 dnia: Września 01, 2010, 22:47:38 pm »
Czym jest 15 przy ilości czasu jaką marnujesz na udawaniu kumatego? :(
Oszczędzę Ci wysiłku umysłowego: niczym  8)

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12739 dnia: Września 01, 2010, 22:53:19 pm »
WIEDZIAŁEM TO!

Desser

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #12740 dnia: Września 01, 2010, 22:55:24 pm »
To Ci Tarny pojechał :lol:

Wkurza mnie... eee... że się piwo skończyło w lodówce, o!

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
  • PSN id: purePwnerer
« Odpowiedź #12741 dnia: Września 01, 2010, 23:01:54 pm »
Ale ten, lepiej mieć dużą dowolność w konfiguracji programu, czy mieć ją narzuconą?

cappo

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12742 dnia: Września 01, 2010, 23:03:05 pm »
Ale ten, lepiej mieć dużą dowolność w konfiguracji programu, czy mieć ją narzuconą?
Lepiej mieć dobrze działający program, który zaspokaja potrzeby użytkownika <ok>
Wkurza mnie bolące oko :(

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12743 dnia: Września 01, 2010, 23:05:49 pm »
Popatrz na soft Apple i masz odpowiedź.

Desser

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #12744 dnia: Września 01, 2010, 23:11:04 pm »
Masz coś do softu Apple? ;] Jak dla mnie on w zupełności wystarcza. Prosty, czytelny design i łatwość nawigacji. Skiny do dowolnej konfiguracji to wg mnie zabawa dla nastoletnich blondynek, ale co ja tam wiem :P

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #12745 dnia: Września 01, 2010, 23:20:57 pm »
A i tak prawda jest taka, że marnujecie godziny na ciągłych reinstalkach windowsa jak bluescreeny wyskoczą.

Vista jest na serio niezła, ani razy nie miałem (jeszcze?) niebieskiego ekranu.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12746 dnia: Września 01, 2010, 23:22:03 pm »
Vista jest na serio niezła
Dalej nie czytałem. :(

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #12747 dnia: Września 01, 2010, 23:30:08 pm »
Nie tak alternatywna i undergroundowa jak linuks naturalnie, ale spełnia swoja rolę w 100%, nie mam więc żadnych zastrzeżeń. Nigdy jeszcze nic mi nie zawiesiło systemu, wszystko chodzi, wszystko wykrywa, jest stosunkowo szybka. Jedyny minus, to że potrzebuję odrobinę za długo na uruchomienie, ale mam nortona, a ten lubi sobie zeżrec zasobów na starcie.

Desser

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #12748 dnia: Września 01, 2010, 23:33:31 pm »
Każdy Windows jest niezły, pod warunkiem że posiada się legalne oprogramowanie. Ja miałem na laptopie zainstalowanego XP Professional i sam pobiera aktualizacje niezbędne do jego funkcjonowania. Efekt? Mam kompa od 2 lat, pierdyliard oprogramowania i plików, które mogłyby wywrócić cały system, jednak od tych 2 lat nic mi się z Windą nie działo.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12749 dnia: Września 01, 2010, 23:34:43 pm »
alternatywna i undergroundowa
Gówno prawda, ale widziałem że będziesz chciał to wykorzystać. Po pierwsze linux to nie system, po drugie Mint czy Ubuntu (aka mainstreamowe dystrybucje) są dla głąbów. OSS alternatywne i undergroundowe? Może właśnie dlatego strona rządu USA jest postawiona na Drupalu. Ach to otwarte, undergroundowe oprogramowanie!!! Po trzecie do problemów z Vistą przynaje się nawet Microsoft. A po czwarte używanie czegokolwiek poza MSE, "common sense" i ostatecznie NOD32 jako ochrony antywirusowej w Windowsie jest bez sensu, głupie i pamięci szkoda.

pod warunkiem że posiada się legalne oprogramowanie
Bzdura kolego ;). Wpływu na stabilność XP nie ma to żadnego, działanie jest dokładnie takie samo, a i tak bugfixy można mieć i z nielegalną kopią.
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2010, 23:38:41 pm wysłana przez 1man1jar »

Desser

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #12750 dnia: Września 01, 2010, 23:37:47 pm »
Skoro XP, które chyba słynie z wysypywania się pod każdym możliwym pretekstem mi się nie wywróciło przez 2 lata codziennego użytkowania, niekoniecznie zdrowego dla komputera, to chyba coś znaczy, nieprawdaż?

Wkurza mnie, że pasowałoby zaraz iść spać, a mi się w ogóle nie chce tego robić.

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12751 dnia: Września 01, 2010, 23:40:11 pm »
Dobra, ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. OBIEKTYWNIE Windows i tak wypada blado przy dowolnym respektowanym opensorsie.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12752 dnia: Września 01, 2010, 23:43:32 pm »
Może lubią płacić kilkaset złotych (tak wiem, studenci dostają za free) za coś czego nie potrzebują i co powinni mieć za free oraz kupować do tego aplikacje, które byłyby zbędne gdyby lepiej ulokować swoje środki.

Pomijam naturalnie tutaj wszystkich, którzy na kompie dużo grają bądź potrzebują drogich narzędzi do edycji grafiki i video, bo oni realnej alternatywy do WIndowsa nie mają. Cała reszta... nie pojmuję, szczególnie że opcji żeby się wdrożyć szybko i bezboleśnie nie brakuje. Nawet w coraz większej ilości miast, władza widzi potencjał w FOSS i przechodzi na alternatywne rozwiązania. Oszczędność pieniędzy i  stabilność jak widać może być interesująca.
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2010, 23:48:53 pm wysłana przez 1man1jar »

Desser

• Pawka Morozow
« Odpowiedź #12753 dnia: Września 01, 2010, 23:48:33 pm »
Na kompie ja nie gram (chyba że liczyc Milionerów we flashu czy jakieś gierki www), ale moja siostra od dawna posiada MacBooka i powiem Wam, że ciężkie jest to w opanowaniu dla takiego nooba jak ja ;] Zapewne przy częstszym korzystaniu jest to łatwiejsze w przyswojeniu, niemniej przy kilkunastu posiedzeniach w ciągu kilku miesięcy ciężko się do tego przyzwyczaić ;)

Tarny - miałem wcześniej ileś różnych wersji Windy, nieoryginalnej, i każda skończyła w śmietniku, mimo zastosowania różnych bugfixów i tym podobnych narzędzi (chyba, że teraz są skuteczniejsze, nie wiem).

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #12754 dnia: Września 01, 2010, 23:51:24 pm »
No właśnie, na linuksie Baldur i Starcraft mi nie pójdzie.
Może są zamienniki do photoshopa i innych poważniejszych rzeczy, ale czasem zamienniki po prostu nie wchodzą w grę.

1man1jar

• Gość
« Odpowiedź #12755 dnia: Września 01, 2010, 23:57:35 pm »
Obie gry chodzą. BG z rangą platinium czyli praktycznie 1:1 z windowsem. Ze Starcraftem 2 bywa różnie, zależnie od wersji frameworka i specyfikacji sprzętowej (najlepiej karta nvidii). Naprawdę, czasem lepiej się nie wypowiadać jeśli nie ma się pojęcia o sprawie :). W Starcrafcie zapewne performance Macbookowy, ale adriano gra więc bez tragedii najwyraźniej.

"Zamienniki" nie wchodzą w grę tylko i wyłącznie jeśli aplikacje typu Photoshop są potrzebne do PRACY.

« Ostatnia zmiana: Września 02, 2010, 00:14:13 am wysłana przez 1man1jar »

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #12756 dnia: Września 02, 2010, 00:13:51 am »
Może są zamienniki do photoshopa i innych poważniejszych rzeczy, ale czasem zamienniki po prostu nie wchodzą w grę.
wine.

Wuher

• Sekretarz wojewódzki
« Odpowiedź #12757 dnia: Września 02, 2010, 00:19:45 am »

Vista jest na serio niezła, ani razy nie miałem (jeszcze?) niebieskiego ekranu.

eeeee.... ale moment. Gdyby stały przed Tobą dwa samochody identyczne z wyglądu, z praktycznie identycznym wyposażeniem, ale jeden z silnikiem z pandy a drugi z veyrona, to rozumiem, że wziąłbyś ten pierwszy?

Tak, piszę o viscie i 7.

blach0r

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12758 dnia: Września 02, 2010, 00:23:37 am »
Jak chcesz pograć to przełączasz się na Windows i jesteś w domu. Kto mówił, że nie można posiadać więcej niż jedno środowisk?

Wuher

• Sekretarz wojewódzki
« Odpowiedź #12759 dnia: Września 02, 2010, 00:26:56 am »
Jak chcesz pograć to przełączasz się na Windows i jesteś w domu. Kto mówił, że nie można posiadać więcej niż jedno środowisk?

To raz, a dwa - wirtualizacja.

Ja mam dual boota, w sumie triple, ale ubuntu chyba pójdzie się walić, bo trochę się tam tylko bawiłem lxde.