1. Konsola
Podjąłem już ostateczną decyzję, co do kupna kieszonsolki [Po raz kolejny przeczytałem wszystkie dotychczasowe teksty poświęcone NDS w N+, m. in. tekst Kaxiego! Przejrzałem zdjęcia konsoli, screeny gier i... :}]. Pewnie niektórzy z Was będą rozczarowani, że akurat tę konsolkę będę kupował, ale to moje pieniądze, więc mogę robić z nimi, co chcę [Ale ściema
] – teraz NIE MACIE prawa narzekać ;P [joke]. So, ponownie w moim domostwie zagości urządzenie wielkiego „N” - DualScreen [niedawno dowiedziałem się, że ta nazwa nie jest oficjalną nazwą tej zabawki, tylko Gracze jej PODOBNO używają]. Wybrałem ją ze względu na jej niezawodność, design, cenę, dość długą listę tytułów, które mnie zainteresowały [Wiem, niedawno psioczyłem na niektóre z gier, ale po dokładniejszym przeanalizowaniu owej listy, jestem pewien, że znajdzie się co najmniej 20/30 gier, które wpakuję w slot DSa
. Na przykład Super Mario64 DS, bądź Nintendogs
- tak, przekonałem się do tej pozycji. Tamagochi [Źle to napisałem?] XXI wieku ;D] oraz – co dla mnie jest niezmiernie ważne – jakość grafiki i wytrzymałość baterii :] [Dziesięć godzin, a nie pięć!!!
]. Ach – no i kolejnym plusem jest to, że brat ją będzie kupował w wakacje – wreszcie się zdecydował na sto procent, że chce nowego GejmBoja ;]. Dlaczego o tym wspominam? Ano dlatego, że będę mógł grać z nim przez 'sieć'
[Większość gier na NDS potrzebuje tylko jednego carta, by móc pograć w kilka osób – bezprzewodowy MP rox!]. Konsolę kupuję w wakacje [XB na razie nie chcę. Nieznaczy to oczywiście, że całkowicie porzuciłem plan zakupu Kloca, po prostu na razie nie ma takiej potrzeby, bym go kupował. Ponadto, muszę przejść parę ważnych dla mnie tytułów na NGC, na które będę potrzebował parę złotych]. Być może nawet w Niemczech [Akurat na urlopie będę w lipcu w tym kraju – może trochę zaoszczędzę? Kto wie
].
Cóż – jeśli chcecie dowiedzieć się, dlaczego absolutnie [No, może nie absolutnie, ale w 85%] nie chcę stać się posiadaczem PlayStation Portable, proszę o wysłanie PW z pytaniami, lub zagadać na tlenie ;P [Po – za przeproszeniem - ch*j ja to piszę? Sam nie wiem
].
ZDANIE NA PEWNO NIE ZOSTANIE JUŻ ZMIENIONE![/color]
Ps - Ach, jeśli ktoś myśli, że NDS wypadnie z gry już po pierwszym roku fiskalnym, to grubo się myli, ponieważ Nintendo w przypadku kieszonsolek nigdy nie popełniło poważnych błędów. Jestem pewien, że nie będzie to kolejny niewypał
.
2. Gry
Czytałem wczoraj recenzję Pac – Pix na IGN i muszę przyznać, że będzie się działo
. Owa gra jest połączeniem gry 'rysunkowej' i przygodówki. Nie do końca wiem, o co w niej chodzi, bo gra jest naprawdę zakręcona, ale jestem w stanie powiedzieć, że aby przejść przez kolejne poziomy będzie trzeba rysować PacMany w odpowiednim miejscu i o odpowiedniej wielkości – np. dość dużego, by mógł zjeść ducha
. Musi to być fajna zabawa – gra typowo 'Nintendowa' :]. Oczywiście, jak pewnie większość z użytkowników NDS już wie, wiecie, że do gry dodawany jest specjalny stylus – żółty zakończony główką PacMana
[liczba sprzedanych DS jeszcze nie jest tak duża, a już Nintendo raczy nas różnistymi dodatkami
]. A – widziałem również Pac'n roll [chyba tak się ta pozycja nazywa, ale nie jestem do końca pewien, poprawcie mnie, jakby co]. Jest to gra logiczna, a'la Monkey Ball – jedyną różnicą jest to, że kierujemy w niej nie małpą zamkniętą w kulce [ta gra mnie zawsze kręciła
], a główką PacMana
[nogi, ręce i uszy stracił na wojnie
]. Gra polega na tym samym, co wspomniany już przeze mnie MB – musimy doprowadzić główkę do celu, aby przejść do następnej misji
. Zapowiada się całkiem nieźle – graficzka to pełne 3D, bardzo ładnie to wygląda. Na górnym ekranie rozgrywa się wartka [tak, dużo się dzieje] akcja, natomiast na dolnym pojawia się PacMan [animowany, ofc] – dok. jego pozycja; czy jest odwrócony do góry nogami, przechylony, etc. Poza tymi dwiema
świetnymi pozycjami z PacManem w tytule ;P, zainteresowałem się również pewnymi wyścigami, dobrze Wam znanymi – NFS:UG2. Gra na wszystkich platformach traktuje o tym samym, więc nie będziecie musieli się o nic martwić – żeby nie było niedomówień: w grze musisz zdobyć, jak największy prestiż wśród tuningowców z całego miasta
. UG2 jest kolejną grą stworzoną w pełnym 3D – prezentuje się naprawdę pięknie. Czułem się, jakbym ponownie widział grę na N64 – do którego, btw, NDS jest zbliżony
. W grze jest ogromna liczba samochodów – chyba dodano parę nowych aut, których nie można było spotkać na większych konsolach. Aczkolwiek jestem na sto procent pewien, że wersja NDS różni się od innych wersji tym, że tatuaże na samochodzie można tworzyć zupełnie samodzielnie
- potrzebny jest stylus i chociaż ocupina zdolności plastycznych
. Fajny patent, naprawdę podoba mi się, i w dodatku wykorzystuje w jakimś, choć małym stopniu, największy atut NDS, czyli dotykowy ekran
[jest to jeden z czynników, z powodu którego NDS nabywam]. Ważna informacja – nowy NFS pojawi się niebawem [bodajże w drugiej połowie bieżącego miesiąca] w sklepach w całej Polsce w cenie ~180 zł
.
Tak, mnie więcej, prezentuje się w skrócie opis jednych z najlepszych pozycji na NDS, które niedługo pojawią się na tę kieszonkę
. Oczywiście lista gier na NDS jest jeszcze o wiele dłuższa, bogata o takie tytuły, jak Zelda, Viewtiful Joe, [być może] Golden Sun3, etc. - są to pozycje, na które z utęsknieniem czekam
. Po więcej informacji, zapraszam
tutaj =].
Ps – już nie mogę doczekać się momentu, kiedy po raz pierwszy włączę
swojego NDS! ;D Touching is really, really good! :DD