Wracając do edycji limitowanej - dla mnie to wtopa, bo zrobili ją z myślą o fanach marki. Problem w tym, że Ci fani za bardzo nie mogą wejść w jej posiadanie. U nas to już w ogóle jest masakra, bo są głownie konkursy i takie akcje jak ta w Saturnie. Sporo konsol mają ludzie, którzy chcą się dorobić na ich sprzedaży. Nie jest też tak, że Sony ma gdzieś co ludzie z tymi konsolami robią. Jakiś przedstawiciel Sony z UK powiedział właśnie, iż konsole zrobili z myślą o fanach i nie podoba im się to co dzieje się na ebay. Dlatego zmienili zasady kupowania tak, że przez cały tydzień musiałeś się nieźle postarać i wykazać, aby dostać możliwość zakupu. Niby fajnie, choć z drugiej strony utrudnia to cały proces.
Poza tym także uważam, że gdyby sprzedawali to normalnie w większym nakładzie to byłby lepszy deal. Raz, skoczyła by sprzedaż (konsolę chciało kupić sporo ludzi, nawet tych co już mają PS4 i w nosie mieli numerek). Dwa, fani mogliby spokojnie się w to zaopatrzyć i faktycznie można by to nazwać świętowaniem 20 urodzin. Ba, mogli nawet powiedzieć, że jest to specjalna edycja dostępna tylko w okresie przedświątecznym. A tak, Sony na tym za bardzo nie zarabia, nawet rozdaje za darmo. Zarabiają na tym ludzie na ebay. Dla mnie Sony zmarnowało dobrą okazję.
Sam się rozglądam za tą wersją (bo Sony idealnie zagrało na wspomnieniach ludzi), ale w konkursach w zasadzie nie ma szans, w sklepach są dziwne akcje, a aukcje to przepłacanie. Nawet mogłem zakupić za te kilka tysięcy, ale zawahałem się. Nie czułbym się z tym dobrze szczególnie, że cena faktycznie wynosi 499€, a nie 1500...
EDIT: Miałem konsolę w koszyku, ale ich serwery nie były na to przygotowane. Po licznych przeładowaniach i informacjach o kłopotach z serwerem, gdy przycisk zamawiam w końcu spełnił swoje założenia, dostałem info, iż się spóźniłem. Zajebisty system - w przełożeniu na zakupy w stacjonarnym sklepie, niby coś masz w koszyku, ale zanim się obrócisz już nie. Szkoda gadać.