Niby przebąkuje się, że branża się skurczy, ale z drugiej strony dzięki temu odpłynie część "biznesmenów", którzy to mieli "świetne" pomysły na branżę i gry. Teoretycznie może być lepiej, tylko najpierw musi być gorzej
.
A kwestia gier - niestety, ale to co jara nas nie działa na młodsze pokolenia. Niemniej wciąż będą powstawały gry "dla nas", tylko w
najgorszym wypadku z mniejszym budżetem (choć na pewno nie wszystkie). Ja to bym chciał żeby część ludzi co pracuje w branży, ale generalnie ma wywalone ("pracuje przy grach, ale fajnie"), po prostu poszła sobie robić coś innego. Obecnie strasznie mnie to wk**wia i doprowadza do frustracji. Jeśli dowieziemy obecne projekty to będę miał ciekawe anegdotki
. O ile prędzej mnie nie wyrzucą, bo już mi się ulewa
.
Co do samego Dead Space - ja to widzę tak, że to remake, do tego taki (z grubsza) 1:1. W związku z tym część graczy na to nie pójdzie, bo i oryginał wciąż nie jest zły. Do tego horror, więc nie dla każdego. Z drugiej strony, to bezpieczniejszy projekt niż kontynuacja IP... Myślę, że EA jeszcze do serii wróci, bardzo możliwe dla kolejnego remake'u.