Autor Wątek: Gra roku 2024  (Przeczytany 2634 razy)

Zielarz i 2 Gości przegląda ten wątek.

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 84
Gra roku 2024
« dnia: Grudnia 13, 2024, 20:54:57 pm »
Po raz kolejny szczęśliwie dobrnęliśmy do tego momentu w roku. Święta za pasem, prezenty w postaci gierek, konsolek, telewizorów i sprzętu audio dla grzecznych pod choinką oraz sylwester.
Ostatnie 12 miesięcy minęły jak z bicza strzelił i oto jest. Nasz ulubiony plebiscyt na najlepszą gierkę 2024

W głosowaniu biorą udział tylko te tytuły, które miały premierę w 2024 roku.

Tradycyjnie typujemy 3 gry.

Oczywiście zachęcam do tworzenia list składających się z większej ilości pozycji albo honorowych wzmianek o grach, które polubiliście, ale nie zmieściły się w trójce. Komentarze i wrażenia mile widziane.
* jeśli ktoś nie poda miejsca przy wypisanych tytułach, to najwięcej punktów otrzyma pierwsza pozycja.
Punktacja również dobrze znana, czyli:

1 miejsce - 4pkt
2 miejsce - 2pkt
3 miejsce - 1pkt

Głosowanie zakończymy w niedzielę 19 stycznia 2025
Wyniki postaram się zamieścić już dzień później, chyba że zagłosuje z 200 osób.

Losowania nagrody na ten moment nie przewiduję, ale może jeszcze coś się zmieni. Wówczas dodam taką informację.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 19:41:18 wysłana przez RyoHazuki »

3DS Friend Code: 3926-8253-1279
http://backloggery.com/marcinczpl

Leszke

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 142
  • Piwo jest dowodem na to, ze Bog nas kocha!!!
Odp: Gra roku 2024
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 22, 2024, 18:15:25 pm »
Remaster Jaka na ps5?  :lol:

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 22, 2024, 22:58:51 pm »
1. Shadow of the Erdtree
2. Silent hill 2
3. Astrobot

Kyokushinman

• Gagarin
  • Reputacja: 171
  • KRYTYK GROWY
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 23, 2024, 10:32:39 am »
1. Like a Dragon Infinite Wealth
2. Final Fantasy 7 Rebrith
3. Tekken 8

lupinator

• ZMP-owiec
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 23, 2024, 16:05:25 pm »
1. Astro Bot
2. Balatro
3. Animal Well

Nie zdążyłem zagrać w kilku potencjalnych kandydatów jak Rise of the Golden Idol, Slay the Princess, UFO 50 czy Wukong.

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 23, 2024, 19:59:54 pm »
1. Astro Bot
2. Balatro
3. Animal Well

Nie zdążyłem zagrać w kilku potencjalnych kandydatów jak Rise of the Golden Idol, Slay the Princess, UFO 50 czy Wukong.
Masz jeszcze blisko 4 tyg. do końca głosowania.

windomearl

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 265
  • You know Carcosa?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 24, 2024, 10:53:11 am »
1. Final Fantasy VII Rebirth
2. Silent Hill 2 Remake
3. Astro Bot

Długo myślałem nad 3 miejscem, bo Indiana Jones również jest świetną grą, ale minimalnie się jednak lepiej bawiłem przy astrobocie i licze, że Sony bedzie robić więcej tego typu gier z półeczki AA.

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 24, 2024, 11:15:17 am »
Remaster Jaka na ps5?  :lol:
Więcej konkretów. Który? Widzę, że wyszły dwa.

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 75
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 01, 2025, 21:44:14 pm »
1. Final Fantasy VII Rebirth
2. Astro Bot
3. Warhammer 40k Space Marine 2
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 21:38:03 wysłana przez Zielarz »

-Druchal-

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 04, 2025, 23:07:34 pm »
1. Black Myth: Wu kong
2. Astro Bot

Sylvan Wielki

• Gagarin
  • Reputacja: 254
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 08, 2025, 15:39:05 pm »

1. Tekken 8 - najlepsze mordobicie od lat. Kapitalne wykorzystanie UE 5. Znakomita gra zasługująca na mocne 9/10, a nawet można się o 10/10 pokusić. Śliczna, fantastycznie brzmi, gra się doskonale.

2. Darkest Dungeon II - cudowna kontynuacja jednej z najlepszych gier w jakie grałem. Mocne 9/10 ode mnie. 

3. Astro Bot - śliczna, zabawna, niezwykle grywalna. Mocne 8/10, a nawet 9/10 można wystawić.

4. Warhammer 40.000 Space Marine II - jako wyróżnienie. Za Boga Imperatora. Może nie Gearsy naszych czasów, ale nadal - kapitalnie wygląda (jedno z najlepszych użyć mocy Pro), a i gra się w SM II niezwykle przyjemnie. Sumienne 8/10.

5. Banishers: Ghosts of New Eden - Kolejne wyróżnienie. Bardzo dobry, klimatyczny tytuł. Troszkę jak Vampyr - wysokie progi AA. 8/10.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2025, 16:06:33 pm wysłana przez Sylvan Wielki »

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11 dnia: Wczoraj o 19:42:58 »
Panowie i panie. Użytkownicy forum. Nie róbcie jaj i głosujcie, bo grę roku przeliczę w 10 minut, jak tak dalej pójdzie.
Głosowanie wydłużam o cały 1 dzień, do końca tego tygodnia. Może to kogoś dodatkowo zmobilizuje... oczywiście.

gidek

• Towarzysz
  • Reputacja: 7
  • Zielony gracz z niebieskim sercem :D
« Odpowiedź #12 dnia: Wczoraj o 22:44:40 »
Dobra, jako, że nie mogłem się zdecydować w ogólnym funnie i tego co dane gry mi dały w obecnym roku to pójdę pod wpływem emocji i tego jak mnie wciągał dany tytuł:

PS: Ogrywam od jakiegoś czasu na PC Final Fantasy 7 Remake ze zrobionym preorderem Final Fantasy 7 Rebirth (pomimo przejścia na PS4 w obecnej grafice ta gra wywołała we mnie znów tą nutkę nostalgii związaną z oryginalnym FF7 (chociaż względem całości nie może się równać ponieważ za dużo elementów z oryginału zostało pominiętych i to nawet mowa o samym Remake, ale jako akcyjniak i typ gry bardziej związany z filmowym odbiorem to gra jest na prawdę dobra - ogólnie teraz kończę Intermission i czasem ta szybkość Yuffie przypomina mi czasy Ninja Gaiden - trójkąt, kwadrat, kwadrat, unik, kwadrat przyciągnięcie do przeciwnika aby wybrać shurikena i rzucanie czarami do wyczerpania mp ;p)))

1. Slient Hill 2 Remake

Gra, która sprawiła na monitorze OLED i dobrych słuchawkach, że znów zacząłem bać się ciemności w grach - szpital, więzienie, labirynt i walka z ojcem sprawiła, że znów czułem się jak to dziecko grające w oryginał jedynki i bojące się wbiec w ciemny zaułek wiedząc, że może coś zaraz wyskoczyć. Wszelkie dźwięki potworów z oddali sprawiały, że grałem w ciągłym napięciu czy coś nagle nie zeskoczy mi z sufitu czy też nie zaatakuje znienacka :) Kurde tak się w to wciągnąłem, że chciałem odkrywać każde zakamarki miasteczka zwanego Silent Hill a braki mojego monitora VA w oddawaniu ciemności sprawiły o wymianie ekranu na nowy :P Zresztą czasem tak mi niszczyła psychę, że aż musiałem przerywać ten koszmar aby na chwilę odetchnąć :)

2. Call of Duty: Black Ops 6

Kontrowersyjna opinia ale kampania pomimo paranormalnych zjawisk (polubiłem się z zombie w MW3) dała mi dużo frajdy i dobrze bawiłem się w każdej misji (a szpiegowskie czy też związane z odkrywaniem przeszłości bohatera uważałem za ciekawą odskocznie od wspaniałego gunplayu). Samo odkrywaniu tajemnic willi czy też poznawania zależności między bohaterami (tak, pomimo tego, że może to być płytkie to polubiłem Woodsa czy też miałem ochotę grać Adlerem w multi ; P) wciągało mnie do szukania znajdźek.
Gra wciąga mnie po dziś na wiele godzin ponieważ gramy ze znajomymi w tryb zombie i potrafi to czasem pochłonąć 2 godziny aby skończyć dany mecz, samo Squid Game także dało ciekawe możliwości i jak ktoś zna zasady know & how to będzie się dobrze bawił, nawet w trybie solo gdzie można sobie pauzować grę w danym momencie lub zaczynać od zapisanej rundy - człowiek aż się uczy na pamięć aby już w 6 rundzie odblokować ulepszenie broni i lecieć dalej z tematem do 20 (badania mikstur czy ulepszeń także dają wiele możliwości na zrobienie ciekawej postaci z różnymi umiejętnościami np. tank czy healer) - same wyzwania w zombiakach sprawiają, że bez wskazówek nie odkryjesz wszystkich sekretów, które gra ma do pokazania).

3. Indiana Jones

W chwili obecnej nie mogło być inaczej, tytułu jeszcze nie skończyłem i pływam łódką szukając zaginionej świątyni jednak już mogę stwierdzić, że swoim humorem, filmowością oraz w sumie możliwościami (ok AI potrafi być głupie ale czy nie o to chodzi aby w końcu mieć z jakiejś gry fun pomimo tego, że broń jest do dupy i lepiej już naparzać butelkami niż nabojami :P, na prawdę nie chcę powtarzać skradanych etapów po tysiąc razy ponieważ zobaczył mnie jakiś nazista - gra akurat wykorzystuje to, że eksploracja jest głównym czynnikiem niosącym nas do przodu a zabijanie czy też ogłuszanie nazistów jest miłym dodatkiem :))
daje mi masę frajdy i mam ochotę zwiedzać każdy zakątek, etap w Himalajach po prostu mnie zmiażdżył, sam moment zbliżania się do pewnego miejsca w górach rozwalił mnie audio wizualnie (gram pc wszystko ultra z DLSS na trybie jakości - chyba coś poprawili po pokazaniu nowych kart, bo gra potrafi mieć w niektórych momentach po 120 fps a trzyma się zwykle 80 (4070 super), wcześniej potrafiłby być spadki do 60 i pomimo ostrzeżeń, że 12 gb może nie starczyć pojechałem z tematem ; p).

Ogólnie mam zakupione z mocnej promocji Dragons Dogma 2, którego dalej nie ruszył i może by namieszało w tym zestawieniu, Balatro jest spoko jednak nie wciąga mnie na tyle aby spędzać nocki jak w CoDzie a Stalkera 2 kupiłem w wersji na steam nawet pomimo posiadania game pass do 07.26, mocno siadło mi klimatem i jestem już na dalszych etapach jednak nie mogę się znów wciągnąć w grę piaskownice - mam etap w życiu, że od gierki wymagam dużo i szybko bodźców ; )
W kolejce czeka znów do przejścia remaster Horizona, Horizon Forbidden West, którego kupiłem tydzień temu, Red Dead Redemption 2 w wersji max pc ; d i masa innych gier (czaje się na Space Marine 2 a planach jest także kupić Ubisoft Premium na miesiąc i nadrobić Mirage, Avatara i być może Shadows jak wpadnie ^^) tylko skąd brać na to czas... :) Kwiecień The Last of Us 2... ; d a jeszcze Steam Deck wszedł do gry więc jest co robić - kolejny rok zapowiada się tylko lepiej :)