Na starcie - stream oglądałem na telefonie, do tego w 480p, ponieważ jestem na urlopie. W związku z tym nie oceniam jakości gier jako tako.
Prezentacja zaczęła się solidnie, Spider-Man (to chyba mniejsza gra/dodatek, więc ok, czekam bardziej na pełnoprawną dwójkę z Parkerem), GT7, Ratchet (na to czekałem, do tego nowa odsłona, tutaj widać przedsmak nowej generacji). Potem niestety wszystko stopniowo siadało. Może i cześć gier była intrygująca, ale za dużo było indyków i do tego takich dla dzieci/młodzieży. W tym momencie myślałem - Sony kopiuje MS. Nawet trailery były CGI (chyba), ale miały wstawki z rozgrywki, choćby bardzo krótkie. Według mnie to za mało. Sam pozbyłbym się części tych gier i wstawił jeden/dwa solidne tytuły. Demon’s Souls chyba szykuje się wybornie, ale to nic nowego. Horizon 2 - mam nadzieje, że to było in-game, bo na telefonie wyglądało jak renderki, które robiła kiedyś jedna agencja do gier Sony.
Liczyłem na pokazanie konsoli, choć słowa Ryana mnie zmartwiły. Jak zobaczyłem jednak animacje poprzedzającą reveal, wiedziałem, że to ten moment. Przypominało to odsłonięcie kurtyny. To co było za nią mnie zaskoczyło. Faktycznie jest to klasyczne podejście do konsoli (w sensie gabarytów) i jednocześnie nie wyglada jak cokolwiek, co do tej pory widzieliśmy. Mimo to moje pierwsze odczucia były - to wyglada jak robota jakiegoś fana, render amatora, który ma być futurystycznym niewiadomo czym. Już wymysły fanów jak i sam dev kit były lepsze, bo jednak bardziej w stylistyce PS4 i Pro. Tutaj mamy do czynienia z czymś, co wykracza poza ramy poprzednich konsol z rodziny PlayStation. Jest trochę tandetne. Futurystyczne, odważne, ale pytanie, czy to nie zagrywka czysto marketingowa. Ten napęd jest doklejony, wersja Digital przynajmniej jest symetryczna (swoją droga ciekawe, że będzie, nie było za bardzo plotek na ten temat).
Generalnie pokaz średni, niewiele lepiej wypadło to od tego, co zrobiło MS. Głównym punktem programu był pokaz konsoli. Zobaczymy co będzie dalej, ale jak na razie stara ekipa robiła lepszą robotę z PS4, a mieli trudniej.