Wlasnie sie dowiedzialem ze FF13 juz nie jest exclusive'm na PS3.
Sorrki nie mam sily ani checi czytac postow z tego tematu z ostatniego dnia (duzo tego).
Musze jednak napisac co ja o tym mysle.
Masakra. Sony i ich PS3 to najwieksza pomylka ostatnich lat. Samo PS3 to jest LOL. Konsola wyszla ROK pozniej niz 360. 12 Miesiecy w tej branzy to ogromna ilosc czasu a moca jest minimalnie potezniejsza od konsoli M$. Gdy wychodzil pierwszy Xbox to wyszedl poltora roku po PS2 i roznica w mocy byla zdecydowanie zauwazalna, teraz PS3 to smiech na sali, ceni sie ta konsola strasznie a wlasciwie nic wiecej nie wnosi od wspomnianego Xboxa 360. Bujdy o mocy Cell'a to marketingowy belkot. Do tej pory nie ma zadnej gry (nawet w zapowiedziach) ktora by jakos pokazala ta cudowna moc PS3. Konsola juz prawie pokazala caly potencjal teraz, kolejne gry beda wnosily zmiany kosmetyczne i nie ma co liczyc na jakas zauwazalna poprawe bo jej nie bedzie. Bajki SE dotyczace wykorzystania wszystkich rdzeni Cella w FF13, o tym jak White Enigne cudownie pokaze power czarnulki to jak mniemiam kazdy zdaje sobie teraz z tego sprawe belkot. Sony mialo kilka wielkich serii, gier na wylaczanosc/ czasowa wylacznosc co czynilo konsole tej japonskiej firmy wyjatkowymi. GTA, ktore na PS2 wychodzily z wyprzedzeniem, stracily nie tylko czasowa wylacznosc, ale rowniez i bonusowy DLC na rzecz 360. GT to kolejna wielka seria ktora sprzedawala sie w nakladzie przekraczajacym 8 milionow egzemplarzy i tutaj akurat zlego slowa powiedziec nie moge bo GT5 bedzie cudne, eksluzywne i wspaniale (wlasciwie GT, MGS i kolejna gra team ICO to jedyne gry na wylacznosc z kategorii HITY dla mnie, chociaz co do nastepnej gry team ICO trudno oczekiwac, ze bedzie takim komercyjnym sukcesem jak seria FF czy GT). Nastepnie mamy serie FF, ktora od czasow FF7 jest slusznie kojarzona z marka sony i utrata tego exclusive jest o wiele bardziej bolesna niz potencjalna strata MGS4, ktory przy FF sprzedaje sie 2 razy gorzej i nie jest tak ogromnym hitem i komercyjnym wydarzeniem jak wlasnie FF. To byl wielki wyczyn M$ z 3 wielkich gier, ktore byly kojarzone z sony, ktore sprzedawaly sie w nakladzie zblizonym a nawet przewyzszajacym 10 milionow egzemparzy zostal sie sony tylko jeden. Jest jeszcze MGS4, w ktorego zagram w koncu za miesiac, ale utrata FF13 jest kolosalnym ciosem i wlasciwie co by sony nie pokazalo dzisiaj na swojej konferencji napewno nie bedzie to wieksze od FF13. KZ2? spoko, fajnie, ale marka Killzona jest niczym przy tym jak wielkim tytulem jest Final Fantasy, LBP dla mnie to popiedolka stworzona do uprawiania wirtualnej mentalnej masturbacji "o uzytkowniu X ale zrobiles super plansze i ten Twoj sackboy wyglada tak super, slicznie go wystroiles, ale jestes bystry, a co myslisz o moim pluszaku i mojej mapce prawda, ze ladna?". Resistance 2 i wlasciwie gry od Insomniacs i Naughty Dog choc technicznie swietne, napewno nie sa ponad czasowe i nawet sie ich (slusznie) nie bierze pod uwage przy wyborze GOTY. Szczerze mowiac to ten rok mial byc rokiem sony, mialy powstawac gry ktore przycmia najlepsze gry z Xboxa. W tamtym roku wiele osob uznawalo za gry roku Mass Effect, Bioshock i CoD4. Fakt CoD4 wyszedl na PS3 i ma sie calkiem ok, Bio ma wyjsc, jak bedzie sie okaze, Mass Effect pozostaje poza zasiegiem posiadaczy PS3 i zaden Uncharted czy Ratchet nie jest tak wyborna gra jak wlasnie ME (wiem, wiem, gusta itp, ale Gamerankings i nagrody za GOTY wychodza z tego samego zalozenia co ja). W tym roku mamy rok muliplatformowych gier, GTA, DMC4, Fallout 3 itp oraz po jednym naprawde wielkim i swietnym exlusive na obie konsole MGS4 i Girsy 2. Co bedzie za rok? Na co Sony wydaje pieniadze, ktore moglo przeznaczyc na eksluzywnosc FF13? Na Home? na Infamous? Sorry Ci ludzie sa lunatykami jezeli nie widza roznicy miedzy tak kluczowym tytulem jak FF13 a wszystkim innym stracili ogromnie duzo nie dajac nic w zamian. PS3 to zdecydowanie razem z PSP najgorsza konsola sony, nie ma juz mowy o tych genialnych tytulach dostepnych tylko na ich konsolach. Mimo, ze nie posiadam juz 360 (chociaz najlepsze gry z Xa przechodze na PC) to jednak uwazam, ze polityka M$ jest o wiele lepsza niz sony i gdybym musial podjac wybor jednej platformy do grania to juz wiem, ze napewno nie bylo by to PS3.
Najlepiej wygladajaca gra na konsole z tych obecnie zaprezentowanych jest IMO RE5, ktory wyglada lepiej niz oslawiony juz KZ2 a na jakiej konsoli jest narazie jedynie grywalny RE? To pokazuje wlasnie jak to PS3 jest potezniejsze od Xboxa. Bieda oj bieda