Rena to młoda szczecińska raperka, o zaskakującej, pełnej skrajnych sprzeczności osobowości. Z uwagi na dotychczasowy życiorys można by ją uznać za jedną z wielu podobnych sobie dziewczyn ze szczecińskiego Centrum. Podobnych sobie, ze względu na ubogie pochodzenie, problemy szkolne i co za tym idzie słabe wykształcenie, oraz wczesne i intensywne zapoznanie ze światem alkoholu i narkotyków. Od dziś na
www.preorder.pl i
www.stoprocent.com możecie zamówić jej najnowszy mixtape zatytułowany "Mój Monopol".
Wbrew pozorom pod twardą i szorstką powierzchownością Reny kryje się zaskakująca wrażliwość na otaczającą rzeczywistość, oraz olbrzymi potencjał twórczy.
Styl Reny można śmiało nazwać prawdziwą, hardcorową, uliczną poezją. Pomimo ostrego i dosadnego języka, w jej tekstach usłyszeć można szczere uczucia, a jej zwrotki wywołują prawdziwe emocje w każdym słuchaczu. Dzięki swoim przeżyciom, mimo młodego wieku, Rena jest w stanie opisywać wszelkiego rodzaju patologie rodzące się w świecie zaniedbanych kamienic, a historie z jej życia w mistrzowski sposób opisane w jej utworach, powodują, że włos się jeży na głowie niejednego odbiorcy. Jej artystyczna charyzma, w pełni profesjonalna technika rymowania, łatwość w wyrażaniu uczuć i budowaniu opowieści sprawiają, że Rena zaczyna stanowić groźną konkurencję, nie tylko dla innych kobiet MC, ale dla całej polskiej sceny hip hopowej.
Za hosting albumu odpowiada DJ FEEL-X. Gościnnie na mixtapie Reny zatytułowanej "Mój Monopol" pojawił się Matheo, Sobota, Tony Jazzu, Wini, Sage, Sheller, Kobra, Buczer, Brożas, 2rec, GspCobraGsp i Aśka.
Wydawcą płyty jest szczecińska wytwórnia StoproRap. Premiera 29 grudnia 2010.
Track Lista:
01. Gleba, gleba
02. Na medal
03. Miasto boga feat. Sheller & Kobra (prod. GspCobraGsp)
04. Niezapomniani
05. Parter
06. Piosenka o miłości
07. Złe dziewczyny feat. Aśka
08. Mój monopol
09. To pierdolone życie feat. Tony Jazzu
10. Pompuj rap feat. Wini
11. Chcę tu zostać na zawsze feat. Sage
12. Reggae nad Odry brzegiem feat. Wini, Sobota
13. Na patencie
14. Endorfina (prod. Matheo)
15. Mam moc feat. Tony Jazzu, Sobota, Sage, Wini
16. Na medal remix (prod. 2rec)
17. Na pełnych obrotach feat. Buczer, Brożas (prod. Tony Jazzu)
18. Skit Wini
19. Requiem dla snu (prod. Matheo)