Byłem dziś w MediaMarkt zaopatrzony w dwa pendrivy a na nich video do testowania tv.
Przetestowałem: Samsungi UE58H5203, UE55H6400, UE55HU6900 oraz z ciekawości Sharp LC-70UD20E
TV zostały przestawione na tryb DOM oraz obraz na FILM
Jeśłi były dostępne zostały włączone upłynniacze obrazu oraz poprawa rozdzielczości w ruchu ustawione zostały na maxymalne wskażniki.
UE58H5203 przeszedł moje najśmielsze oczekiwania odnośnie zaimplementowanych "upłynniaczy obrazu"
Zostały wykasowane OBA (!) i upłynniacz i poprawa rodzielczości (!) Nie ma w ogóle Motion Plus, matryca 60Hz
Został tylko: wyraźny tryb LED który można włączyć lub wyłączyć.
Podsumowując TV nie przeszedł praktycznie żadnych testów zmojego pendriva, płynność fatalna, brak rozdzielczości w szybkim ruchu (brak upłynniacza oraz poprawiacza rozdzielczości w ruchu)
Moim zdaniem nie nadaje się to nawet fo Filmów. Ewentualnie wstawić do baru.
UE55HU6900 jak wiemy mamy jeden upłynniacz do filmów brak "poprawiacza rozdzielczości w ruchu"
Testy wykazały w miarę poprawną płynność po ustawieniu upłynniacza na max. Ale przy bardzo szybkim ruchu obrazów rozdzielczość tak drastycznie spadła że wyglądało to o wiele gorzej niż na UE55H6400. Obrazy statyczne super, ale szybka grafika w ruchu falatny spadek rozdzielczości ( brak poprawiacza rozdzielczości w ruchu oraz matryca 60hz)
UE55H6400 ostatni z testowanych Samsungów. Powiem tyle, że jako jedyny przeszedł w miarę poprawnie wszystkie testy i skłonny bym był powiesić go w sypialni na ścianie. Płynność dobra, rozdzielczość w szybkim ruchu dobra. W porówaniu do obu powyższych - rewelacyjna (oba upłynniacze są zainplementowane w TV do płynności oraz do poprawy rozdzielczości w ruchu to i 100Hz)
Reasumując: bez obu upłynniaczy nie ma co kupować Samsunga (ewentulanie jeden upłynniacz ale TV tylko do filmów i zwykłej TV np UE55HU6900 ) nie ważne czy to Full HD czy Ultra HD. Full HD (oba upłynniacze, 100Hz) > UHD (jeden upłynniacz, 100Hz,60Hz)
I na koniec Flagowiec Sharp LC-70UD20E z racji posiadania jeszcze niedawno starszego modelu 70cali 835E mam do niego sentyment.
Ustawiłem najlepsze parametry jakie się da bez kalibracji czyli DOM, tryb: FILM THX + upłynniacz ( został nawet uproszczony w porównaniu z Q10 (!) nie mamy już rozdziałki od 1 do 10 tylko normalna, niska lub wysoka "płynność" jest to krok w tył )+ poprawa rozdzielczości. Na pierwszy rzut oka obraz wygląda bardzo dobrze na demku.
Po odpaleniu pierwszych testów (jako jedyny z testowanych TV nie czytał kilku testów video nie obsługiwał takich plików
No jak na TV za 13-16 tys. to jakies kuriozum.
Testy które poszły chyba już na zawsze wyleczyły mnie z Sharpa, cieło jak na UE58H5203 czy to z upłynniaczami czy bez. Zawiodłem się starsznie na tym Sharpie widać że daleko mu z upłynniaczami do np. Samsunga.
Obsługa sklepu, która z ciekawością przypatrywała się moim testom poprosiła o przetestowanie jeszcze Soniacza w róznych konfiguracjach nie pamiętam modelu (kosztował coś ponad 4tys.) ale zajął pozycję zaraz za UE55H6400.
Czyli dalej jestem bez TV w sypialni, nie kupiłem Samsunga UE58H5203 ponieważ nie nadaje się praktycznie do domu
H6400 nie kupiłem ponieważ cena w Media nie jest konkurencyjna do np. Allegro. Jechałem tam po promocyjnego UE58H5203
Zawiodłem się troszkę na UE55HU6900 no i H6400 pokazał że to jeden z najlepszych TV 2014 ( jakość/cena )
pozdrawiam