Nie zazdroszczę bojaźni o sprzęt, bo dwójka dzieciaków na takiej powierzchni, to bez większych zmian we wnętrzu gwarantowana katastrofa
Dzieciakom od małego wpajany jest strach boży przed uszkodzeniem zabawek taty. Poza tym sami powoli uzależniają się od elektroniki (konsole, komputer, tablety, TV), także uważają.
I w takim razie ile wynosi lag w innych trybach? 200 czy lepiej? Ja u siebie trybu gry nigdy nie włączam, bo różnic w opóźnieniu praktycznie brak, a obraz traci na jakości.
Z ulepszaczy używam wyłacznie intelligent frame creation plus reguluję tak jak lubię. Wszystkie noise reduction, wyostrzenia, rozpoznawanie sygnału, pixel orbitery, overscan w każdym kupionym TV wyłączam, bo mi przeszkadzają. W HDMI 3 (gdzie podpiąłem konsolę) na stałe włączyłem gamemode (dla każdego z wejść są osobne ustawienia) i objawów input laga brak, a specjalnie czaiłem się żeby taki stwierdzić. Nie wykluczam, że znajdą się osoby z kocim refleksem, które dostrzegą różnicę - podobno szczególnie czuć przy przejściu z ekranu z niskim IL np CRT. Jak widać mój poprzedni TV miał zbliżony IL bo ja różnicy nie czuję.
Aha - jak pisałem wcześnie - jeżeli ktoś puszcza obraz przez ampli lub gra na projektorze, może osiągnąć IL na poziomie 150 - 200 ms - sami sobie odpowiedzcie czy 50 ms to tak wiele.
W ogóle cała sprawa wygląda tak - w marcu 2013 r, HDTVtest.co.uk zrobił test modelu 42st60 i napisał, że input lag jest spory. Temat podchwycili na AVSforum, gdzie w sumie 3 osoby regularnie pisały jak to input lag uniemożliwia granie, z czego dwie nie miały nawet tego telewizora, a trzecia (nick Moonchild czy coś) pisała dodatkowo o takich problemach z obrazem, że normalny człowiek dałby TV na gwarancję, a on mimo wszystko wolał się męczyć i narzekać. Z drugiej strony kilkadziesiąt osób posiadających TV napisało, że problemu nie ma i nawet by o nim nie wiedzieli jakby nie weszli na forum. Większość stwierdziła, że ich to nie obchodzi, bo nie grają i żeby skończyć temat.
Za mały. Szybko się przyzwyczaisz i będziesz chciał większy.
Jakbym miał warunki lokalowe to bym chciał większy
.