Z jakim wyprzedzeniem Sony zapowiada zwykle nową konsolę? Jest jakiś schemat?
PS4 zostało zapowiedziane w lutym 2013, a premierę miało pod koniec listopada tego samego roku. Ja bym zakładał, że tym razem będzie podobnie. I tak, sam już zacząłem się oswajać z 2020 rokiem i wierzyłem, że będzie to jak zwykle końcówka roku. Ale ostatnie ruchy Sony są bardzo interesujące. Po PSX 2018 raczej nie należało oczekiwać niczego ponad to co było na E3, więc rzeczywiście potrzeba takiej imprezy wydawała się wątpliwa. Tym bardziej, że będzie jeszcze PGW a to jest impreza numer jeden w Europie dla Sony.
Teoretycznie, może to oznaczać, że Sony nie będzie już zapowiadać nowych exclusive'ów. Sam pisałem już o tym nie raz, że nie należy spodziewać się zbyt wielu nowości przed pojawieniem się PS5. Czekają nas premiery The Last of Us II, Ghost of Tsushima, Days Gone, Death Stranding, może jeszcze remake FFVII (choć sam już za bardzo w to nie wierzę). Do tego remaster Medievil i jeszcze chyba coś z mniejszych gier. Spokojnie wystarczy to na rok 2019, a nawet może się przeciągnąć na pierwszą połowę 2020. Jeśli więc Sony zapowiedziało by PS5 na początku 2020 to mogą przez większość roku jechać na hype'ie nowego sprzętu bez większych ex'ów (może jeden lub dwa się znajdą
). A nie możemy zapominać, że wciąż będzie też tona tytułów od 3rd party. Pytanie co z E3 2019? Coś pokazywać trzeba, mogą się skupić w całości na grach multiplatformowych, ale raczej będą potrzebowali czegoś jeszcze. Może kolejny remaster (np. od Blue Point). Może też zapowiedzą Horizon 2, który teoretycznie mógłby wyjść w okolicach środka 2020 roku, jako takie wypełnienie i ostatni duży ex dla PS4 (a przy wstecznej kompatybilności byłby to swego rodzaju tytuł startowy dla PS5). Może być też coś jeszcze o czym wiem
, ale uważam, że to dopiero po drugim Horizonie zostanie zapowiedziane, więc raczej PS5. Oczywiście jest jeszcze opcja (według mnie mniej prawdopodobna), że Sony zapowie PS5 właśnie na E3 2019, jednak wtedy premiera konsoli raczej musiałaby odbyć się pod koniec roku lub w okolicach marca 2020 (a w to nie wierzę). Pomimo, że ruchy Sony mogą wskazywać jakąś niespodziankę w 2019 roku, to raczej bym na to nie stawiał (rok temu sytuacja wyglądała inaczej).
Jak dla mnie 2019 będzie rokiem największej posuchy w kwestii nowości. Mimo to wciąż będzie to bardzo udany czas dla graczy, Q1 2019 jest znowu przepakowany premierami, a Sony wciąż ma gry, które jeszcze nie trafiły do sklepów a są potencjalnymi hitami.