Jestem w szoku jak ta gra mi się podoba. Piracki klimat i szukanie skarbów, bitwy morskie, abordaże, przechwytywanie statków do własnej floty (do wykorzystania w uproszczonej gierce strategiczno-ekonomicznej), zwiedzanie otwartego świata płynąc po morzu, kiedy twoja załoga śpiewa szanty - <3. Najpierw przeszkadzało mi w tej grze najbardziej to, że jest Assassins Creedem, ale z czasem i to bieganie po lądzie i skradanie w krzakach zaczęło mi się podobać. Nawet fabuła, która teraz jest rozrywkową opowieścią o piratach odsuwającą w tło cało to kredo asasynów jest znacznie lepsza w odbiorze - żaden cud, ale pijackie gadki piratów > pseudohistoryczny, spiskowy i wydumany bełkot z poprzednich części. Dalej uważam, że gra byłaby lepsza jakby nie doili licencji AC tylko zrobili nowe pirackie ip, ale i tak jest bardzo solidna produkcja która zaskakująco dobrze trafiła w moje gusta.
Dla niektórych minusem pewnie będzie brak dużych miast (tylko jedno faktycznie spore), z których znane były poprzednie gry serii, ale ja tam wole opuszczone wysepki, małe osady, jaskinie przemytników, walki na morzu itp. itd.. Jak ktoś lubi zwiedzać swobodnie świat gry w poszukiwaniu atrakcji to powinien zagrać.
Jak na razie 8/10.