A ja mam poważne obawy czy to kupować. Nigdy nie grałem w Fallouta, ale z braku laku na zimę chciałem zakupić 4. Problem w tym, że kilka miesięcy temu miałem podobnie z Wiedźminem. Też nigdy nie grałem w żaden tytuł z tej serii, ale zachęcony dobrymi ocenami zakupiłem Wieśka. Gra kompletnie mi się nie spodobała. Zastanawiam się.
To zależy czego oczekujesz, bo F4 najbliżej chyba będzie do Far Cry. Z tą różnicą, że Fallout w dużej mierze opiera się na eksploracji i zbieraniu wszelkich śmieci, wykonywaniu zadań i zwalczaniu wszelkiego zmutowanego tatałajstwa panoszącego się po mapie. Dodajmy do tego możliwość stworzenia kilku klas postaci (skradający snajper, mistrz walki wręcz, żołnierz w ciężkim pancerzu itp.) i rozwój statystyk oraz modyfikacje ekwipunku.
Oczywiście klimat też jest kompletnie inny bo tu mamy realia wzorowane na latach 50' i tym jak wyobrażano sobie wtedy technologie przyszłości. Nie bez znaczenia w nowych odsłonach jest też radio, w którym lecą stare klasyki i przykładowo puszczamy sobie to:
zwiedzając opuszczone zabudowania
Nie spodziewaj się na pewno dynamicznej strzelanki z mnóstwem skryptów i epickimi momentami.