No jak tak perfidnie uprosić równanie, to nic dziwnego, że takie ciekawe rzeczy wychodzą. Dlatego jest to właśnie przesada.
1. Komputer z 2006 roku, który pociągnąłby dziś crysis 2 na medium, kosztował wówczas 2200 zł - wiem, bo składałem kumplowi wówczas pieca.*
2. Gry na PC są tańsze - nie "2-3 razy" ale są tańsze. I zupełnie jak na konsoli, nie wszystkie trzeba mieć w pudełkach i nie wszystkie w ogóle są dostępne w pudełkach. Ale że i ja lubię pudełka, to trzymajmy się już tego i tutaj i tak JEST TANIEJ, o jakieś 25-40 %.
3. Kiedy kupię już raz komputer, załóżmy za te 2,2 k złotych, wiele osób zapomina, że po 4 czy nawet 6 latach wcale nie muszę znowu kupować całej skrzyni nowej, a jedynie 3 podzespoły. Oczywiście pojawia się problem, kiedy zmienia się platforma w PC, ale taką przesiadkę mniej więcej tak samo często się robi co właśnie kupno nowej konsoli.
*Odejmij od tego teraz tańsze gry na PC, oraz dodaj do konsoli PLATNE ONLINE, skoro już się posłużyłeś Xboxem za przykład. Owszem, nie musisz za to płacić. Ale na PC też nie muszę i mogę grać online w przeciwieństwie do Xboxa.
Możesz przytoczyć zatem przykład PS3 - cóż, Ps3 w dniu premiery kosztowało 2400 zł