TNW widzę, że jesteś wielkim znawcą tematu. Nawet wiedziałeś, że pisałem temat pod jakimś dziwnym wpływem
Ale to jest nieważne! Nie piszcie mi tu o PRODIGY, bo po pierwsze primo to nie jest hh, a po drugie primo ta kapela już się skończyła (przykład: ostatni album, gdzie tylko "girls" daje, ale pewnie się nie znam
i mam to gdzieś) Dla mnie polski hh jest fenomenem na skalę krajową. Zgodzę się, że w większości teksty traktują jednoznacznie o CHWDP i jaraniu, lecz jeżeli ktoś jest w temacie, to znajdzie kilka dobrych kawałków, mających szerszy zakres tematyczny. Porównując polski hh do hh z zagranicy , to powiedzcie mi WIELCY ZNAWCY tematu, o czym nawijają czarnoskórzy raperzy zza oceanu??? Nie wiem o co Wam chodzi, bo oni też nawijają o rzeczywistości jaka rozgrywa się w ich kraju i o tym, że jest do bani. Czyż tak nie jest? A narzekacie, że w polskim hh jest mowa tylko o blokach, ćpaniu i o tym, że jest wszystko do dupy. Niestety taka jest prawda, tylko może niektórzy celowo nie wychodzicie z domów żeby się o tym nie przekonać. Dla mnie HH ma duże znaczenie, bo nie dość, że mówi prawdę, to w dodatku jest swego rodzaju srzeciwem na panujący w naszym kraju ustrój. W kraju gdzie nigdzie się nie mówi o prawdzie, media zatajają pewne fakty, HH może być lekarstwem. Ludzie obudźcie się! Chyba Wam się nie wydaje, że CHWDP to jest tak po prostu żeby na kogoś jechać (w tym przypadku policję)?
A co do czarnego hh, to mało słucham (to co mogę usłyszeć na Vivie lub MTV). Słucham polskiego hiphopu, bo on dotyczy m.in. mnie i wszystkich polaków oraz sytuacji w kraju. Czarni afroamerykanie niech pozostaną w Ameryce i niech śpiewają dla innych czarnych afroamerykanów o sytuacji w jakiej są. Mnie to niestety (a może i na szczęście) nie dotyczy. Koniec, kropka.
PS.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hwdp