Zaintrygowany postami tutaj na forumku o wymianie pianoblack nakrywki dysku w PS4 spojrzałem na swój stary dysk Touro 2TB w wersji piano black, który przy kupnie wyglądał zajebiście, ale po 3 miesiaćach żałowałem, że nie kupiłem WD Passporta w jakimś macie/pikowaneromby czy coś w tym stylu, bo one najzwyczajniej w świecie wyglądają zacnie przez 10 lat. Przypomniałem sobie wtedy, że mam w garażu starą pastę do polerowania plastikowych reflektorów aut i jaki zajebisty efekt uzyskałem na swoim samochodzie. Reflektory jak nówki. No a skoro reflektor to plastik, piano black mojego dysku to też plastik, ludzie na forumku pytają jak to naprawic, to moze to się uda?
Ponieważ nie zależało mi nic na wygladzie przenośnego dysku uznałem to za dobry tester dla starej (chyba z dwa lata ma jak nie więcej) pasty do polerowania reflektorów. Nakładamy troszkę na zwilżoną szmatkę i polerujemy jak buty do garnituru. Oto efekty:
Przed:
Po:
Jakieś 5 minut polerowania ręcznie. Wydaje mi się, że jakbym użył wkrętarki to byłby lepszy efekt + byłoby szybciej (zwłąszcza na dużej powierzchni jaka jest nakrywka w PS4). Jedyne co było nieporządane (ale wiedziałem, że to nastąpi) to zmazanie znaczka "Touro". Nie wiem czy jakieś logo jest na klapce PS4, bo konsolę sprzedałem, ale myślę, że zmazanie go to nie jest wielka strata. Efekt na zdjęciach jest fenomenalny (mimo, ze zarówno przed jak i po chciałem uwidocznić na nich jak najwięcej rys), w realu niestety troszkę gorzej, bo duże rysy nie zeszły (ale pewnie gdybym popracował z wiertarką to by zniknęły i one). Jednak wiadomo, to dysk przenośny, który był rzucany wszędzie, do torby, z kluczami i innymi rzeczami. Rysy na panelu PS4 raczej są znacznie mniejsze, więc efekt pewnie będzie zabójczy.
Pasta użyta to coś w ten deseń:
http://allegro.pl/pasta-do-polerowania-lamp-reflektorow-i5036324710.html19 zł na allegro, pewnie i tańsze są (link pierwszej lepszej). Pasty jest tyle, że starczy do końca generacji na szlifowanie plastiku, więc to chyba lepszy wybór od kupna nowej klapki za 130zł.
Pozdrawiam i liczę na plusy
PS2. Na allegro najtańsza za jakieś 13 zł:
http://allegro.pl/pasta-do-polerowania-regeneracji-reflektorow-50g-i5218192499.html