http://www.flatpanelshd.com/article.php?subaction=showfull&id=1363337993Rozpiska TV Philipsa na ten rok. Jak widać w tych niższych modelach mamy
50 Hz panel (200 Hz PMR) czy
50 Hz panel (300 Hz PMR), czyli 200Hz to tylko technologia do poprawy płynności (co najczęściej powoduje efekt teatru), a nie faktyczny opis zastosowanej matrycy.
Oczywiście każdy producent nazywa sobie to inaczej i Philips ma Perfect Motion Rate, a Sony Motionflow XR, a inny producent jeszcze inaczej to nazywa.
Jak rozpoznać zastosowana matryce w danym modelu TV? Cholera nie wiem, bo producenci rzadko się chwalą taką informacją, bo przecież lepiej wygląda na papierku 200 i więcej Hz?
Jeśli upatrzymy sobie jakiś TV to trzeba poszukac po forach opinii czy recenzji i tam często są takie informacje, ale z doświadczenia wiem, że tańszych modeli TV prawie nikt nie recenzuje.
I tak, ten W665 ma matryce 50Hz.
Żeby coś pomóc w wyborze to napisze jak ja wybierałem TV. Wziąłem sobie granicę cenową do jakiej mogę się wyżyłować i sobie posegregowałem TV według cen w Euro RTV. No i patrzyłem na wszystkie modele i szukałem recenzji i opinii, wad i zalet. Przewertowałem chyba ze 20 modeli i w końcu wybrałem. Jasne, nie jest to mój TV idealny, bo soft ssie ostro, ale jakość obrazu i ambilight rekompensują to z nawiązką.