News jest pewny - żródło z pierwszej ręki, oczywiście wiel może się jeszcze zmienić, ale mówi nam to o tym, o czym będziemy mogli myśleć w niedługim czasie. Jak dla mnie to znakomitez zagranie marketingowe Nintendo. Pierwsza rzecz to wyjaśnienie co nam daje ta informacja. Ano to, że Nintendo pracuje nad nową konsolką dość intensywnie. Jeszcze to, że Nintendo może pokaże prototyp GBE na najbliższym E3. Data wydania? No właśnie. Tutaj nie ma nic pewnego. Nintendo nie zabije kury znoszącej złote jaja (DSa) i trochę to pewnie potrwa zanim konsola pojawi się na rynku. Wiemy też, że konsola będzie bezpośrednio rywalizować z PSP (choć nie ma co ukrywać, że to Nintendo jest od początku na lepsej pozycji wszak marka Game Boy to samograj). Wiemy, że Nintendo będzie chciało uniknąć wad Sony (czytnik). Widać zacieśnienie współpracy z Matshusitą, która jest pomysłodawcą SD. Karty 4 GB SD mają do końca 2006 roku osiągnąć cenę podobną do cen płyt DVD (Matshushita nie ukrywa, że kreuje standard SD na następcę technologii DVD (choć wspiera też Blu-ray), a w wielu telewizjach przechodzi się od standardu Digital Betacam i Betacam na HD Panasonica (które używa kart SD - specjalnie zmodyfikowanych, ale zawsze).
Kolejna rzecz. Niedawno słyszeliśmy o nawiązaniu współpracy Samsunga z Sony. Dlaczego Sony zrezygnowało ze współpracy z największym producentem ekranów LCD? Według plotek Sharp podpisał wieloletnią umowę z Nintendo... To wiele wyjaśnia.
Nintendo przespało okres kiedy powinni wypuścić GBE. Ale w jego miejsce wypuścili rewelacyjnego DSA - jakby na przeczekanie. O ile można narzekać na politykę Nintendo w zakresie stacjonarnych konsol, o tyle w przypadku przenośnych nie mam żadnych wątpliwości - dokonują marketingowych cudów. I cokolwiek nie powiecie za kilka lat dzieciaki na całym Świecie nadal będą kojarzyć nazwę Game Boya jako najpopularniesjzej konsolki przenośnej na Świecie. Tym razem wersji o nazwie Evolution.
A co do gier - myślę, że przy tej generacji GB Nintendo postawi też na bardziej dorosłych graczy. Wyobrażacie sobie Eternal Darkness na GBE? Albo RE 4? Będzie cudownie!