Końcówka roku sprzyja wszelkim podsumowaniom, plebiscytom i innym rankingom. To także dobry moment, aby pochwalić się, co nam się udało w tym roku, na poletku gier j/rpg.
Ja miałem szczęście zaliczyć trylogię Kingdom Hearts (wraz z 3 filmikami ze spin offów oraz krótką częścią Fragmentary of Passage), a także Borderlands 2 w wersji goty (4 dlc), które przez wielu jest również uważane za rpg. Niech będzie i tak. Chociaż niektórzy twierdzą, że Yakuzy to jrpg, ale ja nie o tym tutaj.
Ten rok to również spore zbrojenia w postaci kupna gier j/rpg, które mam zamiar ograć. Kiedy? Wszystkie w przyszłym, 2020 roku. Hie hie.
Ostatnio przeglądając jedno z zagranicznych for, natknąłem się na wątek dotyczący najlepszych 10 gier jrpg mijającej dekady. Ochoczo chciałem przystąpić do głosowania po czym zdałem sobie sprawę, że przez te 10 lat zagrałem może w 5 jrpgów z lat 2010-19. Trochę mnie to zasmuciło i uzmysłowiło, że czas zacząć nadrabiać zaległości, a także w końcu trzeba być jakoś w miarę na bieżąco z nowościami.
Dobrze, pomyślałem i zaczynam wdrażać plan naprawczy w życie. W styczniu 2020 na pierwszy ogień FFXV wraz z dodatkowymi epizodami, a potem się zobaczy. Z jednej strony mam ochotę pograć wreszcie w Nioh (aby zdążyć przed premierą dwójki) i Niery, a z drugiej w Skyrima, do którego przez lata skutecznie zniechęcał mnie szwagier.
Wszystko fajnie. Poględziłem sobie, ale co nas czeka w nowym roku, poza zmianą przedostatniej cyferki w dacie z 1 na 2? Moim zdaniem całkiem sporo. Już sam styczeń, a raczej jego końcówka przywali z grubej rury, bo na konsolach zadebiutuje wreszcie druga część Pillars od Eternity (tak, tak jedynkę mam na półce w folii), później będziemy jeszcze świadkami nowego Tales of, Nioh 2, FFVII remake 1 części gry (bojkotuje zawsze i wszędzie gry wydawane w odcinkach, więc wybacz Cloud), a wiosnę przyozdobi Cyberpunk 2077 od CDPR, który nam pokaże czy Polacy to już naprawdę esktraklasa i gwiazda wśród developerów czy W3 było zwyczajnym fuksem. Może jeszcze w pierwszym półroczu na konsole wyjdzie tegoroczna gwiazda rpg, czyli Disco Elysium. Tego wszystkiego dowiemy się w przeciągu pół roku, bo zakładam, że jakaś obsuwa się jeszcze przydarzy.
Wszystkim rpgowym fanom, entuzjastom i wielbicielom życzę samych sukcesów w przechodzeniu gierek i jak najwięcej nowych pozycji.
Pochwalcie się też co przeszliście i na co czekacie.