A mnie właśnie Uncharted 2 najmniej podeszło z całej serii (lekko się zawiodłem na tej części, podobnie jak na Mass Effect 2, gdzie w obu przypadkach byłem w mniejszości). Gra była graficznie super, ale zbyt duży nacisk położono na walkę. Najlepszy klimat z kolei był w pierwszej części, ale w sumie czwórka jest równie dobra. Mimo wszystko cała seria trzyma bardzo zbliżony, wysoki poziom jakościowy. Jeśli dadzą ją w inne ręce, to może być bardzo różnie. I też sobie myślałem, że młody Sully to byłby dobry temat na grę. Przynajmniej na jedną część, bo z racji jego wieku musiałaby być umiejscowiona gdzieś w okolicach lat 80-tych.
I nie oszukujmy się, Uncharted to bardzo udane IP, ale to wszystko gry na 8 do 9/10 i przy takim TLoU tracą sporo ze swego blasku. Szczerze mówiąc to nawet do JAKa 2 sporo brakuje (gra swego czasu wymiatała pod każdym względem). Poza tym w każdej części Uncharted mnie trochę denerwowało, że gra się niby zwykłym kolesiem, a tymczasem rozwala się całe armie najemników. Wiadomo, że to tylko gra i trzeba jakoś uatrakcyjnić rozgrywkę, ale jednak trochę psuło klimat. Dlatego mam nadzieję, że rzeczywiście dłubią już przy nowym IP i że nie będzie to gra nastawiona na multi (co byłoby dla mnie tragedią).