Nie mam pojęcia, gdzie zadać to pytanie, więc tworzę nowy temat, najwyżej któryś moderator go przeniesie czy coś.
Czy informowanie gracza, który gra w daną grę, że zakończenie tej gry jest zaskakujące jest spoilerem?
Zastanawiałem się nad tym już kilkukrotnie i nie tylko w kwestii gier, ale również filmów, komiksów czy książek. Jeśli spojrzeć na ten problem obiektywnie to według mnie jest to bardzo duży spoiler, bo choć nie zdradza fabuły to jednak uczula gracza/widza/czytelnika na pewne informacje, których może oczekiwać po zakończeniu i nastraja go w pewien sposób na odbiór tego, co może go czekać.
Zadaję to pytanie, bo wiele osób rozpisuje się na temat Bioshock Infinite i jego zaskakującego zakończenia. Teraz, kiedy kilka osób jeszcze tej gry nie ruszyło a przeczytało taką wiadomość zostało poinformowanym, że na końcu trzeba spodziewać się czegoś zaskakującego. Tym samym sama niespodzianka bycia zaskoczonym znika, bo już oczekuje się czegoś odchodzącego od normy.
Sam na własnej skórze przeżyłem kilka takich sytuacji, kiedy ktoś powiedział mi, że zakończenie zaskakuje zanim jeszcze zagrałem w grę, czy obejrzałem film. Ostatnio taki przypadek miałem przy okazji gry w Spec Ops: The Line. Kumpel zachwalał fabułę i zakończenie. Ja spodziewałem się nie wiadomo czego i w sumie się rozczarowałem, a gdybym nie został poinformowany o tym fakcie to zapewne miałbym niezłego mindfucka. Jednym słowem popsuł mi możliwość bycia zaskoczonym.
Ludzki mózg jest już tak skonstruowany, że kiedy dostajemy pewne informacje to zaczynamy jest analizować nawet, jeśli dzieje się to podświadomie. W ten sposób budujemy sobie jakąś wizję, która potem w zderzeniu z rzeczywistością okazuje się być za bardzo wybujała, w związku z tym to co dostajemy w produkcie już nas tak nie zaskakuje, a nawet często rozczarowuje.
W tym miejscu chciałem również prosić użytkowników GO, aby w przyszłości informację, które dotyczą tego, czy zakończenie jest zaskakujące, czy też nie umieszczali w znaczniku "spoilera" co by nie psuć przyjemności odczucia tego samego, co ci, którzy mieli to szczęście zakończyć grę, zanim ich ktoś poinformował o zaskakującym zakończeniu.