Dzięki chłopaki za zainteresowanie i odpowiedzi. Rzeczywiście plazma wydaje się odpowiedniejsza, jednakże ze względu na nasłonecznione pomieszczenie, w którym będzie stał tv, mija się lekko z celem (swoją drogą ciekawy artykuł ten pdf, już mi się spodobał Panasonic, ale zaraz zostałem sprowadzony na ziemię - pobór mocy na poziomie 500W - elektrownia się ucieszy).
Polecony Soniak W4500 - widziałem komentarze, że ma spore problemy z odbiorem sygnału sd (chociaż mówię ojcu, że zakup tv to tylko początek, bo jeszcze odtwarzacz bd, dekoder hd i że lcd/plazma nie są telewizorami przeznaczonymi do niskich rozdzielczości, to wątpię, żeby mu się z tym spieszyło), poza tym w niektórych egzemplarzach występuje tzw. "chmurzenie" czyli jaśniejsze obszary, spowodowane nierównomiernym oświetleniem matrycy. Jednakże generalnie fajny tv. Sam naocznie muszę się przekonać i pospacerować po sklepach. Zapomniałem o Sharpie, poprzyglądam się modelom tej firmy uważniej, bo rzeczywiście jest bardzo chwalona za matryce. Ambilight w Philips'ach to fajny bajer, ale jeśli ekran wisi na ścianie. Zobaczę jak to wygląda, gdy tv stoi na szafce w odległości ok. 0,5-1 m od ściany.