A czy wszyscy zwolennicy PiSu zauważyli, że nikt nie podzielił Polaków tak jak Kaczyńscy? Nagle każdy kto nie zgadza się z PiSem jest "w układzie", "przeciw zmianom", itd., itp., a zwolennicy PiSu wprost kochają oskarżać innych, że nie są "prawdziwymi Polakami" i "patriotami". Chwila, paszpot polski mam? To wara komukolwiek od gadania, że nie jestem "prawdziwym Polakiem".
PiS się przejechał na prostej zasadzie - nie można ludzi obrzucać błotem i niby bohater z Ally McBeal mówić "było, mineło". No właśnie, że nie mineło, i PO pokazało PiSowi, że lekko przegieli najpierw mieszając PO z błotem, a potem oczekując, że miło zasiądą do koalicji.
Dla mnie państwo jest od dawania ludziom szansy, a nie ograniczaniu ich. I naprawdę nie chcę, aby ktokolwiek mówił mi co jest "słuszne" i "uczciwe", bo sam potrafię takie rzeczy zauważyć.
Co do ostatnich kilkunastu lat: UFO, ty się zapytaj rodziców, jak to było w latach 60-tych czy 70-tych, a potem pisz głupoty. Czy uważasz, że wszyscy któzy maja pieniądze to "komuniści" i złodzieje? Człowieku, ja kiedy miałem 7-8 lat, już po 1989, marzyłem tylko o pomarańczach, bo nie było nas stać. I wtedy rodzina powiedziała: %$%&# to. I przenieśli siędo Warszawy, całkowicie obcego miasta, wzieli kredyt na mieszkanie do spłaty na 25 lat, zaryzykowali wszystko. I powiedz mi proszę, ilu Polaków jest gotowych na coś takiego. Najlepiej to mieć bezpieczną pracę 5 minut od domu, mało robić, i mieć gwarancje zatrudnienia na 20 lat, prawda? Tylko, że na tym to polega gospodarka sterowana, a w gry wideo grać możesz dzięki wolnemu rynkowi.
To może jeszcze poruszmy temat Balcerowicza: Bank Centralny nie ma za zadanie dbać o polską gospodarkę! Za każdym razem, kiedy przedsiębiorcy wymieniali, co blokuje rozwój gospodarczy w Polsce, ani razu nie padło tam stwierdzenie: "stopy porcentowe". Uzależnianie sukcesu polityki gospodarczej od jednego wskaźnika jakim są stopy procentowe jest tylko przykładem, że PiS jak każda lewacka partia kompletnie nie rozumie, jak działa ekonomia. Może tak trzeba pomyśleć nad ulgami, lepszym prawem, itd., zamiast dowalać szefowi NBP?
UFO - przez ostatnie 16 lat rządzli komuniści? Popatrz kurde, ja nie zauważyłem. Hmm, pewnie jestem w układzie!
Jeszcze do mojego ulubionego powiedzonka polityków PiSu w ostatnim czasie, jakoby powołania komisji śledczych bali się ci, którzy "mają coś na sumieniu". Nie wiem, czy są tutaj historycy, ale była w przeszłości osoba która twierdziła coś podobnego: "Nie patrzy prosto, nie mówi wyraźnie, ma coś na sumieniu! Trzeba zbadać!" Tą osobą był Józef Stalin.