Tylko te świnie są wytworem człowieka, ich cała egzystencja zależy od ludzi. Są praktycznie ewolucyjnie przystosowane do tego, by ja zabijać na mięso.
Wciąż, nic zdrożnego z tym co piszę. Właśnie ewolucja gatunkowa doprowadziła do tego, że teraz świnia domowa jest 100% zależna od człowieka, tak samo jak krowa. Puszczona samopas zginęłaby w mig. Co do reszty, to wciąż chyba nie kumasz co piszę. Posłużę się cytatem z wiki
Świnia domowa (Sus scrofa f. domestica) – zwierzę hodowlane
udomowione między VII a VI tys. lat p.n.e. Dostarcza hodowcom mięsa, tłuszczu, skóry, podrobów, szczeciny.
I o to chodzi. Świnia, jako zwierzę zostało w pewnym momencie "udomowione". Gdyby nie zostało, ewolucyjnie i ciwilizacyjnie nie doprowadzilibyśmy do momentu gdzie ich egzystencja zalezy w 100%. Żyłyby sobie dalej dziko w lasach. Ale jako że na przełomie w/w wieków, ktoś stwierdził że możnaby to hodować i jeść, dzisiaj są od nas 100% zależne. Zatem MY, ludzie, doprowadziliśmy do sytuacji, o której piszę. Dlatego też, ciężko żebyśmy teraz mówili o tym, że to "dzięki nam żyją". Wcale tak nie musiało być. Mam nadzieję, że teraz jest już dla Ciebie jasne. A jak nie to trudno, bo niestety nie wiem jak mógłbym to inaczej wyjaśnić.