Hej, pozwól, że odpowiem:)
1. Nie ma w tej chwili IMO niczego lepszego, niż iP.
2. Mi około dwa-trzy dni, ale jeśli często podłączasz urządzenie do PC, to zapomnisz o ładowaniu sieciowym.
3. Sms pisze się bardzo intuicyjnie, wygodnie i szybko. O ile trzęsący autobus jest mi obcy, o tyle ostatnio pisałem na ostrej fazie kilka notatek (bezcenne cytaty z rodzinnej uczty;)) i dziś można je rozczytać bez problemu.
4. Era ma dedykowane oferty dla iP lub oferuje pakiety megabajtów z sieci przez 3G. Pierwsze dwa miech 50 MB kosztuje 0, a później 15 zeta za miesiąc. Jeśli jesteś na codzień w zasięgu wi-fi, to jest bajka - wszystko, co możliwe, idzie przez bezprzewodową sieć. Automatycznie wykrywa i pyta, czy się zalogować. Później już wszystko samo się robi (np. wchodzisz do domu i cyk! jesteś w sieci).
5. Normalne słuchawki.
6. Nie można, ale niektóre piosenki pobrane z iTunes mają taką opcję, żeby je edytować na dzwonek. Ale ej... Dzwonek? Przecież to dyskretna sprawa, czy Ci telefon dzwoni, czy nie. SMS też czytasz na głos?
7. Wibra jest spoko - czuć w kieszni jeansów podczas marszu.
Też chciałem kupić W960i, ale... coraz bardziej traktuję iP jako idealne połączenie PSP i DS. Gry będą, funkcjonalność jest.
Z czystym sumieniem polecam iPhone 3G.