Co do oprawy , to kolega wyżej ma absolutną rację. Alien Isolation robi filtrami i wyglądem lokacji.
ps. Cutscenki w wersji na ps4 straszliwie chrupią i nie mam pojęcia czym to może być spowodowane?.
Jeżeli chodzi o samą grę , to muszę powiedzieć , że podchodziłem do niej jak do jeża, a po 6h jestem zachwycony. Odwzorowanie,dbałość o detale i masa filmowych smaczków po prostu poraża, a gdy po raz pierwszy pojawia się xeno... Jak dla mnie niesamowity klimat oraz plus do podbitego ciśnienia.
Mam tyko nadzieję, że atmosfera zaszczucia i ciągłe wczytywanie gry nie będzie męczyć po którejś tam godzinie.
Na ps3 cutsceny też chrupią, ale właściwie to cała gra ciągle gubi fpsy.. W ogóle na ps3 to potworek, zastosowana techonologia ewidentnie przygotowywana była pod kątem mocniejszych platform, także ps3 sobie nie radzi.
Zgodzę się, że klimat jest pierwszorzędny, design rodem z pierwszego Aliena jest niesamowity.
Ogólne wrażenia z gry mam jednak bardzo negatywne. Lubię tego typu produkcje (Przy Outlaście na przykład świetnie sie bawiłem), ale Alien jest tak irytującą grą, że nie mogę sie zmusić do jej ukończenia. Włączam co pare dni na kilka godzin i zawsze wkurzony odkładam pada
Przede wszystkim główną wadą jest totalny brak AI postaci ludzkich i androidów. To nie jest poziom gier AAA i bardzo dawno nie widziałem tak głupich przeciwników. Raz potrafią stać i patrzeć na ciebie z odległości 2m, nic nie robiąc, innym razem widzą nawet przez ściany. Sam Alien jest fajnym przeciwnikiem, trzeba być bardzo ostrożnym i planować każdy krok, bo jego ruchy nie są skryptowane (ale też wielokrotnie zdażało mi się, że na przykład ukrywając się w szafce, niezaalarmowany alien przechodzi obok, po czym nagle cofa się i wyrzuca mnie z szafy
).
To co jest najbardziej irytujące to system checkpointów. Są tak rzadko porozstawiane, że wielokrotnie trzeba spędzić kilka minut na powtórzenie wszystkich mało ciekawych czynności (np przełączanie przycisków, śmiganie w tunelach wentylacyjnych), tylko po to żeby nagle zginąć nie ze swojej winy i później przechodzić to wszystko od nowa.
W dodatku na przykład zapisując grę w jednym z aparatów, nie można później zapisać jej znowu po wykonaniu wszystkich wymienionych wyżej czynności, i trzeba za każdym razem je powtarzać..
Bardzo jestem rozczarowany tą grą i nie wiem czy ją ukończe