Ankieta

The Best RPG na PS2

FFX
58 (74.4%)
Dark Cloud 2
4 (5.1%)
FF X-2
5 (6.4%)
Kingdom Hearts
3 (3.8%)
Xenosaga
1 (1.3%)
Wild Arms 3
0 (0%)
BOF: Dragon Quarter
0 (0%)
Dragon Quest 8
7 (9%)

Głosów w sumie: 74

Głosowanie skończone: Listopada 02, 2003, 15:20:29 pm

Autor Wątek: Najlepszy eRPeG na PS2  (Przeczytany 32837 razy)

Tokar_Sama

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 14, 2004, 18:44:54 pm »
MOMO fabularnie jest bardzo ciekawą postacią,ale jeśli chodzi o wygląd i jej ataki to naprawdę ktoś się z  Monolith żle poczuł.Postać w różowych włosach(z obowiązkowymi kucykami),wielkimi złotymi oczami i w uniformie do złudzenia przypominającym mundurek szkolny strzelające ze swojej różdżki zabójczymi dzwoneczkami-_-" No bez przesady może,co to ma być ? Prototyp najnowszego modelu "androida",czy dmuchana lala do spełniania pedofilskich zachcianek? :evil:
[size=24]A jaki jest Twój współczynnik elo ? o_O[/size]

gryzior

• Pionier
  • *
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 15, 2004, 14:34:22 pm »
Hehehe, gdyby to był Silent Hill, to Momo pewnie pod koniec zalałaby się krwią i zmieniła w konkretnego monstera, buchającego żywym mięchem i pokiereszowaną skórą. Szkoda  :twisted:  :twisted:
Ciekawe, czemu nie chcą wydać tej gry w palu. Xenogears podobno za bardzo leciało po religii chrześcijańskiej. Nie zauważyłem, by robiło to w sposób jakiś szczególnie obraźliwy, ale pewnie wystarczyło, żeby gdzieś pojawił się krzyż i już była obraza. Tylko czemu w takim razie nikt nie pienił się po adresem SH3, gdzie to wszystko jest dużo bardziej wymowne? Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze...?
A Xenosaga? Pleroma i gnosis? No ładnie... Niektórzy uważają Platona za ojca gnozy, wielu utożsamia gnozę z wiarą chrześcijańską... dobra, nieważne. XS jedzie też trochę po najnowszych wydarzeniach, przynajmniej ja tak zinterpretowałem kwestię realian. Ale to imo bzdura, że nie chcą wydać tej gry z powodu jakiejś poprawności politycznej - nie widzą szans na sprzedaż tego tytułu w Europie? Konkurencja, poza FF, nie jest zbyt silna, tak mi się wydaje.
If God created plants and buds that I find and abuse
then who the fuck are you to judge me?

Tokar_Sama

• Towarzysz
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 19, 2004, 20:58:47 pm »
Episode I  poleciało pewnie z powodu tej krótkiej sceny z "ukrzyżowaną" KOS-MOS,bo nie wieżę,żeby ktokolwiek mógł poczuć się urażony nawiązaniami do gnozy(3/4 ludu i tak nie ma pojęcia co to takiego =P)
[size=24]A jaki jest Twój współczynnik elo ? o_O[/size]

Humulus

• Towarzysz
  • Reputacja: 1
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 04, 2004, 08:27:13 am »
Czemu w ankiecie brak jest Breath of Fire: Dragon Quarter???? Przecież ten tytuł zjada infantylne FF X-2 na sniadanie. Ma świetną fabułę choć trzeba się trochę namęczyć by odkryć ją w całości (kilkakrotne ukończenie), muzykę wywaloną w kosmos (Hitoshi Sakimoto - kojarzy go ktoś?), niezły system walki i mnóstwo sekretów a także hardkorowy dungeon, w którym nie mozna sejwować i trzeba go przejść od początku do końca (jakieś 6 godzin gry non-stop). Co z tego, że graficznie to słabizna? Chyba nie o to w jRPGach chodzi...? BoF ustępuje jedynie przed FF X.
"Lose yourself in a jungle of ambient sound" - CoLD SToRAGE "Canada"

Ninja

• Towarzysz
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 11, 2004, 11:02:35 am »
Mi bardzie przypadl do gustu DC2 , FFX mnie nudzi ale wstaki filmowe rewelka na 1 miejscu jak i fabula ale sma gra mnie nudzi niestety :/

P.S Ile zajmuje ukonczenie Dark Cloud 2 ?

Anonymous

• Gość
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 01, 2004, 09:43:03 am »
Ukończenie Dark Clouda 2 w stopniu "lekkim" 50-60 godzin. Z medalami 70-80.

wiola

• Pionier
  • *
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 30, 2004, 21:09:48 pm »
bezapelacyjnie FFX,zreszta wskazcie mi odpowiedniego rywala dla tej gry. debesciarsa oprawa,swietna fabula,no i ten klimat.... nie twierdze ze inne sa do dupy,poprostu ta gra ma wiecej plusow niz inne(wg. mnie)na drugi plan schodza takie rpg jak:XENOSAGA,WILD ARMS 3,FFX-2. natomiast nie przypadly mi do gustu DC 2 i SUIKODEN 3 (totalnie zjebany system walk)
         ......sie rozpisalem.......
jRPG rula.....

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 30, 2004, 22:52:28 pm »
dziwi mnie jedna rzecz...zero głosów na KH...czyżby ta gra była aż tak słaba? nie wydaje mi się...co o tym sądzicie?? :arrow:

offtop---> wiola cool avek...hehe...moja ulubiona postać z FFów :wink: <--- end of offtop :twisted:

wiola

• Pionier
  • *
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 07, 2004, 16:22:43 pm »
...w sumie gdy pierwszy raz odpalilem te giere bylem podniecony jak podczas pierwszego razu... z FF8 ofkoz.z czasem jednak zaczal mnie meczyc system walk(czysto zrecznisciowe),no i bohaterowie... o ile Sora byl ok,o tyle Donald i Goofy byli do dupy. a na koniec pokazcie mi jakiegos dziecieka,ktory rozpykuje ta gierke na czesci pierwsze (no bo ponoc jest adresowana do mlodszych graczy...)
jRPG rula.....

timon

• Pionier
  • *
FFX
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 30, 2004, 12:51:36 pm »
bezapelcyjnie final X, dla mnie to ideał w temacie rpg, wspaniała fabuła, sytem i MONSTER ARENA...

YOJIMBO RULEZZZ :lol:
Prawda, prawda i tylko prawda...

http://mgs.superhost.pl/jp/index.php

Anonymous

• Gość
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 30, 2004, 13:14:51 pm »
oczywiscie ffx wkacu juz mam nabite 170h (i dalej przechodze)mam 48000hp tidusem ...

Anonymous

• Gość
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #51 dnia: Września 20, 2004, 17:11:43 pm »
FinaL Fantasy X oczywiscie  najlepszy RPG na console Ps2 (narazie tak jest ) a moje top 2 :D na ps2 to :

StarOcean 3
Final Fantasy X

Tidus-X

• Pionier
  • *
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #52 dnia: Września 20, 2004, 17:18:43 pm »
wielkie sory napisalem z brata profilu(radzik):P:P
 no to jak mowielem najlepszy to na Ps2 jest FFX ale StarOcean tez daje rade ....................
:D
C:/pulpit/uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.bmp-Paint

Ako

• Marynarz z Potiomkina
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #53 dnia: Września 20, 2004, 17:30:25 pm »
Cytat: "Tidus-X"
wielkie sory napisalem z brata profilu(radzik):P:P
 no to jak mowielem najlepszy to na Ps2 jest FFX ale StarOcean tez daje rade ....................
:D

A mi jeszcze dzis przez gg mowiłeś w StaroOcean to nie grałes (tylko radzik Ci pokazywał ta gre) :!:  to jak ta gra moze byc w dwoch najlepszych jRPG :?:

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

Tidus-X

• Pionier
  • *
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #54 dnia: Września 22, 2004, 18:07:42 pm »
nie wiem moze ci sie cos pomyliło ale ja w to gralem dzien po rozmowie z tobą :D
sklerotyku .................. :P
C:/pulpit/uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.bmp-Paint

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
  • ale mi ręce gównem śmierdzą :x
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #55 dnia: Września 22, 2004, 18:58:41 pm »
FinalFantasyX RULEZ!!!!!!!!

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #56 dnia: Września 22, 2004, 19:05:37 pm »
nie ma to jak final

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #57 dnia: Września 22, 2004, 19:07:23 pm »
Suare ha! :twisted:

szafa

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 64
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #58 dnia: Września 22, 2004, 19:11:48 pm »
[offtop]kolejny kandydat do bana??[offtop]
Fryty tyty dotknij pyty

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #59 dnia: Września 22, 2004, 19:14:26 pm »
ddad

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #60 dnia: Września 22, 2004, 19:16:05 pm »
dadada

Anonymous

• Gość
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #61 dnia: Września 22, 2004, 22:01:50 pm »
czemu w ankiecie nie ma :
Starocean3??
Xsenogears
Suikoden3
itp... itd..

ren

• Towarzysz
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #62 dnia: Września 22, 2004, 22:04:39 pm »
pewnie dlatego ze to stara ankieta -.-
[size=9]Waitin' for:[/size]

Castor Krieg

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 26
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 02, 2004, 21:02:21 pm »
Nie chciałem zakładać nowego topic'u (bo wiem jak to niekiedy wkurza), a mam pytanie: jaki jest nowy StarOcean 3? Kupować to, czy też nie? Muzykę możecie olać, napiszcie czy fabuła do zniesienia. I ten system walki podobno real-time - sprawdza się to?

wsciekly_blondyn

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 25
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 02, 2004, 21:19:41 pm »
oczywiscie ze FFX...feel my pain Anima :twisted:

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 2
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 02, 2004, 22:11:55 pm »
Jeśli chodzi o Star Ocean Till the end of time...
Moim zdaniem fabuła jest dobra, chociaż niezbyt skomlikowana i przewidywalna. Ale gra się bardzo sympatycznie i nie można się oderwać.
Co do walk... To zależy co się lubi. Mnie osobiście nie przypadł specjalnie do gustu, ponieważ lubie mieć czas do namysłu, zastanowić się co zrobić...
Tymczasem system, który już w FFX-2 był bardzo szybki, w tej grze nabrał jeszcze większego przyśpieszenia. Akcja jest tak szybka i zręcznościowa, że przeszkadza mi, iż nie mozna przywalić leżącemu przeciwnikowi. Wychodzi takie chodzone mordobicie (w trakcie walk).

Pod krzyżykiem i kółkiem znajdują ciosy jakie postać może zadać. Można je w sumie dowolnie zmieniać w "ustawieniach bojowych", przy czym są cztery możliwości - dla każdego przycisku można dowolnie ustalić, czy ma być rozpoczynany blisko, czy też daleko od przeciwnika. Skuteczność tych ataków zmienia się z czasem, ponieważ w miarę postępów w grze przechodzą one na coraz wyższe poziomy.

Musze jednak powiedzieć, że odnosze wrażenie, iż gra chwilami oszukuje.
Zetknąłem się w sumie z dwoma sytuacjami.

Otóż zależnie od tego jaki atak się wybierze (kolejne poznajemy po tym jak postać przechodzi na coraz wyzsze poziomy, możemy z nich korzystać ale nie musimy), to potrzebuje on okreslonej ilości punktów, aby w ogóle móc go "podpisać" pod przycisk. Powiedzmy, że w sumie  mam ich 16. Podpiołem trzy kolejne ataki po 4 punkty... I utknałem. Teoretycznie miałem jeszcze kolejen 4 punnkty do wykorzystania, ale niektóre ciosy można wykorzystywać chyba tylko w odpowiedniej konfiguracji więc punkty się marnują.

Po za tym w grze jest taka sytuacja, że po osiągnięciu kolejengo poziomu, gra przyznaje pewną ilość "punktów bojowych" (chociaż nie pamiętam dokładnie jak się one nazywają). Wykorzystuje się je do podnoszenia czterech wskaźników - zdrowia, magii, obrony i ataku. Za określoną ilość (przy czym po każdym "wykupieniu", aby znowu poprawić statystyki trzeba wykorzystać ich więcej) mozna mieć na dodatkowe maksimóm 200 punktów HP, albo 30 MP... Zdarzyło mi się jednak, że miałem w sumie 57 punktów do wykorzystania i zdecydowałem się z nich wykozystać dla poprawienia skuteczności ataku 40. I tak zrobiłem, jednak kiedy skończyłem zostało mi punktów... 7.

Chociaż ostatnio takie rzeczy mi się nie zdarzają.

Po za tym walki w gre są troche irytujące. Otóż nie ma przypadkowych walk, na tej zasadzie, któa była w FFX i FFX-2. Na mapie widać, gdzie się przeciwnicy zdarzają i można od ucieć (chyba, że zbliżają sie za szybko).
jednak wystarczy przejść z jednej lokacji do drugiej, żeby w tej którą się właśnie opuściło, pojawili się oni na nowo. Pomaga to nabijać statystyki, ale może być również źródłem frustracji, kiedy jakieś indywidua zrzucają na ciebie kamienie (i jeśli cię trafią to musisz nadrabiać drogi). Jeśli nawet na nie trafisz i pokonasz, to i tak po opuszczeni planszy nadal będą je w ciebie rzucać...

Tak jak piszę. Mnie system walk za bardzo nie podszedł. Ale to chyba dlatego ponieważ za bardzo się przyzwyczaiłem do turówki w FFX. W kazdym razie jest on jak najbardziej do opanowania. No i trzeba to sprawdzić samemu - może ci akurat bardzo przypadnie do gustu ?

Ako

• Marynarz z Potiomkina
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 02, 2004, 22:53:40 pm »
Jeśli jest ktoś zainteresowany StarOceanem3 to proszę przeczytać playtest FAX'a ;)

Walki mi się bardzo podobają i nieda się ich tu porównywać do tych z FFX, ponieważ są ZUPEŁNIE INNE. I te i te mi sie podobają.
W SO3 walki wyglądają extra, są szybkie, dynamiczne, a combo mozna robic nie z tej ziemi :) Moge polecić tą gre :D

P.S Krzych Ayanami, super avatarek.

Renshu Clan

Renshu Clan Ako, UFO, Gawlisz, Zgieru, Gutek, Filo, Mysza, Tsubasa, Sheva, Luki_k

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 03, 2004, 17:20:17 pm »
Dzięki za reklamę Ako  :wink:

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 3
  • Dr Trusio
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 13, 2004, 17:26:44 pm »
No właśnie. Kupiłem nowego neo i po przejrzeniu uznałem - muszę jakieś nowe RPG zdobyć.

Ale tak - W Xenosagę se nie pogram, bo konsola nieprzerobiona, o serii FF mi nawet nie mówcie, bo mam dość (!!), nie chce staroci żadnych - chcę nowego RPG (JRPG jeśli o ścisłość chodzi). I tylko dwa nowsze tytuły mi się nasuwają: Star Ocean 3 i Shadow Hearts nowe. Co o nich myślicie?? Grał ktoś? Może jakieś inne propozycje??

Od razu zaznaczam - lubię jak gra jest dopracowana, lubie jak fabuła jest "zajefajna", wciągajaca i "glębsza". Lubię też klimaty anime i japońskie pokraki.

Za to nie lubię, jak bohaterem jest 10-letni pszczyl i jak musze zadupcać w kółko bez sensu.

Radźcie więc, bo to od WAS zależy, w co będę grać do wiosny, z przerwami na R&C3 i JAK III!!!! :shock:  :shock:  :D  :twisted:  8)
GT: Trusio

Ako

• Marynarz z Potiomkina
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 13, 2004, 17:49:08 pm »
A może Władca pierścieni - 3 era, co prawda w to nie grałem, ale jest w typie FFX.

Renshu Clan

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 3
  • Dr Trusio
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 13, 2004, 17:52:03 pm »
Mówiłem - nic finalowego, nic na licencji i coś japońskiego...
GT: Trusio

Krzych Ayanami

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 2
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 13, 2004, 17:56:19 pm »
A mógłbyś przeczytać mój komentarz dotyczący Star Ocean powyzej?

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 13, 2004, 19:49:09 pm »
Star Ocean 3 i Trzecia Era nie przebiły FFX w mojej opinii i prawdopodonie dopiero FF XII to zrobi.

Anonymous

• Gość
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 14, 2004, 11:50:04 am »
Szczerze? Star Ocean 3 jest "inny" od FFXa, ale moim zdaniem gorszy mimo wszystko. W III Erę nie grałem, ale jest za prostolinijna. Tyle. A FFXII zarządzi. Po 7 i 8 to może być najlepszy erpeg!!

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 15, 2004, 11:08:28 am »
Fani RPG mogą się co najwyżej przerzucić się na actionRPG, tego jest trochę więcej. Star, Shadow i Era nie powalają na kolana, chociaż gra się dobrze.

Cameron

• Pionier
  • *
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 15, 2004, 12:45:01 pm »
Po wielu bojach i pogodzeniu sie z tym, ze w naszym pieknym kraju nie zdobede oryginalnego Disgaea (fuckin Swiat Gier :evil: ) tez bardzo napalilem sie na Star Ocean 3. Tylko, ze nie gralem w poprzednie czesci tej gry, wiec mam pytanie - czy w fabule sa jakies spore nawiazania do poprzedników czy tez mozna spokojnie grac bez znajomosci poprzednich czesci nie zastanawiajac sie o jakiej postaci&wydarzeniu mowa itp?

Ponoc swietnym erpegiem na PS2 jest gra Shin Megami Tensei: Nocturne - niestety jak narazie nie wyszla w PAL-u (a moze sie myle?). Po raz kolejny musialem obejsc sie ze smakiem - podobnie jak z Disgaea z ta gierka nawet jesli wyjdzie w PAL-u bedzie u nas prawdopodobnie problem.
Zycie jest piekne, nie PCuj sobie nerwów ;)

FAX

• Kapitan Żbik
  • Easy Rider
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 15, 2004, 16:03:02 pm »
Nie grałem w poprzednie części Star Ocean, więc trudno powiedzieć, czy są nawiązania, jeżeli tak to nie przeszkadzają. Na SO 3 trzeba mieć miesiące wolnego czasu, a labirynty powalą na kolana największego fana RPG, więc ostrzegam.

Nocturne - bardzo chętnie bym zagrał, ale jest tak, jak sam napisałeś.

Musashi

• Pionier
  • *
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 28, 2004, 12:49:33 pm »
FFX jak narazie dla mnie rządzi na PS2 i jakoś nie widze, konkurencji , która mogłaby to zmienić.
MGS Maniac

Humulus

• Towarzysz
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 28, 2004, 14:53:41 pm »
Breath of Fire: Dragon Quarter chwilami stawiam wyżej niż FF X. Przynajmniej ma większy współczynnik replayability (FF X skończyłem i nie chce mi się do niego wracać) i grywalność. Kuleje jednak grafika i fabuła (klimat i oprawa dźwiękowa stoją za to na najwyższym poziomie). BoF: DQ ma też mniejszą liniowość - kilka lokacji daje się przejść na kilka sposobów a wrota do innych otwierają się dopiero przy kolejnych podejściach do gry. Niestety zdobycie tego tytułu w Polsce graniczy z cudem (bardzo niewiele kopii tej gry trafiło do naszego mlekiem i miodem płynącego kraju :( ). Może się w wypadku BoF: DQ powtórzyłem ale jest to tytuł, którego naprawdę nie mogę nie polecić.
"Lose yourself in a jungle of ambient sound" - CoLD SToRAGE "Canada"

Borek

• Pionier
  • *
Najlepszy eRPeG na PS2
« Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 02, 2004, 21:51:11 pm »
Nom na 1 miejscu tylko i wyłącznie FFX. Hehehe to się raczej zmieni po premierze FF XII w przyszłym roku. Screeny i filmiki z tej gierki normalnie biją na głowę wszystko co do tej pory widziałem, oby z fabułą było podobnie :)
" ... Ten, który walczy z potworami winien uważać by samemu nie stać się jednym z nich. Gdy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie ... "