Autor Wątek: Emigracja czyli wielka ucieczka z Polski  (Przeczytany 20145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamiiru

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 7
  • PSN ID: kamiiru
Emigracja czyli wielka ucieczka z Polski
« dnia: Stycznia 10, 2013, 02:43:11 am »
Chciałbym poruszyć ten ciekawy (dla mnie przynajmiej) temat. Jestem ciekaw jaki macie zdanie w tej kwestii i czy tez macie ochotę czasem zacząć nowe życie gdzieś za granicą. Osobiscie mysle o tym coraz bardziej poważnie, natomiast zastanawia mnie wiele rzeczy.
Osobiście byłem w te wakacje po raz drugi w stanach, tym razem czysto zarobkowo i musze powiedziec ze bylo pieknie. 4 miesiace w ktorych pracowalem w 5 roznych pracach, głownie gastronomia i obsluga restauracji, kupilem sobie duzo shitu i gazdzetow takie jak tablet, ciuchy, gry. Na miejscu mialem swoje auto ktore bylem w stanie zalewac do pelna (3.0 V6), i wynajmowalem domek (caly domek, 2 pietra) z dziewczyna, kumplem i jego dziewczyna, a wiec 2 pary w domku. Do polski przywiozlem tez szmal i kupilem sobie fajne autko do jezdzenia na studia :)
I teraz zaczyna sie moja rozkmina, czy w europie tez sie tak oplaca i warto? jaki kraj? czy jest szansa znalesc zajecie nie polegajace na urabianiu sie po lokcie i dajace dobry dochod po studiach ekonomicznych? Bo wiadomo ze co innego jest jechac na krotki czas i sie pomeczyc, a co innego jest jechac na stale i zyc tam.
Wybralbym USA ale to jest naprawde trudne zostac tam dluzej i znalesc swoj maly kącik do zycia. Dlatego mysle nad europa ale nie mam pojecia jak to u nas jest, i co z tymi zasranymi arabami i turkami, jak to wyglada i od czego zaczac.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
Odp: Emigracja czyli wielka ucieczka z Polski
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2013, 02:50:17 am »
Podobno w Dubaju fajnie, tylko kible strasznie drogie.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2013, 03:06:37 am »
No patrzcie go - poszedł na ekonomię, a teraz nas się pyta, co może robić po studiach.

Znasz się choć trochę na budowlance?

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2013, 05:49:00 am »
Mój backup to malowanie płotów w Norwegii i prosta wykończeniówka.

Polecam.

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
  • Reputacja: 535
  • "Using no way as way, having no limitation..."
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 10, 2013, 08:34:26 am »
Też myślę, by w tym roku gdzie wyskoczyć. A Norwegia ok.

Palpantine

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 10, 2013, 13:10:40 pm »
Ja coraz poważniej zastanawiam się nad wyjazdem do Holandii. Język znam perfekcyjnie (od dziecka), skończyłem właśnie licencjat z niderlandystyki, chwilowo próbuję ciągnąć magisterkę i pracę (z tym się na szczęście udało, pracuję w wyuczonym fachu). Jednak nie wiem, czy w ogóle jest sens ciągnąć te studia dalej, czy po prostu przejść na pełen etat, zdobyć doświadczenie i hajs i uciekać.
Atari created it, Nintendo pioneerd it, Sony popularized it, Microsoft bought it...

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 10, 2013, 13:18:31 pm »
Niderlandystyka = fach?  o_O

BoBaN

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 309
  • Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem.
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 10, 2013, 13:24:26 pm »
Osobiście nie chciałbym wyjeżdżać z kraju, bo tutaj chciałem budować swoją przyszłość. Jednak coraz częściej myślę o tym, żeby wyjechać do brata do Norwegii. Co prawda ostatnio (kilka miesięcy temu) zmieniłem pracę i lepiej zarabiam, ale to wiąże się z pracą pod chorą presją. To co wyprawia się u nas w dużych firmach gdzie jest ogromne ciśnienie na wynik, a człowiek to tylko cyferka w tabeli, przyprawia mnie czasem o ból głowy. Kiedy widzę jak regionalni kierownicy traktują ludzi, którym tak naprawdę zawdzięczają pracę, to mam ochotę podejść i wypierdolić któremuś w łeb. Na razie stoję obok tego obojętnie, bo mnie się nikt nie czepia, ale z tego co widzę szykują się ogromne zmiany i stąd moje coraz częstsze rozmyślanie o opuszczeniu tego kraju pełnego skur**synów, którzy tylko czekają na okazję aby wyzyskiwać innych.

hanza

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 10, 2013, 13:46:54 pm »
W lutym wracam na wyspiarskie rewiry.
Na zmywak.
Polecam :angel:

Piter_neo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:11:13 pm »
Z tego co braciszek mi mówi, to wszyscy od dłuższego czasu wracają z Irlandii czy Anglii do Polski. Mówi, że teraz praktycznie został sam w Dublinie, a jego wszyscy znajomi już wrócili do Polski. Sam też zamierza pod koniec roku wracać.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:21:38 pm »
Ja póki co nie pracuję, więc nie jestem miarodajny, ale mi w Polsce raczej dobrze, nie chciałbym stąd wyjeżdżać. Moja kuzynka mieszka na stałe we Włoszech i raczej ciężko jej było znaleźć pracę mimo wyższego wykształcenia i znajomości 3 języków. Teraz pracuje w biurze podróży. Wujek za to pracuje na stałe w USA, ale on akurat ma solidne wykształcenie- skończył automatykę i robotykę. Mam z nim znikomy kontakt, ale słyszałem, że znacznie lepiej mu się żyje w Stanach, choć trochę gorzej go traktują jako imigranta- w jego firmie ponoć zarobki zależą od konkretnych kwalifikacji, które mu zaniżono i zarabia mniej niż Amerykanie na podobnych stanowiskach. Z doświadczenia e-kolegów, to pamiętam, że Juve i Mejs narzekali i w końcu wrócili do Polski.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2013, 14:23:44 pm wysłana przez LesiuGR »

Marins

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:30:07 pm »
Ja wylatuję do Szkocji na stałe po wakacjach. Mam łatwiej bo praktycznie cała rodzina tam siedzi. Z pracą nie miałbym żadnego problemu. 2 lata temu byłem na pół roku, kontrakt, mieszkanie od siory i szwagra czekało ale wróciłem  :angel: teraz zabieram dziewczynę i koniec ze stresem jaki oferuje mi mój kraj.

hanza

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:39:38 pm »
Spędziłem troszke lat na obczyźnie i postanowiłem wrócić do Polski. Mysłałem sobie wchuj doświadczenia mam, język ang na poziomie lepszym niż nie jeden głab po anglistyce, to super robote u nas ogarnę w pare dni. No jednak realia krajowe są średnio fajne i jak gdzieś pisałem trzeba miec dużo szczęścia w życiu, żeby wszystko grało ładnie i pięknie. Teraz pracuję w firmie medycznej i zarobki niestety nie są miarodajne do cisnienia jakie ta praca powoduje. Wole sobie spokojnie byc jakimś stock controlerem w magazynie za 1,5 -2 k funtow na miesiac niz obslugiwac szpitale w Polsce za marne 3 tysie i martwic sie czy operacja sie udala. Pozdrawiam przyszłych badz terazniejszych lekarzy chirurgow nie pijcie tyle :)

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:40:08 pm »
Juve i Mejs narzekali i w końcu wrócili do Polski
Nie wiem jak Juve (chyba podobnie), ale Mejs tam tylko chodził do liceum i nic więcej nie musiał robić. Jak poziom życia zależy jeszcze od fachu rodziców to niemiarodajne, jak luksusy Colta.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:44:25 pm »
Nie wiem jak Juve (chyba podobnie), ale Mejs tam tylko chodził do liceum i nic więcej nie musiał robić. Jak poziom życia zależy jeszcze od fachu rodziców to niemiarodajne, jak luksusy Colta.

Tak, wiem, tak tylko napisałem dla statystyki. :)

Palpantine

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:44:56 pm »
Źle ułożyłem myśli. Miałem raczej na myśli to, że niderlandzki jako język daje lepszą szansę do pracy niż angielski czy niemiecki. Resztę (czyli doświadczenie i szkolenia) zapewnia pracodawca. Jeszcze w trakcie studiów miałem możliwość wyjechać do Holandii pracować w firmie produkcyjnej jako leader polskiej części pracowników. Obowiązki? Tłumaczyć, prowadzić szkolenia i pierdzieć w stołek. Teraz siedzę w korpo i śmieję się w twarz tym, którzy śmiali się ze mnie gdy wybierałem kierunek studiów.
Atari created it, Nintendo pioneerd it, Sony popularized it, Microsoft bought it...

kamiiru

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:54:16 pm »

Dlaczego nie miarodajne?

Co do tematu, jesli ma sie jakies powiazanie z niemcami (kogos w rodzinie) to mozna prosic o przesiedlenie i wtedy panstwo wam daje mieszkanie, kurs jezyka i flote co miesiac, to by bylo cos ale nie trafi mi sie taki wyjatek;/
Planuje w te wakacje sie spakowac i pojechac autem na poszukiwania na zachód. Jak jechaliście gdzies to z umowionej pracy z agencji czy szukaliscie w necie?

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:55:59 pm »
Dlaczego nie miarodajne?
Oceny na temat takich kwestii, jak emigracja są najbardziej miarodajne, kiedy oceniasz po tym, ja Ty sobie radzisz, a nie Twoi starzy co nie? Szczególnie że wszyscy mamy tu po 20-30 lat.

juve26

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 20
  • 04.12.2006 - 16.08.2010 †
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 10, 2013, 14:57:24 pm »
Ja wróciłem, bo chcę jeszcze jakoś wykorzystać swoją "młodość" i zaznać jakiegoś szczęścia, którego w UK nie odnalazłem. Nie mowa tu o pieniądzach, tylko o tym uczuciu bycia w kraju, z którym jest się związanym. Nie wykluczam w przyszłości emigracji w celach zarobkowych, może i życiowych nawet, ale obecnie tutaj czuję się dobrze, chociaż widać wyraźnie różnicę w takich kwestiach, jak dostępność pracy, czy ogólny poziom majątkowy :(

kamiiru

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 10, 2013, 15:04:07 pm »
Dlaczego nie miarodajne?
Oceny na temat takich kwestii, jak emigracja są najbardziej miarodajne, kiedy oceniasz po tym, ja Ty sobie radzisz, a nie Twoi starzy co nie? Szczególnie że wszyscy mamy tu po 20-30 lat.

Nie rozumiem. Masz na myśli stany? co maja do tego moi rodzice? fakt ze mam rodzine w stanach ale to nie jest 50m2 i wcale nie jest tak latwo gdzies dotrzec. Moja rodzina byla 1200mil odemnie, a ja przyjechalem do pracy za 8,25$/h i gdy zobaczylem ze w miescie obok sa prace po 9-10$/h + tipy to kupilem auto, wynajelismy domek i mielismy wszystko pod dostatkiem. Zadna organizacja nad nami nie sprawowala opieki ani nic, nie bylismy trzymani za raczke, pelna samowolka i luz. Wiec kiedy czyta sie taki post jak moj to od razu trzeba dorobic sobie historie zeby boldupy byl mniejszy?

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 10, 2013, 15:27:25 pm »
Wiec kiedy czyta sie taki post jak moj to od razu trzeba dorobic sobie historie zeby boldupy byl mniejszy?
Weź się ogarnij i poczytaj jeszcze raz te posty co o kim było pieniaczu  :lol:

Ryo

• Global Moderator
  • PIERESTROJKA
  • Reputacja: 535
  • "Using no way as way, having no limitation..."
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 10, 2013, 15:27:57 pm »
ale obecnie tutaj czuję się dobrze
No i git. Niedługo sie najebiemy z ekipo z Toro i będzie jeszcze lepiej ;]

Unlimited

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 10, 2013, 15:44:44 pm »
Ja myślę o wyspach(jeżeli nie wypali plan z portalem, tzn. nie dostaniemy dofinansowania z inkubatora przedsiębiorczości i nie osiągnie on sukcesu, choć powinien bo nie ma czegoś takiego w Polsce), dokładnie to południe Anglii(ocean, klify i te sprawy), gdzie obecnie mieszka moja sis z swoim partnerem i nie narzeka. ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2013, 15:49:58 pm wysłana przez Unlimited »

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 10, 2013, 16:50:21 pm »
ale obecnie tutaj czuję się dobrze
No i git. Niedługo sie najebiemy z ekipo z Toro i będzie jeszcze lepiej ;]
Jeden co mnie rozumie :D

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 10, 2013, 21:11:06 pm »
Ja mam zamiar zaraz po studiach pojechać do Niemiec (tfu!) na specjalizację, a potem wrócić do Polski. Zarobiony hajsik jakoś ulokować mądrze, no a jak już specjalizacja będzie to i nie będę narzekać na zarobki w Polsce. Mnie się wydaje, ze to jedyny mądry sposób na dorobienie się, bo w Polsce ciężko samemu zdobyć pieniądze by do czegoś dojść.

Morfi

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 82
  • Bend the Universe!
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 11, 2013, 10:58:35 am »
Ucieczka to chyba zbyt mocne co?

Ja myślę nad wypadem na rok/dwa do Japonii by sobie  tam popracować. Jako programista jest ten plus, że gdzie by się nie pojechało to język(programowania) jest zawsze taki sam, więc problemu powinno nie być.

Potem można tu wrócić i jako inżynier z robotą problemu niie powinno być. No ale to tylko takie spekulacje ;)

kamiiru

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 11, 2013, 12:13:41 pm »
Widzę właśnie że wiekszości sie podoba Polska i chce wyjechac tylko w celu zarobku. Fajnie tylko ze to i tak dziwne ze Twoj wlasny kraj zmusza Cie do wyjazdu by miec kase na jakis czas, osobiscie tez jestem zdania ze ciezko tutaj zarobic na cos innego niz jedzenie. dlatego tez planuje wyjechanie na stałe, bedę musiał jechać na pałe chyba i sie zatrzymać gdzieś bo widze ze wiekszosc jedzie do brta/siostry/rodziny.

yap

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 29
  • GT: DARKERRYU PSN ID: YapPL
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 12, 2013, 11:40:10 am »
Ja również myślałem o wyjeździe, ale na stałe. Nie interesują mnie półśrodki, zarobek tymczasowy czy wyjazd do rodziny tylko faktyczne uklepanie przyszłości. W GB miałbym niezły start bo dwie oferty pracy dla wydawnictw już były natomiast kusi mnie Norwegia gdzie mam kilku frędzli (Norwegów), a i rejon gdzie miałbym mieszkać jest świetny i sprzyja zarówno pracy jak i rozwojowi (Drobak). Póki co bawię się w prowadzenie firmy w Polsce, ale jakoś mnie ta rzeczywistość i smutne ryje na ulicy przytłaczają. Rodzina też po jakimś czasie przyjedzie i o samotności nie będzie mowy.

Rzecz jasna to wszystko jest pisane palcem po wodzie, ale to co widziałem za granicą i możliwość porównania z naszym trybem życia w Polsce nie dają mi spokoju.

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 12, 2013, 14:48:09 pm »

2600 na rękę przy zdolności myślenia. Sounds like fach to me.

Palpantine

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 13, 2013, 11:27:03 am »

2600 na rękę przy zdolności myślenia. Sounds like fach to me.
2600 jak słabo się postarasz lub pójdziesz do zdzierającego IBM ;)

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 13, 2013, 11:56:58 am »
O to mi właśnie chodziło.

Chociaż nie oszukujmy się. Jesteś po filologii - przegrałeś życie. Jak ktoś kończy filologię to od razu wiadomo, że był za słaby z matmy hehehehe.

Ogólnie wkur**a mnie, że wszyscy wyjeżdżają z Polski. Jest brudno, jest ch**owo, no ale to moje i ja to lubię ;(. Prawie jak patriotyzm, tylko mnie w sumie je**e nazwa. LICZĄ SIĘ LUDZIE! Nawet wąsy się liczą ;(
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2013, 12:03:50 pm wysłana przez tarniak »

Palpantine

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 13, 2013, 12:04:27 pm »
O to mi właśnie chodziło.

Ogólnie wkur**a mnie, że wszyscy wyjeżdżają z Polski. Jest brudno, jest ch**owo, no ale to moje i ja to lubię ;(. Prawie jak patriotyzm, tylko mnie w sumie je**e nazwa. LICZĄ SIĘ LUDZIE! Nawet wąsy się liczą ;(

Tylko ludzie nie wybierają w większości emigrację, bo im się nie podoba w kraju, tylko boli ich brak perspektyw. Mam kumpla, którego mama wyszła za folksdojcza. Musiał się spakować i razem z matką pojechal do dojczlandii. Siedzi tam od ponad 10 lat, skończył odpowiednik naszego technikum i jest elektromonterem. Tęskni za krajem, ale nie wróci, bo tam ma jednak lepiej. Rozumiem go.

EDIT:
Chociaż nie oszukujmy się. Jesteś po filologii - przegrałeś życie. Jak ktoś kończy filologię to od razu wiadomo, że był za słaby z matmy hehehehe.
No przepraszam Panie profesorze inżynierze doktorze nauk ścisłych, jestem kupą niepotrzebnych genów i najlepiej będzie jak się pójdę powiesić ;(
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2013, 12:11:31 pm wysłana przez Palpantine »

Jacek84

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 13, 2013, 13:30:22 pm »
No przepraszam Panie profesorze inżynierze doktorze nauk ścisłych, jestem kupą niepotrzebnych genów i najlepiej będzie jak się pójdę powiesić ;(

Ależ proszę, ja również jestem hehe.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 13, 2013, 13:51:21 pm »
Z tymi filologiami to chyba nie jest tak źle, tylko trzeba trafić na w miarę rzadką jak niderlandystyka właśnie.

kamiiru

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 14, 2013, 01:11:58 am »
Pytanie do tych ktorzy rozwazaja wyjazd. O jakim kraju myslicie?

Master_666

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 14, 2013, 01:12:53 am »
Ja napisałem wcześniej - do ojczyzny Lema.

Soul hunter 16

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 60
  • Two different souls in one body.Which one is mine?
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 14, 2013, 01:14:41 am »
Z tymi filologiami to chyba nie jest tak źle, tylko trzeba trafić na w miarę rzadką jak niderlandystyka właśnie.

po sinologi wydaję mi się że jest git ew japonistyka.

kamiiru

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 14, 2013, 18:52:08 pm »

Tez mi sie to kreci po glowie. Mysle jeszcze o holandii bo duzo polaczkow tam jeździ i mowia ze fajnie.

Gerro31

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:00:04 pm »

po sinologi wydaję mi się że jest git ew japonistyka.

Po sinologii też słyszałem, że gicio, po japonistyce chyba gorzej.

Kert

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 255
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:29:43 pm »

Tez mi sie to kreci po glowie. Mysle jeszcze o holandii bo duzo polaczkow tam jeździ i mowia ze fajnie.
A Holandia to nie ma teraz kosy z Polakami? Czytałem/słuchałem, że nie bardzo nas tam lubią.